LIVE Război în Ucraina, ziua 268: Se dau lupte grele în Donețk, ucrainenii înaintează metru cu metru în Lugansk / Trupele ruse încearcă să fie mai active pe front / 10 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate

0
17

Rachete și obuze rusești au lovit poziții ucrainene în mai multe regiuni și nu există nicio diminuare a luptelor grele din Donețk, în estul țării, a transmis seara armata ucraineană, în condițiile în care forțele de ocupație ale Moscovei par a fi mai active.

Blindat ucrainean din Bahmut, unde se duc lupte greleFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cele mai importante informații de vineri, ziua 268 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

08:31 Papa Francisc a reiterat vineri că Vaticanul este gata să facă tot ce este posibil pentru a media și a pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina, a declarat suveranul pontif într-un interviu acordat cotidianului italian La Stampa.

Întrebat dacă este de părere că este posibilă o reconciliere între Moscova și Kiev, suveranul pontif a făcut apel la toată lumea să nu renunțe:

„Dar toată lumea trebuie să se angajeze să demilitarizeze inimile, începând cu ale lor, și apoi să dezamorseze, să detensioneze, să oprească violența. Trebuie să fim cu toții pacifiști. Dorind pacea, nu doar un armistițiu care poate servi doar la reînarmare. Pacea adevărată, care este rodul dialogului”. (Reuters)

08:22 Principalele concluzii ale ultimei analize a Institutului pentru Studiul Războiului:

 • Forțele rusesti au efectuat joi un alt val masiv de lovituri cu rachete pe teritoriul Ucrainei.
 • Trupele de invazie din estul regiunii Herson sunt probabil parțial vulnerabile la o campanie ucraineană de distrugere, precum cea în urma căreia forțele ucrainene au reușit să elibereze vestul regiunii Herson.
 • Joi, trupele ucrainene au continuat să ia la țintă mijloacele militare rusești și zonele de concentrare de pe malul estic al regiunii Herson și în zonele ariergardă din regiunea Zaporojie.
 • Vladimir Putin a semnat un decret care modifică componența Consiliului prezidențial rus pentru societatea civilă și drepturile omului.
 • Surse rusești au continuat să afirme că trupele ucrainene desfășoară operațiuni de contraofensivă de-a lungul liniei Svatove-Kreminna.
 • Forțele ruse au continuat atacurile terestre în jurul Bahmut, Avdiivka și la sud-vest de orașul Donețk.
 • Autoritățile ruse continuă să se confrunte cu nemulțumiri ale personalului mobilizat și cu un moral scăzut pe linia frontului.
 • Oficialii de ocupație ruși au continuat să distrugă cultura ucraineană în teritoriile ocupate de Rusia.

10 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate

07:54 Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut vineri ţărilor din Asia-Pacific să se alăture „consensului din ce în ce mai mare” împotriva războiului din Ucraina, subliniind că acest război este şi „problema lor”, relatează AFP.

„Prioritatea numărul unu a Franţei este să contribuie la pace în Ucraina şi să încerce să se creeze o dinamică globală care să pună presiune asupra Rusiei”, a afirmat preşedintele francez la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC). El şi-a exprimat intenţia de a „colabora foarte strâns cu China, India, întreaga regiune, Orientul Mijlociu, Africa, America Latină pentru a crea un consens din ce în ce mai mare spunând ‘acest război este şi problema voastră’”.

01:00 Un oficial polonez a declarat joi pentru CNN că țara sa se va mișca rapid cu ancheta privind racheta care a căzut marți în satul polonez Przewodow.

00:41 Zelenski a spus că țara sa suferea joi seară întreruperi ale energiei electrice, după un nou val de atacuri cu rachete rusești, chiar în timp ce temperaturile scad până la temperaturi de îngheț: „peste 10 milioane de ucraineni sunt lipsiți de electricitate“.

00:20 Oficiali americani spun că SUA ar fi început să rămână fără anumite arme și muniții pentru Ucraina

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

 • Rusia a bombardat instalații de producție de gaz și o importantă fabrică de rachete în noi lovituri cu rachete asupra infrastructurii critice din Ucraina, au declarat oficiali ucraineni.
 • Armata Ucrainei avansează treptat în regiunea Lugansk, cu toate acestea, recuperarea „fiecărui metru este destul de dificilă”, a spus Șeful Administrației Militare Regionale Lugansk, Serghei Gaidai.
 • Anchetatorii din regiunea Herson, recent eliberată în sudul Ucrainei, au descoperit 63 de cadavre cu semne de tortură după plecarea forțelor rusești, a declarat ministrul ucrainean de interne. Un investigator ucrainean pentru drepturile omului a publicat un videoclip cu ceea ce el a spus că este o cameră de tortură rusă.
 • Judecătorii olandezi au condamnat trei bărbați pentru crimă pentru rolul lor în doborârea în 2014 a zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra Ucrainei și i-au condamnat la închisoare pe viață. Un al patrulea bărbat a fost achitat. Rusia a respins decizia pe care a numit-o „scandaloasă” și a susținut că procedurile nu au fost imparțiale.
 • Acordul menit să atenueze penuria mondială de alimente prin facilitarea exporturilor agricole ale Ucrainei din porturile sale din sudul Mării Negre a fost prelungit cu 120 de zile. Kremlinul a declarat că a primit asigurări din partea Națiunilor Unite că vor fi finalizate demersurile pentru eliminarea barierelor din calea exporturilor de produse agricole și îngrășăminte ale Rusiei.
 • Rusia nu ia în considerare utilizarea armelor nucleare, a transmis Kremlinul. Vladimir Putin a declarat că Rusia își va apăra teritoriul cu toate mijloacele disponibile, inclusiv cu armele sale nucleare, dacă va fi atacată. Oficialii ruși spun că Occidentul a interpretat greșit în mod repetat declarațiile Kremlinului.
 • Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, și șeful spionajului rus au discutat chestiuni „sensibile” atunci când s-au întâlnit săptămâna aceasta în Turcia, a declarat ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov.
 • Consiliul Guvernatorilor din organismul de supraveghere nucleară al ONU a adoptat cea de-a treia rezoluție prin care cere Rusiei să pună capăt tuturor acțiunilor la instalațiile nucleare ucrainene.
 • Guvernul SUA intenționează să emită în zilele următoare recomandări cu privire la plafonarea prețului petrolului rusesc care va intra în vigoare la 5 decembrie.

—————-

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.