Începând cu veniturile aferente lunii august 2025, anumite categorii de persoane care până acum erau exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate își vor menține calitatea de asigurat, cu acces la servicii medicale decontate de stat, însă vor plăti o cotizație lunară de 10%. Reținerea CASS se va efectua la sursă, de către instituția plătitoare, din sumele acordate cu titlu de indemnizație, pe întreaga perioadă de eligibilitate.
Proiectul de lege privind măsuri fiscal-bugetare vizează stabilizarea finanțelor publice prin limitarea cheltuielilor permanente și implementarea unor măsuri fiscale și bugetare specifice.
CASS cu reţinere la sursă, de 10%, pentru mai multe tipuri de indemnizații
Se va reţine CASS din indemnizaţia primită, lunar, de către instituţia care le plăteşte acest venit (instituţiile subordonate Ministerului Muncii), începând cu venitul, din indemnizaţia aferentă lunii august pentru categoriile:
- Părinţi aflaţi în concediu de creşterea copilului pentru indemnizaţia lunară acordată;
- Persoane fizice aflate in concediu de acomodare, privind procedura adoptiei;
- Persoane care benefciază de indemnizație de şomaj sau, după caz, de alte drepturi de protecție socială care se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, potrivit legii;
- Persoane fizice care beneficiază de venit minim de incluziune;
- Oameni care primesc ajutor de incluziune şi ajutor pentru familia cu copii, acordate în baza Legii nr. 196 din 2016;
- Persoanele persecutate politic, deportati, veterani, revoluţionari;
- De asemenea, prsonalul monahal al cultelor recunoscute, aflat în evidenţa Secretariatului de Stat pentru Culte, nu va mai fi asigurat la sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata CASS.
Cum este calculată indemnizația de concediu creștere copil după plata CASS
Persoanele aflate în concediu de creștere a copilului, care până acum erau exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), vor avea o reținere de 10% din indemnizație. Suma va fi reținută lunar, la sursă, indiferent de valoarea indemnizației, iar contribuția CASS se calculează și se scade din valoarea indemnizației efectiv acordate, astfel:
Se reține 10% CASS din indemnizația calculată ca 85% din venitul mediu net al ultimelor 12 luni.
- Exemplu de calcul: Se stabilește media venitului net lunar din ultimele 12 luni anterioare nașterii. Dacă ai avut salarii nete de 6 000 lei lunar, media este 6 000 lei. Astfel, se aplică 85% la această medie: 6 000 × 85% = 5 100 lei – aceasta este valoarea inițială a indemnizației.
Din această sumă (5 100 lei) se reține CASS astfel: 5 100 × 10% = 510 lei (valoarea contribuției). Rezultatul este indemnizația netă primită efectiv: 5 100 – 510 = 4 590 lei.
În schimb, pentru concediul de maternitate (pre și postnatal) de 126 de zile nu se mai reține CASS.
Indemnizația pentru creșterea copilului se calculează ca 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului, dar nu poate fi mai mică de 1.651 de lei și nici mai mare de 8.500 de lei. (în anul 2025)
Citește și: Categorii de persoane scutite de CASS
Cum se va calcula cuantumul brut lunar al indemnizației pentru concedii medicale
Plăți diferențiate pentru concediile medicale, în funcție de numărul de zile acordate
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite se determină raportat la fiecare episod de boală, după cum urmează:
- a) prin aplicarea procentului de 55% asupra bazei de calcul stabilite pentru pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă de până la 7 zile de incapacitate temporară de muncă;
- b) prin aplicarea procentului de 65% asupra bazei de calcul stabilite pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă cuprinsă între 8 și 14 zile de incapacitate temporară de muncă;
- c) prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă de peste 15 zile de incapacitate temporară de muncă.
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă pentru bolile cardiovasculare stabilite se determină prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite.
Editor : C.S.