Un bloc de locuințe din Kramatorsk, regiunea Donețk, a fost ținta unei rachete rusești miercuri noapte, atacul soldându-se cu cel puțin trei morți, potrivit autorităților ucrainene. Salvatorii au căutat toată noaptea supraviețuitori printre ruine. Polonia își arată în continuare disponibilitatea de a trimite avioane de luptă F-16 Ucrainei, dar insistă că are nevoie de acordul aliaților NATO.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Erdogan pune la îndoială livrarea de tancuri în Ucraina
ACTUALIZARE 12:10 Faptul că Occidentul furnizează arme, inclusiv tancuri, Kievului nu va aduce soluția la conflictul din Ucraina, a declarat miercuri președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de agenția rusă de presă TASS.
„Nu pot să spun că am încredere în faptul că trimiterea de tancuri este un pas către rezolvarea [conflictului din Ucraina]. Ne așteptăm ca țările occidentale să susțină apelurile noastre la negocieri între Ucraina și Rusia”, a transmis liderul turc.
Referindu-se la aprovizionare forțelor armate ale Kievului cu arme, Erdogan a subliniat că „acest pas riscant este deosebit de profitabil pentru baronii armelor”.
Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că livrările de arme către Ucraina ar putea crea condiții pentru „o soluție pașnică negociată” în viitor.
Pe 25 ianuarie, Statele Unite s-au angajat să trimită 31 de tancuri M1 Abrams în sprijinul armatei ucrainene pentru a contracara agresiunea rusă. În aceeași zi, Germania a confirmat că va livra 14 tancuri Leopard 2A6 în Ucraina și va permite altor țări să reexporte aceste vehicule de luptă în Ucraina. Potrivit ministrului german al apărării, Boris Pistorius, tancurile Leopard 2 ar urma să fie trimise în Ucraina „înainte de sfârșitul lunii martie”. Norvegia, Slovacia, Marea Britanie, Polonia și Franța s-au angajat, de asemenea, să furnizeze Kievului tancuri de fabricație occidentală. Kievul se așteaptă să primească aproximativ 140 de tancuri din 12 țări Occidentale în scurt timp.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că tensiunile în jurul situației din Ucraina sunt în creștere din cauza deciziilor Washingtonului și a presiunii pe care SUA o exercită asupra altor țări.
Pentagonul crede că Ucraina nu poate recupera pe termen scurt peninsula Crimeea (Politico)
ACTUALIZARE 12:00 Departamentul american al Apărării nu crede că Ucraina îşi poate atinge obiectivele de a recupera pe termen scurt peninsula Crimeea, ocupată ilegal de Rusia din 2014, a informat joi publicaţia americană Politico.
Patru oficiali de rang înalt din cadrul Pentagonului au comunicat aceste concluzii în fața parlamentarilor americani din Comisia pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților, în cadrul unei ședințe de informare clasificate.
Politico mai scrie că este posibil ca aceste informaţii să nu fie pe placul Ucrainei, care vrea să recupereze Crimeea cât mai repede cu putinţă.
Citește continuarea AICI
Rușii pun „recompensă” pe Leopard și Abrams: 65.000 de euro oferiți primului soldatului rus care va distruge un tanc occidental
ACTUALIZARE 11:16 Kremlinul a salutat miercuri anunțul făcut de o companie rusă care a promis acordarea unei „recompense” în valoare de 5 milioane de ruble (circa 65.000 de euro) primului soldat rus care va reuși să distrugă un tanc occidental Abrams sau Leopard 2, promise de țările NATO Ucrainei, informează Reuters.
O companie rusă, Fores, cu sediul în Urali, care produce materiale folosite la fracturarea hidraulică din industria petrolieră, a anunțat zilele trecute că va oferi o recompensă militarilor ruşi care „capturează sau distrug” tancurile Leopard 2, de fabricaţie germană sau Abrams, de fabricaţie americană.
Compania a declarat că va plăti cinci milioane de ruble primului soldat rus care va distruge unul dintre tancuri şi 500.000 de ruble (circa 6.500 de euro) pentru distrugerile ulterioare de tancuri similare.
Citește continuarea AICI
Austria expulzează patru diplomaţi ruşi
ACTUALIZARE 11:05 Austria expulzează patru diplomaţi ruşi care au acţionat „într-o manieră incompatibilă cu statutul lor diplomatic”, a anunţat joi Ministerul de Externe de la Viena.
Doi dintre cei patru diplomaţi care au fost declaraţi personae non gratae şi trebuie să părăsească teritoriul austriac până la 8 februarie activează la Ambasada Federaţiei Ruse în Austria, iar ceilalţi doi lucrează în cadrul Misiunii permanente ruse pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena, potrivit MAE austriac.
Un grup de 70 de soldați ucraineni se află în Germania pentru a fi instruiți să folosească sistemul Patriot
ACTUALIZARE 11:00 În total 70 de soldaţi ucraineni au sosit în Germania pentru a fi instruiţi să folosească sistemul de apărare antiaeriană Patriot, pe care Berlinul urmează să-l pună la dispoziţia Ucrainei pentru a o ajuta să contracareze atacurile aeriene ruse, relatează joi dpa.
Grupul de militari a aterizat în Germania marţi şi antrenamentul urma să înceapă joi, a aflat dpa de la surse de securitate din Berlin.
Guvernul german a acceptat luna trecută, după consultări cu Statele Unite, să transfere un sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina pentru a o susţine să se apere de atacurile ruse.
În acelaşi timp, unităţile Patriot desfăşurate în Polonia, care are graniţă comună cu Ucraina, sunt în stare de “pregătire operaţională iniţială”, au raportat miercuri responsabilii militari.
După căderea unor rachete pe teritoriul Poloniei, în noiembrie 2022, ministrul german al apărării în funcţie atunci, Christine Lambrecht, şi omologul său polonez Mariusz Blaszczak au convenit să desfăşoare în Polonia trei sisteme de apărare antirachetă Patriot germane. Totodată, din 16 ianuarie au fost staţionaţi în Polonia militari germani pentru a asigura securitatea livrării acestor sisteme.
Scopul misiunii este de a apăra spaţiul aerian al NATO, precum şi teritoriul polonez şi infrastructura şi populaţia ţării, notează Agerpres.
Prim-ministrul Poloniei, atac dur la Olaf Scolz pentru atitudinea față de Rusia: „Germania încearcă să fie însărcinată pe jumătate”
ACTUALIZARE 10:35 Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că există o neîncredere tot mai mare în Germania din cauza politicii guvernului de la Berlin faţă de Ucraina. El l-a atacat deschis pe cancelarul german Olaf Scholz, despre care a spus că „nu face decât să-i dea oxigen lui Putin” prin atitudinea pe care o are față de Rusia.
„Aş spune că în urmă cu un an multe ţări aveau multă încredere în Germania”, a declarat Mateusz Morawiecki miercuri, într-un interviu pentru ziarul german Bild, preluat de de dpa, potrivit Agerpres.
„Acum această pendulă s-a mutat spre neîncredere. În special în familia de ţări central şi est-europene care sunt şi membre ale Uniunii Europene”, a adăgat el. Germania ar putea furniza mai mult sprijin pentru Ucraina, a spus el.
În acelaşi timp, el l-a acuzat pe cancelarul german Olaf Scholz că în continuare îl judecă greşit pe preşedintele rus Vladimir Putin.
Citește continuarea AICI
Boris Johnson spune că Brexitul i-a permis guvernului britanic să trimită arme uşoare antitanc de nouă generaţie în Ucraina
ACTUALIZARE 10:20 Brexitul i-a permis Regatului Unit să „facă lucrurile în mod diferit” atunci când a fost vorba despre furnizarea de arme Ucrainei în faţa forţelor invadatoare ruse, a susţinut fostul premier britanic Boris Johnson, transmite joi DPA.
În opinia sa, dacă Regatul Unit nu ar fi părăsit Uniunea Europeană atunci livrarea rachetelor antitanc pentru armata ucraineană de către Londra nu ar fi avut loc. Boris Johnson a făcut aceste comentarii după un discurs rostit miercuri la Consiliul Atlantic de la Washington.
El a folosit acest prilej pentru a spori presiunea asupra Occidentului în scopul trimiterii în Ucraina a armelor de care aceasta are nevoie pentru o ofensivă, inclusiv rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de vânătoare.
Fostul şef al executivului britanic a fost întrebat ce crede despre răspunsul Europei la conflictul din Ucraina, notează Agerpres.
Citește continuarea AICI
Ursula von der Leyen și 15 comisari europeni au ajuns la Kiev pentru summitul Ucraina – UE
ACTUALIZARE 10:00 Ursula von der Leyen a ajuns joi la Kiev, alături de 15 comisari europeni pentru a participa la summitul Ucraina – UE, potrivit unui anunț al Comisiei Europene.
Președintele este însoțit în această vizită de următoarele persoane:
- Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv pentru o Europă adaptată erei digitale;
- Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie care funcționează pentru oameni;
- Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate
- Maroš Šefčovič, vicepreședinte pentru relații interinstituționale și previziuni;
- Věra Jourová, vicepreședinte pentru valori și transparență;
- Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru Promovarea modului nostru de viață european;
- Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale;
- Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie;
- Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură;
- Didier Reynders, comisarul pentru justiție;
- Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne;
- Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor;
- Olivér Várhelyi, comisarul pentru vecinătate și extindere;
- Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit;
- Mairead McGuinness, și comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital.
Cei 15 comisari alături de Ursula von der Leyen se vor întâlni joi cu guvernul ucrainean. Vineri, șefa Comisiei Europene și președintele Consiliului European, Charles Michel, se vor întâlni cu președintele Volodimir Zelenski.
Ucraina și Uniunea Europeană organizează vineri un summit la Kiev, guvernul ucrainean salutând acest „semnal puternic” trimis Moscovei la aproape un an de la începutul invaziei rusești.
Politico: Viktor Orban mizează pe victoria Rusiei și îi recomandă Ucrainei să se dea bătută
ACTUALIZARE 09:50 Viktor Orban vrea ca Ucraina să se predea, scrie Politico. În timp ce steagurile ucrainene se ridică în multe din capitalele europene și tancurile occidentale sunt trimise pe front ca să îi ajute pe ucraineni să respingă noua ofensivă rusească, premierul Ungariei pune la îndoială trăinicia suveranității statului ucrainean.
La Budapesta, guvernul a decorat străzile cu afișe prin care cere oprirea sancțiunilor împotriva Moscovei, iar Opera de Stat pune în scenă producția „Război și Pace” de Serghei Prokofiev.
Orban s-a adresat de curând unui grup divers de conservatori străini, cărora le-a spus că Rusia a reușit deja să transforme Ucraina într-un dezastru imposibil de guvernat.
Citește continuarea AICI
Reznikov: Rusia pregătește o ofensivă de amploare
ACTUALIZARE 09:45 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, afirmă că Rusia pregătește o ofensivă de amploare, care, în opinia lui, ar putea începe pe 24 februarie.
Oficialul ucrainean crede, de asemenea, că noua ofensivă rusească ar putea marca ziua națională a apărării Rusiei, care se celebrează pe 23 februarie.
Pentru această ofensivă, Vladimir Putin ar fi mobilizat 500.000 de oameni, a mai spus Reznikov.
„Oficial, (rușii – n.r.) au anunțat 300.000 (de mobilizați – n.r.), dar când vedem trupele la graniță, estimările noastre spun că e vorba de mult mai mulți”, a spus Reznikov, potrivit BBC.
3 morţi după ce rușii au bombardat un bloc de apartamente la Kramatorsk
Cel puţin trei persoane au şi-au pierdut viaţa când o rachetă rusească a lovit un bloc de apartamente la Kramatorsk, în estul Ucrainei, au anunţat miercuri autorităţile regionale, scrie AFP.
„Acum două ore, ocupantul rus a tras o rachetă asupra unei clădiri rezidenţiale din centrul oraşului”, a raportat miercuri seară Pavlo Kirilenko, guvernatorul ucrainean al regiunii aflate sub control parţial prorus, pe contul său Twitter.
Potrivit oficialului ucrainean, lovitura ar fi avut loc în jurul orei 22.o0 și a fost vorba cel mai probabil de o rachetă Iskander.
Bilanul provizoriu a fost modificat la trei morți și opt răniți.
Jurnaliştii agenţiei France Presse au văzut două corpuri acolo unde salvatorii căutau sub dărâmături.
Oraşul Kramatorsk este situat în regiunea de est Doneţk.
Din 2014, separatişti susţinuţi de Kremlin au controlat parţial această regiune industrială, inclusiv oraşul său principal, Doneţk.
După ce anul trecut a declarat regiunea rusească, Moscova încearcă în prezent să o cucerească în întregime.
Polonia, dispusă să trimită avioane F-16 Ucrainei, cu acordul NATO
Polonia ar fi dispusă să trimită avioane de vânătoare F-16 Ucrainei în cazul unui consens în cadrul NATO, a afirmat miercuri premierul polonez, Mateusz Morawiecki.
„Dacă ar exista o decizie a tuturor statelor membre ale NATO, aş fi favorabil trimiterii acestor avioane de vânătoare”, a declarat Morawiecki într-un interviu pentru cotidianul german Bild, preluat de AFP, potrivit Agerpres.
„Evaluarea mea depinde de ceea ce decid împreună ţările membre ale NATO”, a adăugat el, subliniind necesitatea unei „reflecţii strategice a tuturor membrilor NATO” pentru o astfel de decizie.
Săptămâna trecută, Occidentul a depăşit un prag în ceea ce priveşte ajutorul militar pentru Ucraina, când Germania şi Statele Unite au anunţat în cele din urmă trimiterea de tancuri grele.
Dar preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, reclamă un ajutor mai consistent, inclusiv prin livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de vânătoare.
Luni, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a exclus categoric furnizarea de avioane de luptă americane F-16 Ucrainei, dar alţi aliaţi s-au declarat dispuşi să facă acest lucru, printre care Slovacia, care dispune de avioane Mig-29 sovietice, ori Ţările de Jos, care au început să-şi înlocuiască flota F-16 cu F-35.
Trimiterea de tancuri americane şi germane are loc doar după lungi amânări şi negocieri între aliaţi.
„Germania are posibilitatea de a oferi mult mai mult sprijin decât a făcut până în prezent; are putere de decizie în cadrul Uniunii Europene, are bani pentru Ucraina, are influenţă diplomatică”, a estimat prim-ministrul polonez legat de acest punct.
Editor : Bogdan Păcurar | Marco Badea