Aurescu a scos Rusia din Curtea Internațională de Justiție. A fost ales judecător la CIJ cu un vot covârșitor la ONU

0
34

Data actualizării:
Data publicării:

Consilierul prezidențial Bogdan Aurescu a fost ales pentru un post de judecător la Curtea Internațională de Justiție. Foto: Twitter/ Bogdan Aurescu

Consilierul prezidențial Bogdan Aurescu a fost ales pentru un post de judecător la Curtea Internațională de Justiție, cel mai important tribunal al ONU. El l-a învins categoric pe contracandidatul din Rusia.

Scorul a fost de 117 voturi în Adunarea Generală a ONU, față de doar 77 de voturi obținute de Rusia, iar în Consiliul de Securitate, Aurescu a obtinut 9 voturi.

„Sunt onorat să fiu ales astăzi ca judecător al Curții Internaționale de Justiție a ONU, fiind primul român care îndeplinește această funcție”, a scris Aurescu pe X.


Este pentru prima dată când România ocupă o astfel de funcție în cadrul celui mai important organ judiciar al ONU.

Și președintele Klaus Iohannis a reacționat după acest vot.

„Felicitări consilierului meu Bogdan Aurescu și întregii diplomații a României pentru alegerea sa ca primul judecător României la CIJ. Aceasta este o victorie pentru România, pentru primatul dreptului internațional, reflectând angajamentul nostru puternic pentru ordinea internațională bazată pe reguli”, a scris Iohannis pe X.


Aurescu a fost nominalizat pentru acest post de Olanda, Italia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Peru, Polonia, Portugalia, Suedia și Noua Zeelandă.

Judecătorii CIJ sunt aleși pentru nouă ani de către Adunarea Generală a ONU și Consiliul de Securitate al ONU de pe lista de candidați.

Din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie

Editor :
A.V.DDescarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.