LIVETEXT Război în Ucraina, Ziua 569 | Rusia Anunță Că Dezvoltă Noi Submarine Nucleare și Drone Subacv

0
33

22:39 – Acum 25 minute

15-09-2023

Casa Albă confirmă că Zelenski și Biden se vor întâlni pe 21 septembrie la Washington

Consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui SUA, Jake Sullivan, a confirmat vineri că Joe Biden și Volodimir Zelenski se vor întâlni la Casa Albă joia viitoare, 21 septembrie, potrivit Ukrainska Pravda.

Sullivan a anunțat că președintele american se va întâlni cu omologul său ucrainean după ce va participa la Săptămâna la nivel înalt a Adunării Generale a ONU.

„Aceasta va fi cea de-a treia întâlnire a lor aici, la Casa Albă, și cu siguranță vine într-un moment critic, în timp ce Rusia caută cu disperare ajutor din partea unor țări precum Coreea de Nord pentru războiul său brutal din Ucraina, în timp ce forțele ucrainene continuă să facă progrese în contraofensiva lor.”, a transmis corespondentul European Pravda.

Reprezentantul Casei Albe a anunțat, de asemenea, că următoarea reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, cunoscut sub numele de formatul Ramstein, va avea loc la începutul săptămânii viitoare.

O serie de instituții și agenții de presă americane au relatat deja despre vizita lui Zelenski în SUA săptămâna viitoare.

The Washington Post afirmă că Zelenski va vizita, de asemenea, Congresul SUA pentru a-i determina pe legislatori să aprobe un ajutor suplimentar de 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

21:48 – Acum o ora

15-09-2023

Serviciile estoniene: Rușii ar putea reloca nave de război din Sevastopol în Novorossiisk

Serviciile de informații ale apărării estoniene au notat vineri, într-un rezumat, acțiunile de succes ale forțelor ucrainene în Crimeea ocupată temporar, precum și progresele înregistrate în alte zone ale frontului, potrivit Ukrainska Pravda.

Raportul menționează, printre altele, cel mai recent atac combinat al Ucrainei asupra Sevastopolului, care a distrus o navă de debarcare de mari dimensiuni din proiectul 775 Minsk și un submarin diesel-electric din clasa Varshavyanka.

Serviciile de informații estoniene indică faptul că atacul a atins un obiectiv militar și a deturnat oarecum atenția presei ruse de la participarea președintelui rus Vladimir Putin la Forumul economic din Orientul Îndepărtat și de la întâlnirea acestuia cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un.

„Este demn de remarcat faptul că, prin acțiuni asimetrice, Ucraina a reușit să priveze Rusia de suveranitatea sa pe mare de-a lungul aproape întregii coaste vestice a Crimeei și să îi împingă pe ruși în apele estice ale Mării Negre”, se arată în raportul de informații.

Forțele de apărare estoniene sugerează că, după ultimul atac, este posibil ca rușii să mute navele de la Sevastopol la Novorossisk, reducând și mai mult rolul orașului din Crimeea ocupată în asigurarea operațiunilor navale.

21:43 – Acum o ora

15-09-2023

Comisia Europeană a decis să nu prelungească restricțiile pe importurile de cereale ucrainene

Comisia Europeană a decis să nu prelungească restricțiile la importul de produse agricole ucrainene după 15 septembrie, potrivit Ukrainska Pravda.

„Comisia Europeană a analizat datele legate de impactul exporturilor a 4 categorii de produse agricole pe piața UE. Aceasta a ajuns la concluzia că, datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023, au dispărut denaturările pieței în cele 5 state membre care se învecinează cu Ucraina”, se arată în comunicat.

În consecință, s-a ajuns la un acord conform căruia toate măsurile actuale de limitare a importurilor de produse agricole ucrainene vor expira astăzi.

În plus, Ucraina a fost de acord să pună în aplicare orice măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licențe de export) în termen de 30 de zile pentru a evita o creștere bruscă a prețurilor la cereale.

Comisia Europeană subliniază că, începând cu 16 septembrie 2023, Ucraina trebuie, de asemenea, să pună în aplicare măsuri eficiente pentru a controla exportul a 4 grupe de bunuri pentru a preveni orice denaturare a pieței în statele membre vecine.

19:42 – Acum 3 ore

15-09-2023

Ucraina a lovit „cu succes” ținte rusești atât cu rachete de croazieră Storm Shadow, cât și cu rachete SCALP franceze

Piloții Forțelor Aeriene ucrainene au lovit cu succes ținte rusești atât cu rachete de croazieră Storm Shadow britanice, cât și cu rachete de croazieră SCALP franceze, și așteaptă cu nerăbdare să primească rachete Taurus germane pentru o eficiență și mai mare, potrivit Ukrainska Pravda.

„Mass-media britanice și franceze se întreabă ce tip de rachete de croazieră au folosit piloții ucraineni pentru a trimite navele Minsk și Rostov pe Don în aceeași direcție ca și crucișătorul Moskva.

„Acest lucru este perfect logic, deoarece ar fi greu de imaginat o reclamă mai bună pentru un producător național de arme.”

„Iată raportul meu! Forțele aeriene dispun de două tipuri de rachete de croazieră furnizate de partenerii noștri pentru a lupta împotriva ocupantului. Noi atârnăm Storm Shadows britanice sub aripa stângă a unui Su-24M și SCALP-uri franceze sub aripa dreaptă. Ambele rachete funcționează perfect – ocupantul nu are nicio șansă!”, a declarat Generalul-locotenent Mykola Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene.

Comandantul Forțelor Aeriene a publicat o înregistrare video în care președintele Volodimir Zelenski semnează o rachetă SCALP, în timpul festivităților de marcare a Zilei Forțelor Aeriene Ucrainene.

Oleshchuk a mulțumit încă o dată partenerilor occidentali ai Ucrainei pentru armele și echipamentele care ajută la distrugerea agresorului și la eliberarea pământului ucrainean.

19:38 – Acum 3 ore

15-09-2023

Belgia va furniza avioane F-16 pentru antrenamentul piloților ucraineni

În conformitate cu decizia guvernului belgian, șase instructori ucraineni și patru planificatori de misiuni vor fi instruiți în Belgia pentru ca ulterior să poată antrena piloți ucraineni și alt personal pe F-16, potrivit publicației Ukrainska Pravda.

În plus, în săptămânile următoare, Ministerul belgian al Apărării va trimite un grup de trei militari la un centru de pregătire pentru piloții ucraineni de F-16 din Danemarca, care a pus la dispoziție în acest scop baza sa aeriană Skrydstrup din sudul țării.

Iar în 2024, Ministerul belgian al Apărării va trimite în Danemarca doi antrenori de avioane cu reacție F-16B cu două locuri pentru pregătire avansată, precum și un contingent de aproximativ 50 de militari, majoritatea tehnicieni, care vor fi responsabili de desfășurarea avioanelor F-16.

„În plus față de această contribuție importantă la pregătirea și punerea în funcțiune a avioanelor F-16, guvernul nostru se angajează în mod oficial să contribuie la implementarea acestei noi capacități, esențială pentru modernizarea Forțelor Armate ucrainene.”, a transmis Ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, relatează European Pravda.

19:34 – Acum 3 ore

15-09-2023

Putin critică SUA pentru utilizarea sancțiunilor economice și a „amenințărilor” militare

Președintele rus Vladimir Putin a criticat Statele Unite pentru presupusa utilizare a sancțiunilor economice, a restricțiilor financiare și a amenințărilor cu forța militară pentru a-și atinge obiectivele pe scena mondială, potrivit CNN.

Comentând o declarație a secretarului de stat american Antony Blinken despre negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, Putin s-a referit la relațiile internaționale ca la un dans, spunând că americanii „nu știu să danseze acest tango”.

„Statele Unite încearcă să rezolve totul de pe o poziție de forță sau cu ajutorul sancțiunilor economice sau al restricțiilor financiare, cu amenințarea de a folosi forța militară sau folosindu-se de ea”, a declarat vineri Putin.

Dezvoltând analogia cu dansul, Putin a subliniat importanța ca Ucraina să-și amintească de h„opak”, un dans popular ucrainean tradițional, făcând aluzie la necesitatea ca Ucraina să-și mențină independența față de influențele externe.

„Cred că pentru Ucraina este important să nu uite de hopak. Acest lucru este important, altfel, vor dansa tot timpul pe melodia altcuiva”, a declarat el, răspunzând la întrebările presei după o întâlnire cu președintele belarus Alexander Lukașenko la Soci.

Putin a reiterat că Rusia nu a refuzat niciodată să negocieze.

„Prin urmare, dacă cealaltă parte dorește, ar trebui să o spună direct”, a adăugat el.

La rândul său, Lukașenko a afirmat că Statele Unite au dat instrucțiuni Ucrainei să nu „danseze tango” cu Rusia și „prin urmare, nu au niciun motiv să dea vina pe alții”, a spus el.

18:12 – Acum 5 ore

15-09-2023

O dronă maritimă ucraineană a avariat micul vas rusesc purtător de rachete „Samum”

O dronă maritimă ucraineană a avariat joi micul vas rusesc de rachete „Samum”, într-un atac la intrarea în Golful Sevastopol din Crimeea ocupată, iar nava a trebuit să fie remorcată pentru reparații, a declarat vineri o sursă de informații ucraineană, potrivit CNN.

Ministerul rus al Apărării a precizat joi, într-un comunicat, că a respins un atac asupra navei „Samum” în Marea Neagră, în timpul căruia a distrus o dronă navală.

18:10 – Acum 5 ore

15-09-2023

Un copil a murit, iar șase persoane au fost rănite într-un bombardament asupra regiunii Herson

Un copil a murit și alte șase persoane au fost rănite de bombardamentele rusești în zonele controlate de Ucraina din regiunea Kherson, a declarat vineri un oficial local, potrivit CNN.

Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson, a declarat că Rusia a efectuat 91 de atacuri și a tras 349 de obuze de la diferite sisteme de armament „în ultima zi”.

Forțele ruse au tras 20 dintre aceste obuze asupra orașului Herson, a precizat el. Au fost lovite zone rezidențiale, precum și obiective infrastructură, a spus Prokudin.

Prokudin a mai spus că oficialii organizează eforturi de evacuare în regiune pentru copii și familiile lor.

O stare de asediu va fi în vigoare de la ora 20.00 la 6.00, ora locală, începând cu 18 septembrie, a spus el.

17:45 – Acum 5 ore

15-09-2023

Rusia dezvoltă noi submarine nucleare și drone subacvatice, afirmă ministrul Apărării

Noi concepte pentru submarine și vehicule subacvatice fără pilot sunt în curs de dezvoltare pentru Marina rusă, a declarat ministrul apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, vineri, potrivit The Guardian.

„În prezent, lucrăm în mod activ la proiectarea de submarine nucleare multifuncționale, sisteme robotice și vehicule subacvatice fără pilot”, a declarat vineri ministrul apărării, Serghei Șoigu, potrivit agenției ruse de știri de stat TASS.

Șoigu a vorbit în timpul unei întâlniri la sediul central al Flotei rusești din Pacific, în timp ce se afla într-o vizită în regiunea Primorsky Krai din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

În timpul vizitei sale, ministrul Apărării a verificat, de asemenea, îndeplinirea contractelor de achiziții publice la șantierul naval de submarine Zvezda din orașul Bolșoi Kamen și la uzina de elicoptere Progress din Arseniev, potrivit TASS.

17:25 – Acum 6 ore

15-09-2023

Ucraina a recuperat trupurile a 51 de soldați ucraineni căzuți la datorie

Trupurile a 51 de soldați ucraineni căzuți la datorie au fost recuperate din teritoriile ocupate de Rusia, a anunțat, vineri, 15 septembrie, Comandamentul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, potrivit The Guardian

Sediul a efectuat transferul în cooperare cu Departamentul de Cooperare Civil-Militară al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei și cu Departamentul pentru Persoane Dispărute al Ministerului de Interne.

Procesul de recuperare a apărătorilor căzuți la datorie continuă în conformitate cu Convenția de la Geneva, a precizat Comandamentul.

De la începutul invaziei la scară largă, autoritățile ucrainene au repatriat trupurile a 1.832 de apărători ucraineni, se arată în raport.

La precedentul transfer, la 29 august, Ucraina a reușit să recupereze trupurile a 84 de soldați căzuți la datorie.

17:23 – Acum 6 ore

15-09-2023

Lukașenko a sugerat o „cooperare tripartită” între Rusia, Belarus și Coreea de Nord

Președintele rus Vladimir Putin a găzduit vineri o întâlnire cu aliatul său belarus, care a sugerat că Minskul s-ar putea alătura eforturilor Moscovei de a relansa o veche alianță cu Coreea de Nord după summitul din această săptămână cu Kim Jong-un, potrivit The Guardian.

Alexandr Lukașenko, președintele belarus, a făcut această propunere după ce s-a întâlnit cu Putin în stațiunea Soci de la Marea Neagră, unde liderul rus a spus că îl va informa despre discuțiile cu Kim de miercuri de la portul spațial Vostochny din extremul est al Rusiei, relatează Reuters.

„Aș dori să vă informez despre discuția privind situația din regiune, care a fost destul de importantă, și, de asemenea, să abordez cea mai acută problemă, situația din Ucraina”, a declarat Putin la începutul întâlnirii.

Lukașenko a răspuns spunând că „am putea să ne gândim la o cooperare în trei direcții”, adăugând că „cred că s-ar putea găsi un pic de muncă pentru Belarus și acolo”.

17:05 – Acum 6 ore

15-09-2023

Ucraina susține că Rusia încearcă să vâneze avioanele de război folosite în atacurile asupra Crimeei

Colonelul Iuriy Ihnat, din cadrul forțelor aeriene ucrainene, a declarat că un atac cu drone rusești din timpul nopții asupra regiunii Hmelnîțkîi a fost o încercare de a viza avioanele de război folosite săptămâna aceasta pentru a ataca Crimeea ocupată de Rusia, potrivit The Guardian.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a tras 17 drone asupra regiunii centrale Hmelnîțkîi, care găzduiește baza aeriană Starokosteantîniv. Resturile au avariat 12 case și au spart geamurile unei școli, dar nimeni nu a fost rănit, a declarat oficialul regional Serhiy Tiurin.

„Regiunea Hmelnîțkîi a fost atacată. Înțelegem ce caută inamicul: unde a ascuns comandamentul bombardierele noastre după evenimentele care au avut loc recent în marea de lângă Crimeea”, a declarat Ihnat, potrivit Reuters.

Rusia a anexat unilateral Crimeea de la Ucraina în 2014 și își bazează acolo flota din Marea Neagră. Săptămâna aceasta, lovituri ale Ucrainei par să fi distrus o navă mare de debarcare și un submarin andocate în apropiere de Sevastopol.

16:55 – Acum 6 ore

15-09-2023

Marea Britanie a declarat oficial Grupul de mercenari Wagner organizație teroristă

Marea Britanie a interzis oficial Grupul Wagner, declarându-l organizație teroristă, după ce a fost depus în parlament și susținut pe 6 septembrie de către legislatori un ordin care va face ilegală calitatea de membru sau susținerea acestuia, potrivit The Guardian.

„Acest ordin intră în vigoare cu efect imediat și va face ca apartenența la Grupul Wagner sau susținerea activă a grupului în Marea Britanie să devină o infracțiune penală, cu o potențială pedeapsă cu închisoarea de 14 ani, care poate fi pronunțată alături sau în locul unei amenzi”, a declarat vineri guvernul britanic într-un comunicat de presă.

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, și comandantul de teren al grupului, Dmitriy Utkin, au murit luna trecută în ceea ce oficialii occidentali cred că a fost un accident de avion deliberat, la două luni după ce Prigojin a organizat o rebeliune de scurtă durată împotriva Kremlinului, cea mai mare amenințare la adresa puterii președintelui rus Vladimir Putin în mai bine de două decenii.

Majoritatea experților în securitate se îndoiesc că Wagner va supraviețui în forma sa actuală fără Prigojin, dar acest lucru nu a împiedicat Marea Britanie să acționeze împotriva grupului.

16:32 – Acum 7 ore

15-09-2023

Putin anunță că Rusia a capturat mai mulți mercenari străini în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia detectează mercenari străini în Ucraina și că mai mulți dintre ei au fost capturați în ultimele zile, potrivit CNN.

„Depistăm mercenari străini și instructori străini atât pe câmpul de luptă, cât și în unitățile în care se desfășoară antrenamente. După părerea mea, ieri și alaltăieri cineva a fost luat prizonier încă o dată”, a declarat Putin la o conferință de presă după discuțiile cu președintele belarus Alexander Lukașenko la Soci.

Putin a adăugat că Rusia nu are nevoie să invite oameni din exterior pentru a lupta, întrucât a înscris recent aproape 300.000 de persoane ca voluntari în armată.

„În această dimineață am primit raportul, 300.000 de contracte au fost semnate de oameni care, vreau să subliniez, sunt gata să își sacrifice viața în interesul patriei lor, protejând interesele Rusiei”, a spus el.

Putin a declarat că noile unități care luptă în Ucraina sunt dotate cu arme și echipamente moderne.

15:45 – Acum 7 ore

15-09-2023

Rușii au aruncat din greșeală o bombă peste orașul Nova Kahovka, ocupat de ei

Forțele rusești au aruncat accidental o bombă asupra localității ocupate Nova Kahovka din regiunea Herson, provocând victime și pagube în zonele rezidențiale, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, potrivit The Kyiv Independent.

Purtătoarea de cuvânt a explicat că forțele rusești intenționau să lanseze bomba spre malul drept al râului Nipru, aflat sub control ucrainean, dar lansarea a eșuat și muniția a căzut în schimb asupra orașului ocupat.

„În încercarea de a lansa un alt atac aerian cu bombe aeriene ghidate împotriva zonei Berislav… (forțele ruse) au lansat una dintre bombele aeriene ghidate pe Nova Kahovka, într-o zonă rezidențială, provocând daune la mai multe clădiri de apartamente”, a declarat Humeniuk.

„Potrivit informațiilor preliminare, există victime în rândul populației locale”.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Rusia încearcă să dea vina în mod fals pe armata ucraineană pentru acest atac.

Potrivit postului de știri Suspilne, patru clădiri cu mai multe etaje au fost avariate în urma exploziei.

„Oamenii au spus că au văzut dimineața trei avioane zburând din direcția Crimeea, din partea de sud. Unul dintre martori spune, de asemenea, că au fost trei avioane. Una dintre bombe a căzut pe Nova Kahovka”, a declarat jurnalistul Oleh Baturin pentru Suspilne.

Canalul local Telegram Nova Kahovka/Novosti a publicat imagini cu consecințele incidentului, care arată pagube importante la clădirile rezidențiale.

În cursul zilei trecute, atacurile rusești din regiunea Herson au rănit șase locuitori și au ucis un copil, a anunțat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

13:40 – Acum 9 ore

15-09-2023

Zelenski va vizita Congresul SUA săptămâna viitoare

Volodimir Zelenski va vizita Congresul SUA săptămâna viitoare, potrivit presei, după ce anterior un oficial american a declarat că președintele ucrainean ar urma să se întâlnească joi cu Joe Biden, potrivit The Guardian.

Punchbowl News a declarat vineri că vizita lui Zelenski cu Congresul a fost programată provizoriu pentru joi. Washington Post a relatat, de asemenea, că Zelenski urma să se deplaseze joi la Congresul SUA, în timp ce Wall Street Journal a afirmat că acesta se va întâlni cu legislatorii americani.

Reprezentanții președintelui ucrainean și ai liderilor Congresului nu au putut fi contactați imediat pentru a comenta aceste rapoarte.

Zelenski este așteptat să se îndrepte spre Washington săptămâna viitoare, după călătoria sa la New York pentru reuniunea Adunării Generale a ONU, a declarat joi oficialul american pentru Reuters.

13:17 – Acum 10 ore

15-09-2023

Rusia a încercat să distrugă bombardierele ucrainene într-un atac nocturn

O lovitură cu dronă rusă vineri noapte a vizat bombardiere ucrainene ca răspuns la un atac împotriva unui șantier naval rus din Sevastopol la începutul acestei săptămâni, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Yurii Ihnat.

Pe 13 septembrie, Șantierul Naval Sevmorzavod din Sevastopol din Crimeea a fost ținta unui atact în urma căruia o navă de debarcare rusă a fost distrusă și un submarin a fost grav avariat.

Potrivit Sky News, atacul de la Sevastopol a fost efectuat folosind rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie.

13:10 – Acum 10 ore

15-09-2023

Kremlin: Rusia și Coreea de Nord nu au semnat niciun acord militar în timpul vizitei lui Kim

Kremlinul a declarat vineri că Rusia și Coreea de Nord nu au semnat niciun acord în chestiuni militare sau în alte domenii, în timpul vizitei lui Kim Jong-un în Rusia săptămâna aceasta.

Potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că nu a existat un plan de semnare a unor acorduri oficiale în timpul vizitei.

11:14 – Acum 12 ore

15-09-2023

Ucraina anunță că a doborât 17 drone lansate de Rusia peste noapte

Forțele aeriene ucrainene au anunțat vineri că au doborât 17 drone „kamikaze” Shahed lansate de Rusia peste noapte în direcția Oblastului Hmelnytskyi.

Potrivit raportului, dronele au fost lansate de la Primorsko-Akhtarsk, în regiunea Krasnodar din Rusia.

08:20 – Acum 15 ore

15-09-2023

Armata ucraineană anunță că a recucerit satul Andriivka

Forțele ucrainene au capturat satul Andriivka, din regiunea Donețk, ca urmare a operațiunilor de asalt coordonate, a anunțat vineri Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

„În timpul operațiunilor de asalt, au capturat Andriivka, regiunea Donețk, au provocat pierderi semnificative inamicului în forță de muncă și echipamente și s-au consolidat pe liniile realizate”, a spus Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În același timp, în direcția Bahmut, rușii nu renunță la încercările de a străpunge apărarea Forțelor Armate ucrainene din zona Bogdanovka.

07:30 – Acum 16 ore

15-09-2023

Regiunea Sumî, bombardată de 26 de ori într-o zi

Forțele ruse au bombardat joi opt ​​comunități din regiunea Sumî, trăgând de 26 de ori în cursul zilei, a raportat Administrația Militară a regiunii.

Comunitățile din Krasnopillia, Khotin, Velyka Pysarivka, Bilopolsk, Seredyna-Buda, , Novoslobodske, Myropillia și Esman au fost atacate. Administrația a înregistrat un total de 151 de explozii.

În Krasnopillia, bombardamentele au deteriorat o clădire nerezidențială. Nu au fost raportate victime sau alte pagube.

07:28 – Acum 16 ore

15-09-2023

Autorităţile ucrainene ordonă evacuarea civililor din regiunea Herson

Autorităţile ucrainene au ordonat joi evacuarea obligatorie a civililor din regiunea Herson, sudul ţării, controlată parţial de forţele ruse şi vizată în mod constant de bombardamente, relatează AFP.

„Consiliul regional de apărare al Herson a decis să evacueze obligatoriu familiile cu copii din localităţile supuse focului inamic în mod constant”, a indicat guvernatorul Oleksandr Prokudin pe Telegram.

Prokudin a indicat de asemenea că autorităţile regionale se pregătesc pentru „situaţii de urgenţă” în toamnă şi iarnă în ceea ce priveşte furnizarea de energie electrică.

07:15 – Acum 16 ore

15-09-2023

Explozii în Melitopol. Lupte grele pe frontul ucrainean de est

O explozie puternică s-a auzit vineri dimineață în orașul Melitopol ocupat de forțele ruse din regiunea Zaporojie, a anunțat primarul orașului, Ivan Fedorov, pe Telegram.

”Dimineață neliniștită în Melitopol. Locuitorii raportează sunetele unei singure explozii”, a scris primarul orașului.

În acest timp, Ucraina a continuat joi o campanie istovitoare pentru a recâștiga teren în apropierea orașului Bahmut și a provocat pierderi grele forțelor ruse pe frontul de sud, au declarat oficiali militari de rang înalt, citați de Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au respins opt atacuri din est în zone aprig contestate la sud de Bahmut.

De cealaltă parte, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, a declarat că forțele Kievului au obținut câștiguri în jurul a trei sate la sud de Bahmut, inclusiv la Andriivka.

      

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.