Prigojin este în conflict cu Șoigu și vrea să-l pedepsească pentru eșecurile din Ucraina (surse, Forțele pentru Operațiuni Speciale ucrainene)

0
24

Evgheni Prigojin, „bucătarul lui Putin” și fondator al companiei militare private Wagner Group, își consolidează poziția în Federația Rusă. Acum, acesta ar vrea să-l pedepsească pe Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, din cauza înfrângerilor suferite pe câmpul de luptă din Ucraina, scrie cotidianul Pravda, care citează Centrul Național de Rezistență, un site creat de Forțele pentru Operațiuni Speciale ale armatei ucrainene.

„Informațiile disponibile spun că în rândul conducerii militare de vârf a Federației Ruse cresc contradicțiile. Prigojin dă vina pentru eșecuri pe Șoigu și [Valeri] Gherasimov [șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei], iar aceștia, la rândul lor, dau vina pe Putin. În același timp, [liderul cecen Ramzan] Kadîrov și comandanții săi de teren își formează rețeaua de afaceri în teritoriile ocupate temporar, câștigând din ce în ce mai multă putere”, potrivit sursei citate.

Potrivit informațiilor publicate de Centrul Național de Rezistență, a avut loc o întâlnire neoficială între Prigojin și Anton Vaino, șeful administrației președintelui Federației Ruse, în cadrul căreia au fost discutate eșecurile rușilor din Ucraina.

„Prigojin continuă să insiste că Șoigu trebuie să fie tras la răspundere. Dar, în timpul conversației, participanții și-au exprimat opiniile și cu privire la influența negativă a lui Putin asupra cursului războiului, deoarece președintele Federației Ruse poate schimba personal planurile armatei și poate interveni la nivelul tactic al planificării”, arată Centrul Național de Rezistență.

Potrivit sursei citate, Rusia pierde rapid efectivele militare ale trupelor regulate, iar kadîroviții [trupele controlate de Ramzan Kadîrov] câștigă din ce în ce mai multă putere.

În plus, dimensiunea companiei militare private Wagner Group, care este formată inclusiv din pușcăriași, se mărește rapid.

Dacă în urmă cu câțiva ani Wagner Group acționa exclusiv ca o companie privată care furniza servicii, acum Prigojin creează o armată cu drepturi depline, pe care o gestionează el însuși, afirmă site-ul ucrainean.

În același timp, în teritoriile ocupate temporar din sudul Ucrainei, majoritatea trupelor desfășurate este formată din recruți.

Centrul Național de Rezistență consideră că „degradarea elitelor politice rusești duce la revenirea tradițiilor feudale în administrația de stat rusă”, înainte de a adăuga:

  • „În Federația Rusă se apropie un moment în care actorii politici individuali își consolidează propriile poziții. Acest lucru devine posibil atunci când statul își pierde monopolul asupra utilizării forței. Dezvoltarea activă a Grupului Wagner duce la acest lucru”.

Citește și…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.