Polonia vrea să transfere în Ucraina rachetele Patriot primite din Germania. Răspunsul Berlinului

0
12

Cea mai bună variantă pentru securitatea Poloniei este dislocarea lansatoarelor Patriot pe teritoriul Ucrainei, însă această decizie aparţine aliaţilor, a declarat, vineri, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. Liderul de la Varșovia a participat la o conferinţă de presă comună cu preşedinții Lituaniei, Gitanas Nauseda, al Letoniei, Egils Levits, şi al României, Klaus Iohannis. Berlinul a transmis însă că sistemele de apărare antiaeriană Patriot trebuie folosite pe teritoriul NATO.

„Din perspectivă militară, cel mai bine, inclusiv pentru securitatea Poloniei, este să avem sistemul de lansatoare Patriot dislocat la distanţă de graniţa Poloniei, pe teritoriul Ucrainei. În acest caz, va asigura cea mai bună securitate posibilă pentru Ucraina şi pentru Polonia. În ceea ce priveşte decizia privind dislocarea rachetelor Patriot, dislocarea întregului sistem, aceasta aparţine Germaniei, depinde de aliaţii noştri din NATO, de partea germană. Această decizie este la latitudinea aliaţilor noştri, cei care au aceste sisteme. Ce pot spune eu, ca preşedinte al Poloniei, este că trebuie să mă asigur că întregul teritoriu al ţării mele este cât se poate de bine protejat. Este datoria mea, ca preşedinte al Poloniei, să apăr, înainte de toate, cetăţenii polonezi şi teritoriul polonez”, a declarat Andrzej Duda, potrivit traducerii oficiale, preluată de Agerpres.

Berlinul a transmis joi că unităţile de apărare antiaeriană Patriot pe care le-a oferit Poloniei sunt destinate utilizării pe teritoriul NATO, respingând astfel solicitarea Varşoviei ca sistemul să fie trimis Ucrainei, relatează Reuters.

„Aceste (unităţi) Patriot sunt parte din sistemul integrat de apărare antiaeriană al NATO, ceea ce înseamnă că sunt destinate a fi desfăşurate pe teritoriul NATO”, a declarat la Berlin ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht.

„Orice utilizare în afara teritoriului NATO ar necesita discuţii anterioare cu NATO şi cu aliaţii”, a adăugat ea.

Berlinul a oferit Varşoviei sistemul de apărare antiaeriană cu rachete Patriot pentru a o ajuta să îşi securizeze spaţiul aerian, după ce săptămâna trecută o rachetă rătăcită s-a prăbuşit şi a omorât două persoane în Polonia.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat miercuri că a cerut Germaniei să trimită în schimb Ucrainei unităţile de apărare antiaeriană Patriot.

„După noile atacuri ruseşti cu rachete, am cerut Germaniei ca bateriile Patriot oferite Poloniei să fie transferate Ucrainei şi desfăşurate la graniţa sa vestică”, a scris Blaszczak.

Luni, Polonia a transmis că va propune desfăşurarea de lansatoare suplimentare de rachete Patriot în apropiere de graniţa sa cu Ucraina.

Sistemele terestre de apărare antiaeriană precum Patriot, produs de Raytheon, sunt concepute să intercepteze rachete.

Editor : B.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.