LIVETEXT Război în Ucraina, Ziua 344 | Regiunea Sumî, Bombardată De Ruși De 129 De Ori în Ultima Zi. Atacuri și în Kramatorsk

0
28

13:40 – Acum 30 minute

02-02-2023

Kramatorsk, atacat din nou cu rachete de ruși

Șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko, a anunțat că orașul Kramatorsk a fost din nou ținta unui atac cu rachete al armatei ruse.

„Încă o lovitură pentru Kramatorsk. Stați în adăposturi! Conform informațiilor preliminare, sunt răniți printre civili”, a transmis Pavlo Kirilenko.

11:52 – Acum 2 ore

02-02-2023

Lavrov: Rusia dispune de tot ceea ce este necesar pentru a-și atinge obiectivele în Ucraina

Rusia nu a apelat la țările membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) pentru ajutor în ceea ce privește „operațiunea militară specială”, așa cum numește Moscova războiul din Ucraina.

„Nu am apelat la niciuna (n.r. – din țările membre CSTO) cu o astfel de solicitare. Pornim de la premisa că tot ce este necesar pentru a rezolva sarcinile operațiunii militare speciale, pentru a pune capăt războiului pe care l-a început Occidentul prin regimul ucrainean după lovitura de stat, Avem tot ce ne trebuie”, a spus Serghei Lavrov.

Ministrul rus de externe a menționat că Rusia va ieși din actuala situație geopolitică mai puternică și capabilă să se apere și mai eficient.

Din CSTO fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâstan și Tajikistan.

Recomandări

Prima reacție oficială a ASF după dezvăluirile Libertatea: „Ori de câte ori au rezultat suspiciuni la posibile încălcări penale, am sesizat organele competente”

11:41 – Acum 2 ore

02-02-2023

Ursula von der Leyen și 15 comisari ai executivului UE au sosit cu trenul la Kiev

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însoţită de comisarii executivului UE, a sosit joi cu trenul la Kiev pentru întâlniri menite să sublinieze sprijinul acordat Ucrainei, în contextul în care se apropie un an de la invazia rusă.

„Mă bucur să mă întorc la Kiev, pentru a patra oară de la invazia rusă. De data aceasta, cu echipa mea de comisari”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

„Suntem aici împreună pentru a arăta că UE este alături de Ucraina mai ferm ca niciodată. Şi pentru a ne aprofunda şi mai mult sprijinul şi cooperarea”, a precizat Ursula von der Leyen.

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 344 | Regiunea Sumî, bombardată de ruși de 129 de ori în ultima zi. Atacuri și în Kramatorsk

Membrii executivului Comisiei Europene se vor întâlni joi cu reprezentanţi ai guvernului ucrainean.

Ursula von der Leyen este însoţită de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi de 15 comisari europeni.

Ministerul Apărării din SUA nu crede că Ucraina îşi poate atinge obiectivele şi să recupereze pe termen scurt peninsula Crimeea, ocupată de Rusia din 2014, a informat joi publicaţia americană Politico.

Reprezentanţii Pentagonului au comunicat aceste concluzii legiuitorilor americani într-o reuniune secretă de informare. Publicaţia mai scrie că este posibil ca aceste informaţii să nu fie pe placul Ucrainei, care vrea să recupereze Crimeea cât mai repede cu putinţă.

La reuniune au participat patru înalţi funcţionari de la Ministerul Apărării american şi congresmeni din Comisia pentru serviciile armate a Camerei Reprezentanţilor.

Nu este clar care a fost firul logic prin care funcţionarii americani au ajuns la această concluzie, menţionează Politico, deşi „indicaţia a fost clară” pe această temă: „Pentagonul nu crede că Ucraina are capacitatea – sau ar putea avea în curând capacitatea – de a obliga trupele ruse să iasă din peninsula pe care Moscova a capturat-o acum aproape un deceniu”.

Politico aminteşte că evaluarea acestor funcţionari coincide cu declaraţiile făcute recent de generalul american Mark Milley, şeful Statului Major Comun.

11:00 – Acum 3 ore

02-02-2023

Josep Borrell a ajuns la Kiev

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, sosit la Kiev pentru a participa la evenimentele la nivel înalt care vor avea loc joi și vineri în capitala Ucrainei.

INVESTIGAȚIE. Lovitură pe piața RCA: documente interne, obținute de la avertizori de integritate din Euroins, au dus la un seism. ASF a decis ieri să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA din România!

Recomandări

INVESTIGAȚIE. Lovitură pe piața RCA: documente interne, obținute de la avertizori de integritate din Euroins, au dus la un seism. ASF a decis ieri să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA din România!

„Am venit la Kiev pentru a transmite cel mai puternic mesaj de sprijin pentru toți ucrainenii care își apără țara. Ajutorul UE a ajuns deja la 50 de miliarde de euro de la începutul războiului declanșat de Rusia. Europa este unită și a fost alături de Ucraina încă din prima zi. Și va sta lângă ea pentru victorie și reconstrucție”, a transmis Josep Borrell.

Joi  va avea loc o întâlnire a membrilor Consiliului Comisiei Europene conduși de președintele acesteia, Ursula von der Leyen, cu guvernul Ucrainei. Cel de-al 24-lea summit UE-Ucraina va avea loc vineri, fiind prima întâlnire la acest nivel după începutul agresiunii ruse și după ce Ucraina a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE.

08:45 – Acum 5 ore

02-02-2023

Regiunea Sumî a fost bombardată de ruși de 129 de ori în ultima zi

Administrația regională militară Sumî a transmis, joi, printr-un comunicat, că în cursul zilei de 1 februarie, rușii au bombardat 4 localități din regiunea Sumî cu 129 de „lovituri”.

Rușii au tras cu mortiere asupra localităților Bilopolsk (48 de lovituri), Esman (22 de lovituri), Shalyginsk (13 lovituri) și Velykopisarivsk (o lovitură). De asemenea, în aceste patru localități s-au înregistrat lovituri de obuze și de arme de foc de calibru mai mic.

08:00 – Acum 6 ore

02-02-2023

Ucrainenii anunță că au respins atacurile inamice pe 14 direcții

Statul major al forțelor armate ucrainene a anunțat, joi, într-un comunicat, că apărătorii ucraineni au respins atacurile inamice în zonele a 14 așezări din regiunile Luhansk și Donețk.

Inamicul efectuează în mod activ recunoașterea, pregătindu-se pentru o ofensivă în anumite direcții. În ciuda pierderilor grele, el continuă să încerce acțiuni ofensive în direcțiile Lyman, Bakhmut, Avdiiv și Novopavliv.

„Ziua trecută (n.r. – miercuri), soldații noștri au respins atacurile ocupanților din zonele localităților Novoselivske, Ploshanka, Nevske, Chervonpopivka, Dibrova, Kuzmyne și Bilogorivka din regiunea Luhansk și Spirne, Bilogorivka, Vasyukivka, Blagodatne, Krasna Gora și Klishchi, Bakhmut. din regiunea Doneţk”.

07:05 – Acum 7 ore

02-02-2023

Ministrul ucrainean al apărării: Rusia plănuiește o ofensivă majoră pentru a marca un an de la începutul războiului

Rusia plănuiește o ofensivă majoră care să coincidă cu aniversarea unui an de la războiul din Ucraina pe 24 februarie, potrivit ministrului apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, citat de The Guardian.

Oficialul militar ucrainean a avertizat că Rusia va apela la un contingent mare de trupe mobilizate. Referindu-se la mobilizarea generală a Rusiei a 300.000 de soldați în septembrie anul trecut, el a susținut că cifrele de la graniță sugerează că dimensiunea reală ar putea fi mai aproape de 500.000.

„Nu ne subestimăm inamicul. Oficial, au anunțat 300.000, dar când vedem trupele la granițe, conform evaluărilor noastre, acestea sunt mult mai numeroase”, a spus Oleksii Reznikov.

Președintele ucfrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse încearcă să obțină câștiguri pe care le-ar putea revendica la ocazia „aniversarea” unui an de la invazia din februarie 2022.

„S-a remarcat o creștere certă a operațiunilor ofensive ale ocupanților pe frontul din estul țării noastre. Situația a devenit mai dură”, a spus Volodimir Zelenski.

Potrivit lui Oleksii Reznikov ofensiva va fi probabil concentrată în două zone: în estul țării, unde s-au dus lupte grele în ultimele săptămâni și în sud.

07:00 – Acum 7 ore

02-02-2023

O rachetă rusească a lovit un bloc de locuințe din Kramatorsk provocând zeci de victime

Cel puţin două persoane au fost ucise şi 21 rănite, de o rachetă rusească care a lovit miercuri, 1 februarie, în jurul orei 21.45, un cartier rezidențial din Kramatorsk, în estul Ucrainei, scriu publicațiile Obozrevatel și Ukrainska Pravda.

„Ocupanții ruși au lovit cu o rachetă o clădire de locuințe cu patru etaje situată în centrul orașului și au distrus-o complet. Salvatorii, oamenii legii și serviciile comunale lucrează la fața locului pentru a sorta molozul clădirii distruse și a căuta supraviețuitori”, a transmis Pavlo Kirilenko, șeful administrației locale.

Mai multe detalii: Cel puțin doi morți și 21 de răniți, după ce o rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială din Kramatorsk. Alte 7 blocuri au fost avariate

01 feb. – Acum 15 ore

01-02-2023

Borrell afirmă că trimiterea de avioane de luptă în Ucraina nu se află pe agenda UE

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a respins ideea trimiterii de avioane de vânătoare în Ucraina, calificând-o drept o chestiune „extrem de controversată”, scrie cotidianul El Pais, citat de The Kyiv Independent.

Pe 25 ianuarie, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că, după ce Occidentul a dat undă verde furnizării de tancuri moderne Ucrainei, printre noile sarcini ale Kievului se numără obținerea de avioane de luptă de tip occidental.

Criticii susțin că reticența aliaților de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 și rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune va împiedica Kievul să lanseze o contraofensivă majoră și să elibereze restul teritoriului ucrainean. Lipsa Ucrainei de avioane și rachete avansate va prelungi probabil războiul de agresiune al Rusiei și se va solda cu mii de morți.

Nu au existat discuții la nivel înalt între Ucraina și SUA cu privire la furnizarea de avioane de luptă F-16, dar livrarea unor astfel de aeronave Kievului nu poate fi exclusă în viitor, a relatat Politico la 31 ianuarie, citând oficiali americani.

01 feb. – Acum 16 ore

01-02-2023

Italia anunţă că noul ajutor pentru Ucraina va include probabil arme pentru apărarea împotriva atacurilor cu rachete

Viitorul pachet de ajutor militar al Italiei pentru Ucraina va include „probabil” „arme de apărare împotriva atacurilor cu rachete rusești”, a declarat miercuri ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, la CNN.

Crosetto a subliniat că Italia s-a angajat să satisfacă solicitările Ucrainei de arme pentru a-și consolida apărarea, dar a refuzat să ofere detalii. Ministrul apărării a mai spus că orice decizie privind apărarea aeriană va fi luată împreună cu Parisul.

Guvernul italian lucrează la cel de-al șaselea pachet de sprijin militar pentru această țară devastată de război, a declarat pentru CNN biroul de presă al ministerului italian al Apărării.

Italia a aprobat până în prezent cinci pachete de sprijin militar pentru apărarea Ucrainei.

Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a anunțat marți că Franța va trimite încă 12 obuziere Caesar în Ucraina, pe lângă cele 18 obuziere pe care Parisul le-a livrat deja Kievului.

În cadrul unei conferințe de presă la Paris, alături de omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, Lecornu a precizat că Danemarca s-a angajat, de asemenea, să ofere Ucrainei 19 obuziere de fabricație franceză.

Ministrul francez a declarat că o altă prioritate este instruirea trupelor ucrainene și că 2.000 dintre acestea vor fi antrenate în Franța până în vară.

01 feb. – Acum 16 ore

01-02-2023

Armata ucraineană: Rusia pregătește ofensive în mai multe zone

Forțele ruse desfășoară „în mod „activ” operațiuni de recunoaștere pe câmpul de luptă pentru a pregăti noi ofensive în mai multe zone, a anunțat miercuri Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Armata nu a precizat zonele, transmite The Kyiv Independent.

În pofida pierderilor grele, rușii își continuă atacurile în apropiere de Lîman, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka, în estul regiunii ucrainene Donețk, potrivit raportului.

Șeful Consiliului rezerviștilor din cadrul Forțelor Terestre ucrainene, Ivan Timochko, a declarat anterior că Rusia își întărește forțele în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, ca parte a unei ofensive anticipate, menită să puncteze pe fondul presiunii interne din Rusia pentru o victorie în Ucraina, după o serie de eșecuri grave pe câmpul de luptă.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat pe 30 ianuarie că bloggerii militari ruși au distribuit o declarație pe un canal rusesc Telegram, potrivit căreia „ritmul și natura actuală a operațiunilor rusești indică faptul că forțele principale ale ofensivei anticipate și ale progresului promis nu au intrat încă în luptă”.

Rusia își concentrează „principalele eforturi” în estul Donbasului, unde încă duce „cele mai aprige bătălii”, a declarat Evhen Yerin, un purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al forțelor ucrainene, la 30 ianuarie.

Surse occidentale, ucrainene și rusești continuă să indice că Rusia se pregătește pentru o ofensivă iminentă, a transmis ISW pe 31 ianuarie.

ISW l-a citat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat la 30 ianuarie că nu există indicii că Rusia se pregătește să negocieze pacea și că toți indicatorii indică contrariul.

Stoltenberg a mai spus că Rusia „ar putea mobiliza peste 200.000 de oameni și continuă să achiziționeze arme și muniții prin creșterea producției interne și prin parteneriate cu state autoritare precum Iran și Coreea de Nord”.

Între timp, Rusia a desfășurat mai multe trupe și echipamente militare în regiunea sa Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a declarat guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, la 30 ianuarie.

01 feb. – Acum 17 ore

01-02-2023

Lituania va antrena 1.600 de soldați ucraineni. Ce plan are UE

Lituania a alocat 4 milioane de euro pentru a contribui la instruirea unui număr total de 1.600 de soldați ucraineni în cursul anului 2023, a declarat pe 1 februarie ministrul Apărării din această țară, Arvydas Anusauskas, transmite The Kyiv Independent.

Aproximativ 121 de militari ucraineni sunt în prezent în curs de pregătire în Lituania, a precizat oficialul.

De asemenea, presa germană a relatat că Uniunea Europeană intenționează să antreneze în total 30.000 de soldați ucraineni.

Cel mai recent pachet de ajutor militar al Lituaniei pentru Ucraina include zeci de tunuri antiaeriene L-70, două elicoptere Mi-8 și muniție, a declarat Anusauskas la 19 ianuarie. Potrivit lui Anusauskas, valoarea totală a pachetului este de 125 de milioane de euro.

În România avea un job bun, dar în 1983 a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum Ileana

GSP.RO

În România avea un job bun, dar în 1983 a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum IleanaUrmărește-ne pe Google News

Anunţ pentru românii cu pensii până în 3.000 de lei. Câţi bani ar lua în plus pensionarii

Playtech.ro

Anunţ pentru românii cu pensii până în 3.000 de lei. Câţi bani ar lua în plus pensionarii


Îți mai amintești de Gianina Corondan? Iată cum arată acum și cu ce se ocupă, de fapt, la 52 de ani

Viva.ro

Îți mai amintești de Gianina Corondan? Iată cum arată acum și cu ce se ocupă, de fapt, la 52 de ani


Case de vânzare cu 10.000 de lei, în România. Motivul pentru care mulţi vor să se mute aici

Observatornews.ro

Case de vânzare cu 10.000 de lei, în România. Motivul pentru care mulţi vor să se mute aici


Ce a pățit elevul din Bacău care a bătut și a băgat cu capul în toaletă doi colegi. Întreaga scenă, filmată și apoi postată online

Știrileprotv.ro

Ce a pățit elevul din Bacău care a bătut și a băgat cu capul în toaletă doi colegi. Întreaga scenă, filmată și apoi postată online


O mireasă i-a invitat la nunta sa pe toți foștii ei iubiți. Le-a pregătit o surpriză uriașă, imaginile au devenit virale

FANATIK.RO

O mireasă i-a invitat la nunta sa pe toți foștii ei iubiți. Le-a pregătit o surpriză uriașă, imaginile au devenit virale


Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”

Orangesport.ro

Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”


Horoscop 2 februarie 2023. Racii ar fi bine să se protejeze de orice fel de exagerare, inclusiv de momentele în care li se pare că povara este mare

HOROSCOP

Horoscop 2 februarie 2023. Racii ar fi bine să se protejeze de orice fel de exagerare, inclusiv de momentele în care li se pare că povara este mare


Noile creații Nespresso în ediție limitată

PUBLICITATE

Noile creații Nespresso în ediție limitată

Urmărește cel mai nou VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.