Erdogan, după ce Coranul a fost ars în Suedia: „Să nu se deranjeze să încerce în acest moment” să adere la NATO

0
36

Turcia este de acord cu cererea Finlandei de aderare la NATO, dar nu și cu cea a Suediei, după ce un extremist a ars mai multe exemplare ale Coranului în această țară, a transmis miercuri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

„Suedia să nu se deranjeze să încerce în acest moment. Nu vom spune «Da» candidaturii lor la NATO cât timp ei permit arderea Coranului”, a declarat Erdogan într-un discurs în faţa deputaţilor din partidul său Justiţie şi Dezvoltare (AKP), potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Duminică, preşedintele turc a semnalat că Ankara ar putea accepta intrarea Finlandei în NATO înaintea Suediei, iar luni ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a făcut afirmaţii similare.

Marţi, Turcia a blocat aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, amânând pe termen nedefinit o întâlnire tripartită prevăzută la începutul lui februarie şi destinată să înlăture obiecţiile Ankarei.

Pe 21 ianuarie, politicianul de extremă dreapta danezo-suedez Rasmus Paludan a dat foc unui Coran în faţa unei moschei din Stockholm şi a ameninţat că va face acest lucru în fiecare săptămână până când Turcia va aproba aderarea Suediei la NATO.

Suedia, alături de Finlanda, vrea să se alăture NATO drept rezultat al războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Toate cele treizeci de state membre NATO trebuie să fie de acord cu acest lucru. Turcia şi Ungaria nu şi-au dat încă acordul.

Editor : B.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.