Putin ar putea decide să folosească arme chimice în Ucraina, susțin americanii. În ce condiții poate apela la acest scenariu

0
23

Moscova ar putea decide să folosească arme chimice în Ucraina, dacă va pierde în continuare teren pe frontul din estul țării, cred oficialii din administrația președintelui american Joe Biden.

Potrivit publicației Politico, armele chimice ar fi opțiunea președintelui rus Putin, înaintea celor nucleare.

Pe de altă parte, americanii nu au informații că un asemenea scenariu ar fi iminent.

Rusia este însă în defensivă în mai toate regiunile ocupate, iar bombardamentele masive nu par să îi împiedice pe ucraineni să continue lupta pentru eliberarea țării.

Peste 30 de rachete rusești s-au năpustit asupra Kievului. Cele mai multe au fost neutralizate de apărarea antiaeriană, dar cele care au reușit să treacă au aruncat capitala ucraineană în haos.

Citește și


atac cibernetic

Moldova, afectată de bombardamentele Rusiei

Unul dintre proiectile a căzut pe un bloc din cartierul Podilski. Clădirea a fost înghițită de flăcări, în timp ce locatarii încercau să scape. De altfel, se pare că rușii ar fi lansat toate rachetele simultan, ca să sufoce apărarea antiaeriană ucraineană.

Și în Republica Moldova, din cauza atacurilor rusești, rețelele de electricitate s-au deconectat automat, ca măsură de protecție.

În Chișinău, alimentarea a fost reluată după două ore. În restul țării, rezolvarea nu a venit însă atât de repede.

În Ucraina, rachetele rusești au căzut în mai multe orașe de pe tot teritoriul țării. În regiunea Zaporojie, o maternitate a fost lovită în plin și un nou-nascut a fost ucis de explozie. Mama și medicul au fost salvați de sub dărâmături de echipele de urgență.

Un alt bombardament al rușilor a vizat Hersonul, din care s-au retras recent. Cel puțin o persoană a murit și mai multe au fost rănite după ce proiectilele au căzut pe case. 

Rușii au confiscat ambulanțe

Speranțele unei minuni la spital sunt firave. Rușii au luat cu ei, la plecare, majoritatea ambulanțelor, iar unitatea medicala nu are nici curent, nici încălzire.

Între timp, continuă să apară imagini bulversante cu situația deplorabilă în care a ajuns a doua armată din lume. Noii recruți ruși sunt ținuți în corturi, în condiții sanitare revoltătoare. Își aprind focuri ca să se dezmorțească. Cine își permite își cumpără singur de mâncare, ceilalți rabdă de foame. Nu e de mirare că tot mai mulți dau frâu liber furiei.

Și rudele multora dintre cei 300.000 de ruși recent mobilizați lansează apeluri disperate.

Au apărut, însă, imagini cu un cimitir de blindate rusești amplasat în regiunea Belgorod, la câteva zeci de kilometri de granița cu Ucraina. Aici sunt sute de tancuri, transportoare blindate și camioane avariate în luptele din Ucraina – unele folosite acum pentru piese, altele pur și simplu ruginesc pe marginea drumului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.