Ucraina a făcut „progrese notabile” în ofensiva sa din sud în ultimele 72 de ore, a declarat un oficial de top al securității americane, în timp ce Kievul a spus că trupele sale au spart prima linie de apărare a Rusiei în mai multe locuri.
Răboi în Ucraina: Soldat ucrainean operând o dronă pe câmpul de luptăFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 556, LIVETEXT:
11:18 Cel mai mare centru de refugiați înființat pentru adăpostirea ucrainenilor care fug de invazia rusă a fost închis de Polonia, care argumentează că acesta nu mai este necesar deoarece majoritatea și-au găsit adăpost în altă parte, scrie The Guardian, citând Financial Times.
10:25 Rusia riscă să-și împartă forțele, în încercarea de a opri avansul trupelor ucrainene în sudul Ucrainei, spune Ministerul britanic al apărării în ultima sa actualizare a informațiilor de pe front.
09:30 Rusia introduce cursuri de pregătire militară pentru elevii din Crimeea ocupată, spune comisarul pentru drepturile omului de pe lângă Parlamentul de la Kiev, Dmitro Lubineţk, citat de The Kyiv Independent.
Din 1 septembrie, când a început noul an școlar, elevii din Crimeea, începând din clasa a cincea până la clasa a noua, vor participa la activități extracurriculare numite „Bazele pregătirii militare”, a scris pe Telegram oficialul ucrainean.
SUA: Ucraina a făcut „progrese notabile” în ofensiva sa din sud
08:20 Administraţia Biden va trimite pentru prima dată în Ucraina, muniţie care conţine uraniu sărăcit, potrivit unui document consultat de Reuters şi confirmărilor separate a doi oficiali americani, relatează Reuters.
08:00 Ucraina a făcut „progrese notabile” în ofensiva sa din sud în ultimele 72 de ore, a declarat un oficial de top al securității americane, în timp ce Kievul a spus că trupele sale au spart prima linie de apărare a Rusiei în mai multe locuri.
Purtătorul de cuvânt al securității naționale de la Casa Albă, John Kirby, spune că Statele Unite au remarcat în ultimele 72 de ore un „progres notabil” al forțelor armate ucrainene în linia de avans sudică ce iese din zona Zaporojie, conform The Guardian.
07:45 Rusia a anunţat că a doborât în Marea Neagră, în noaptea de vineri spre sâmbătă, trei drone navale ucrainene care vizau podul din Crimeea, relatează AFP.
„În 2 septembrie, în jurul orei 02:20 ora Moscovei (23:20 GMT vineri, n.red.) a treia ambarcaţiune semi-submersibilă ucraineană fără echipaj, trimisă de regimul de la Kiev pentru a efectua un atac terorist pe podul din Crimeea, a fost distrusă în Marea Neagră”, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.
În 12 august, două atacuri cu rachete ucrainene au fost dejucate deasupra acestui pod strategic din strâmtoarea Kerci. Podul, construit cu importante costuri din ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, a fost vizat în mod repetat de atacuri ucrainene.
Un atac anterior din iulie a provocat pagube mari secţiunii rutiere a structurii, care este, de asemenea, folosită pentru transportul de echipament militar către armata rusă care luptă în Ucraina. Podul de beton, lung de 18 kilometri şi inaugurat în 2018 de Vladimir Putin, este format din două structuri paralele, una rezervata traficului rutier şi cealaltă traficului feroviar. Crimeea însăşi este, de asemenea, vizată în mod constant de atacuri ucrainene.
07:30 Copiii ucraineni au început vineri al doilea an şcolar consecutiv în timp de război, unii îndreptându-se spre noile săli de clasă din subteran, alţii fiind pregătiţi să fugă la adăposturile antiaeriene în caz de atac cu rachete şi drone ruseşti, iar preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit despre acest eveniment în discursul său video adresat în cursul serii compatrioţilor.
Peste 3,7 milioane de copii ucraineni au început la 1 septembrie un nou an şcolar, majoritatea în Ucraina. Cei mai mulţi dintre ei învaţă offline sau într-un format mixt, care permite ca interacţiunea socială între copii să fie menţinută, a arătat Zelenski. Mulţi însă, în ţară şi în străinătate, au rămas online pentru al patrulea an consecutiv, educaţia lor fiind puternic afectată de invazia Rusiei şi de pandemia de COVID-19.
„Bineînţeles, vom face tot ce putem pentru a ne asigura că pe întreg teritoriul nostru ne putem întoarce în şcoli şi universităţi într-un mod normal, fără a fi online”, a promis preşedintele Zelenski, care a dat asigurări că va continua punerea în aplicare a programului de creare de adăposturi.
Atacurile aeriene ruseşti au distrus în totalitate 1.300 de şcoli de când Vladimir Putin a lansat invazia la scară largă în Ucraina, în februarie 2022, potrivit datelor UNICEF.
Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore de război:
- Un bărbat vorbitor de limba rusă a atacat un grup de copii în orașul german Einbeck pentru că vorbeau ucraineană. Mai mult, acesta a aruncat unui copil de 10 ani peste balustrada unui pod într-un canal.
- Rusia l-a adăugat vineri pe respectatul jurnalist și co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021 Dmitri Muratov pe lista sa de agenți străini, etichetă pe care autoritățile o folosesc în mod obișnuit pentru a înăbuși criticile.
- Washingtonul aprobă vânzarea de vehicule blindate către Bulgaria după ajutorul acordat Ucrainei.
- Ucraina a recunoscut vineri pentru prima dată că în această săptămână a efectuat un atac cu drone asupra unui aeroport de pe teritoriul Rusiei, în timp Kievul încearcă să mute ostilitățile în Rusia în mijlocul unei contraofensive pentru eliberarea zonelor ocupate, relatează AFP.
- Rusia este astăzi „invincibilă” așa cum a fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a spus vineri Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu adolescenții cu ocazia începerii anului școlar, în timp ce în țara invadată de Kremlin unii dintre elevii ucraineni s-au îndreptat pentru al doilea an școlar consecutiv către sălile de clasă din adăposturile antiaeriene pentru a se proteja de rachetele și dronele rusești, relatează AFP și Reuters.
- Critici după invitarea ambasadorului rus la ceremonia Nobel.
- Danemarca cere Rusiei să își reducă personalul ambasadei / Scandalul vizelor pentru „ofițerii de informații”.