Iranul a executat peste 50 de persoane în luna ianuarie a acestui an, potrivit unui ONG

0
40

Autorităţile iraniene au executat 55 de persoane până acum în 2023, a anunţat vineri o ONG de apărare a drepturilor omului, afirmând că recurgerea în creştere la pedeapsa cu moartea vizează răspândirea „terorii” în ţara zguduită de manifestaţii, relatează AFP.

ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia, a anunţat că a confirmat cel puţin 55 de execuţii în cursul primelor 26 de zile ale anului. Patru persoane au fost executate pentru motive legate de manifestaţii, în timp ce majoritatea persoanelor spânzurate (37 de condamnaţi la moarte) au fost executate pentru infracţiuni legate de droguri, potrivit aceleiaşi surse.

ONG-ul nu a precizat motivele pentru care ceilalţi 14 condamnaţi la moarte au fost executaţi.

Cel puţin 107 persoane riscă în continuare să fie executate din cauza manifestaţiilor, după ce au fost condamnate la pedeapsa capitală sau acuzate de infracţiuni care atrag pedeapsa cu moartea, a adăugat IHR.

„Fiecare execuţie a Republicii Islamice este politică”, pentru că scopul principal „este de a răspândi frica şi teroarea în societate”, a subliniat organizaţia.

„Pentru a opri maşina de ucis a statului, nicio execuţie nu ar trebui tolerată, fie ea politică sau nu”, a subliniat directorul IHR, Mahmood Amiry-Moghaddam.

Militanţii au acuzat Iranul că utilizează pedeapsa cu moartea ca pe un instrument de intimidare pentru a reprima manifestaţiile neîntrerupte de după 16 septembrie, după moartea în detenţie a Mahsei Amini, o kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani arestată cu trei zile înainte pentru încălcarea codului vestimentar pentru femei, potrivit AFP, citată de Agerpres.

În ochii responsabilului pentru drepturile omului al ONU, Volker Turk, „instrumentalizarea procedurilor penale” de către Iran pentru a-i pedepsi pe manifestanţi „echivalează cu o crimă aprobată de stat”.

Editor : Liviu Cojan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.