LIVE Război în Ucraina, ziua 343 Oficial ucrainean: Cele mai grele bătălii de-abia urmează / Ucraina se așteaptă să primească 120-140 de tancuri într-un „prim val”

0
38

​Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate, a spus că se așteaptă ca „cele mai grele bătălii să fie cele care vor urma” și că nu exclude ca președintele Putin să încerce să lanseze un alt atac dinspre nord, sud și est, așa cum s-a întâmplat pe 24 februarie 2022 – poate chiar pentru a coincide cu aniversarea invaziei.

Razboi in UcrainaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Pe măsură ce se apropie un nou val de mobilizare în Rusia, oficialii corupți ar fi început să ofere un nou serviciu contra cost. În provincie, costul „pierderii” dosarelor bărbaților mobilizați la centrul de înrolare costă 400.000 de ruble, relatează cercetătorul independent Chris Owen.
  • Premierul ucrainean Denîs Șmihal a confirmat marți organizarea unui summit Ucraina-UE vineri la Kiev, despre care spune că ar trebui să trimită un „semnal puternic” Moscovei, la aproape un an de la începutul invaziei ruse, relatează AFP.
  • Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că țara sa este „deja pregătită” să ofere mai multă asistență Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, relatează The Guardian.
  • Kadîroviții au violat o jurnalistă rusă și au bătut un cameraman în Melitopol / Rusia ar fi refuzat să ancheteze cazul / Principalul suspect, nepotul lui Kadîrov. Jurnalista rusă Olga Zenkova și cameramanul Epifanov Artem Sergeevici de la canalul rus NTV au fost agresați de un grup de kadîroviți în Melitopolul ocupat de ruși, în regiunea Zaporojie.
  • Împlinirea visului ucrainean de a primi avioane de luptă de la Occident stă sub semnul incertitudinii, o slabă speranță stând agățată de răspunsul președintelui Emmanuel Macron că „nimic nu este interzis în principiu” și de presiunea statelor baltice care fac lobby pentru acest tip de sprijin militar. În acest timp, SUA a spus un „nu” răspicat, iar Marea Britanie spune că decizia de a trimite avioane de a patra generație nu este una practică.
  • Rusia a trebuit să trimită acasă peste 9.000 de oameni care au fost „mobilizați ilegal”, a declarat marți procurorul general Igor Krasnov președintelui rus Vladimir Putin, relatează CNN.
  • SUA pregătesc ajutor militar în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care ar putea include pentru prima dată rachete cu rază mai lungă de acțiune, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani
  • Volodymyr Zelenski, președintele ucrainean, a spus că nu a terminat „reformarea” înalților oficiali și că oricine nu îndeplinește câteva standarde stricte va fi demis
  • Ucraina se așteaptă să primească 120-140 de tancuri într-un „prim val” de livrări din partea a 12 țări, a spus ministrul de externe Dmytro Kuleba. Acesta a adăugat că prima tranșă va include tancurile germane Leopard 2, britanicele Challenger 2 și tancurile americane M1 Abrams, dar Ucraina „contează cu adevărat” și pe aprovizionarea cu tancuri franceze Leclerc.
  • SUA a acuzat Rusia că nu și-a respectat obligațiile din tratatul de control al armelor nucleare, nepermițând inspectorilor să viziteze locurile în care acestea sunt produse. „Refuzul” Rusiei de a permite inspecții „împiedecă Statele Unite să își exercite drepturile și amenință viabilitatea controlului armelor nucleare dintre SUA și Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 343:

07:55Procuratura a trimis în judecată pe șeful de stat major al administrației militare al districtului Boryspil din regiunea Kiev, care a cerut șpagă unui director local pentru a nu-i sechestra bunurile companiei, scrie Ukrinform. El și-a evaluat serviciile la 80.000 de dolari, oficialul amenințându-l pe antreprenor că va bloca activitatea companiei. Oficialul a fost prins în flagrant în timp ce-și primea banii.

07:13Într-o actualizare de miercuri dimineața, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că forțele ucrainene au respins 8 atacuri rusești în regiunea Donețk. De asemenea, forțele ucrainene au mai lovit un punct de control, 13 baze ale trupelor ruse și un depozit de muniții. În ultimele 24 de ore armata rusă a lansat șase rachete, cinci lovituri aeriene și peste 85 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei.

06:29Serviciul de Securitate al Ucrainei a strâns dovezi despre doi șefi instalați de Moscova în regiunile ocupate și care re-orientau exporturile energetice către Rusia, scrie Ukrinform. „Unul dintre inculpați este cetățean rus – fostul ministru al energiei și locuințelor din regiunea Nijni Novgorod. El a îndeplinit sarcina Kremlinului de a exporta cărbune ucrainean în Rusia în volume industriale. „Ministrul” a dezvoltat și un program de lichidare a aproape 90% din minele din regiunea Donețk. Rusia pregătește acum „privatizarea” și transferul a trei mine din zona capturată către oligarhii ruși, scrie Ukrinform.

06:00Tehnicienii explozivi au distrus 200 de obuze de proveniență rusă cu care invadatorii urmau să bombardeze regiunea Donețk. Aceasta este una dintre cele mai mari operațiuni de distrugere efectuate de poliție”, se arată în mesajul autorităților din Donețk, preluat de Ukrinform.

00:30 În așteptarea ofensivei ruse: Militari ucraineni exersează modalităţi de camuflaj în Marea Britanie

Comandantul adjunct al Forțelor Terestre ale Ucrainei, general-locotenentul Oleksandr Pavliuk, a informat că militari din cadrul armatei ucrainene au exersat tehnici individuale de camuflaj sub îndrumarea instructorilor britanici, ca parte a pregătirii lor militare în Marea Britanie, potrivit Ukrainform

00:10Pe măsură ce probabilitatea unui nou val de mobilizare crește în Rusia, oficialii corupți ar fi început să ofere un nou serviciu contra cost. În provincie, costul „pierderii” dosarelor bărbaților mobilizați la centrul de înrolare costă 400.000 de ruble, relatează cercetătorul independent Chris Owen.

Rusia se străduiește să își înlocuiască pierderile din Ucraina

23:48Blinken va discuta cu oficialii chinezi despre războiul Rusiei în Ucraina

Secretarul de stat american Antony Blinken va discuta despre războiul Rusiei în Ucraina cu oficiali chinezi în timpul unei călătorii în China pe 5-6 februarie, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, potrivit AFP.

23:12Rusia se străduiește să își înlocuiască pierderile din Ucraina înaintea unei posibile ofensive de primăvară, spun oficialii occidentali

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.