„Mireasa” austriacă a lui Vladimir Putin se mută la Sankt Petersburg, de unde va conduce un institut cheie al Rusiei

0
38

Fostul ministru de Externe austriac Karin Kneissl, care în 2018 a dansat cu Vladimir Putin la nunta sa, se mută la Sankt Petersburg pentru a conduce un centru academic, scrie agenţia de presă rusă Tass, citată de Reuters.

Fosta sefa a diplomatiei austriece Karin Kneissl a declansat un val de critici in 2018 dupa ce l-a invitat pe Vladimir Putin la nunta saFoto: Roland Schlager / AFP / Profimedia Images

Karin Kneissl conduce centrul Gorki – Observatorul geopolitic pentru problemele cheie ale Rusiei – de la Universitatea din Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Vladimir Putin, a relatat Tass. De altfel, ea este trecută pe site-ul Observatorului Geopolitic pentru Probleme Cheie ale Rusiei ca fiind directorul acestui institut de cercetare din cadrul Universității Sankt Petersburg.

„Am co-fondat centrul Gorki şi îl conduc. Deoarece este foarte multă muncă acolo şi necesită multă atenţie, nu pot face acest lucru în trecere, am decis să mă mut la Sankt Petersburg pentru această muncă”, a declarat fosta şefă a diplomaţiei de la Viena.

„Nu am nevoie de Maldive sau de Seychelles”

Fostul ministru de externe al Austriei Karin Kneissl a fost în atenţia presei şi luna trecută, când s-a aflat că a închiriat o casă într-un sat din Rusia. „Bunici, mere, vară, înot în râu. Este o viaţă bună. Nu am nevoie de Maldive sau de Seychelles. Este mai bine”, declara Karin Kneissl într-un interviu pentru agenţia de ştiri a statului rus, Tass.

În interviul pentru Tass, fosta şefă a diplomaţiei de la Viena l-a criticat pe preşedintele francez Emmanuel Macron, a spus că sportivii ruşi nu ar trebui să fie interzişi la competiţii şi că nu vede în prezent rostul unui summit pentru o soluţie de pace pentru Ucraina, din moment ce Kievul nu ar vrea să dialogheze cu Moscova.

Cum a provocat fosta șefă a diplomației austriece un scandal european

Fost ministru de externe al Austriei între 2017 și 2019, Kneissl a provocat un scandal la nivel european în urmă cu 5 ani când l-a invitat pe Vladimir Putin la nunta ei, fiind filmată dansând cu liderul de la Kremlin la doar câteva luni după ce Uniunea Europeană a expulzat zeci de diplomați ruși ca urmare a otrăvirii cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie.

Putin i-a oferit miresei flori, cadouri și a dansat cu ea la nunta care a avut loc în sudul Austriei, aproape de granița cu Slovenia. Președintele rus a fost însoțit de o trupă de cazaci, care a cântat pentru invitați.

Kneissl a fost numită în fruntea diplomației austriece fără a fi membră a vreunui partid politic, având în spate o carieră în mediul academic. Ea a fost nominalizată pentru funcția de ministru de externe de FPO, Partidul Austriac al Libertății, formațiunea de extrema dreaptă care la momentul respectiv făcea parte din coaliția de guvernare de la Viena.

Ea a rămas fără susținere politică după ce primul cabinet al fostului cancelar Sebastian Kurz a căzut în urma unei moțiuni de cenzură.

În vara lui 2021 Kneissl a fost a fost numită în consiliul director al Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, după ce fusese nominalizată de guvernul rus pentru această funcție cu câteva luni înainte.

Ea și-a dat demisia din această funcție în luna mai a anului trecut, după ce Uniunea Europeană i-a amenințat cu includerea pe lista de sancțiuni pe foștii oficiali europeni care dețin funcții în Rusia. Kneissl a demisionat de la Rosneft la 3 zile după fostul cancelar german Gerhard Schröder, care era președintele consiliului de administrație al companiei petroliere.

Rosneft nota la momentul respectiv că mizează pe viitor pe cooperarea cu Kneissl „în calitate de reprezentant proeminent al comunității internaționale de experți”.

Pe site-ul său personal Kneissl notează că și-a părăsit țara natală în septembrie 2020 din cauza amenințărilor cu moartea și a unei „interdicții de facto de a lucra în Austria”. Ea spunea că în ultimii ani a locuit la o fermă din Franța, precum și în nordul Libanului, înainte de a se muta „temporar” în Rusia.

Kneissl este însă doar unul dintre numeroşii oficiali austrieci care au fost apropiaţi de Moscova de-a lungul anilor, poziţia neutră a ţării atrăgând adeseori critici. Legăturile dintre Viena şi Moscova au rămas solide şi după ce Kremlinul a lansat invazia la scară largă din Ucraina, anul trecut, Austria rămânând una dintre puţinele ţări europene care mai importă gaz din Rusia.

CITEȘTE ȘI: Austria, fortăreața alpină a lui Putin. Jocurile de culise între Moscova și Viena

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.