Război în Ucraina, ziua 344. Șefa Comisiei Europene anunță noi sancțiuni la adresa Rusiei, la un an de la invazia în Ucraina

0
33

Război în Ucraina, ziua 344. Kremlinul este gata să plătească prime pentru capturarea sau distrugerea armelor grele din statele NATO din Ucraina.

Cele mai importante evenimente din ultimele ore:

 • Șefa Comisiei Europene anunță noi sancțiuni la adresa Rusiei, la un an de la invazia în Ucraina
 • Consiliul Uniunii Europene alocă încă o jumătate de miliard de euro pentru a ajuta Ucraina în războiul declanșat de Rusia
 • O echipă CNN, martoră la bombardamentele ruse asupra unei operațiuni de salvare, la Kramatorsk
 • Secretele Su-57, avionul “invizibil” al rușilor, postate pe forumul unei companii de jocuri pe calculator
 • Vladimir Putin s-a dus la Volgograd pentru a celebra Bătălia de la Stalingrad
 • Ursula von der Leyen a ajuns la Kiev pentru reuniunea UE-Ucraina
 • Serghei Lavrov dă de înțeles că Republica Moldova ar putea avea soarta Ucrainei
 • Putin cere armatei ruse să nu mai bombardeze regiunile ruseşti din Ucraina
 • Ucraina cere Franţei asistenţă militară urgentă / Rusia critică abordarea lui Macron
 • Tancurile americane Abrams ajung în Ucraina la finele acestui an, cel mai devreme, relatează The Washington Post
 • Vladimir Putin, exasperat de bombardamentele din Belgorod și Briansk
 • Surse ucrainene: o ofensivă a Rusiei din Belarus pare puțin probabilă
 • Președintele Austriei, vizită neanunțată la Kiev
 • Rusia dezvăluie motivul pentru care refuză să permită inspecția armelor sale nucleare
 • Kievul semnalează că a aflat când va lansa Rusia a doua mare ofensivă în Ucraina
 • Șeful spionilor ruși anticipează un eșec al NATO, după ultimele angajamente privind livrarea de arme în Ucraina

Update 18:00 Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a afirmat la Kiev că Uniunea Europeană intenționează să aplice o nouă serie de sancțiuni Rusiei până pe 24 februarie, când va fi marcat un an de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina.

“Până pe 24 februarie, exact la un an de la începerea invaziei, avem intenția de a aplica al zecelea pachet de sancțiuni. Astăzi, Rusia plătește un tribut greu, deoarece sancțiunile noastre îi erodează economia și o dau înapoi cu o generație”, a susținut von der Leyen.

Propunerea Comisiei Europene privind noile sancțiuni va trebui aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene.

Întrebată la Kiev despre eforturile Kievului în combaterea corupției, Ursula von der Leyen a salutat ceea ce ea a numit reacția “rapidă la nivel politic” pentru obținerea de “rezultate tangibile”.

Presa internațională a relatat că numeroși oficiali guvernamentali ucraineni au fost demiși recent, pe fondul acuzațiilor de corupție.

Update 17:00 Consiliul Uniunii Europene a decis acordarea de asistență militară suplimentară Ucrainei, pentru susținerea eforturilor de respingere a invaziei militare ruse.

Suma alocată se ridică la o valoare totală de 500 de milioane de euro.

“Înaintea summit-ului Uniunea Europeană-Ucraina, Consiliul a adoptat, joi, măsuri de asistență pentru forțele armate ucrainene, în cadrul Instrumentului European de Pace (EPF).

Este vorba despre al șaptelea pachet, cu valoarea de 500 de milioane de euro, și de încă 45 de milioane de euro pentru susținerea eforturilor de instruire ale Misiunii UE de Asistență Militară (EUMAM) pentru Ucraina”, a menționat Consiliul UE, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

“Ucraina trebuie să primească toate echipamentele necesare și instruirea de care are nevoie pentru apărarea teritoriului și a populației de războiul de agresiune al Rusiei. Nu apără doar propria țară, ci apără valorile noastre comune și principiile de bază ale reglementărilor internaționale. Măsurile de astăzi transmit un mesaj clar într-un moment crucial: vom continua să susținem Ucraina cât va fi necesar”, a declarat Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

Până în prezent, Uniunea Europeană a oferit Ucrainei asistență militară în valoare totală de 3,6 miliarde de euro.

Update 16:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că autorii atacului atacului rusesc cu rachete, care au lovit un cartier rezidențial și au ucis cel puțin trei persoane, vor fi găsiți și pedepsiți.

“Aceasta nu este o repetare a istoriei, aceasta este realitatea zilnică a țării noastre”, a scris el pe Telegram.

“O țară (Rusia, n.r.) aflată la limita răului absolut. Și o țară (Ucraina) care trebuie să o învingă pentru a reduce la zero probabilitatea ca astfel de tragedii să se mai întâmple. Cu siguranță vom îi găsi și pedepsi pe toți autorii. Ei nu merită milă”, a promis Zelenski.

Atacul din Kramatorsk a venit la scurt timp după ce un oficial de rang înalt de la Kiev a estimat că Rusia se pregătește pentru o “escaladare maximă” a războiului în apropierea momentului în care se va împlini un an de la declanșarea conflictului armat.

Joi, CNN a semnalat că o echipă a sa aflată în oraș a fost martoră la o nouă serie de bombardamente, care au lovit tocmai zona în care aveau loc operațiunile de căutare și salvare după tirurile Moscovei de noaptea trecută.

Jurnaliștii au auzit zgomotul primei salve și au văzut al doilea atac, care a produs două impacturi în aproximativ un minut.

Două femei au sărit din vehiculul în care se aflau lor și au fugit țipând. Alți civili s-au adăpostit pe unde au putut. Bucăți de șrapnel au lovit geamul antiglonț al unui vehicul CNN.

Paramedicii ajunși la fața locului au acordat îngrijiri cel puțin unui civil rănit. Primarul din Kramatorsk, Oleksandr Goncearenko, le-a cerut locuitorilor să rămână în adăposturi.

Update 15:00 Presa austriacă semnalează că date și imagini potențial secrete ale avionului rusesc Su-57 au fost disponibile pentru scurt timp pe internet.

Aceste date au fost postate pe forumul jocului de computer “War Thunder”, dezvoltat de Gaijin Entertainment, o companie de software cu sediul în capitala Ungariei, Budapesta.

Un utilizator al jocului “War Thunder”, cu identitatea virtuală ZVO_12_INCH a postat datele pe forumul Gaijin, semnalează publicația austriacă Der Standard.

Este vorba despre informații privind performanțele și dimensiunile Su-57, singurul avion din generația a cincea de care dispune armata rusă.

Nu s-a putut stabili dacă documentele erau autentice sau conțineau informații de interes pentru serviciile de informații occidentale, deoarece moderatorii forumului șters rapid documentele postate de ZVO_12_INCH.

În același forum, un alt utilizator a postat date despre vechiul avion de luptă rusesc MIG-29. Și aceste informații au fost eliminate de moderatori.

Forumul “War Thunder” pare să fie un loc unde fanii jocului, dar și ai sistemelor de armament, postează informații aparent clasificate.

Potrivit Der Standard, se speculează că este vorba despre persoane care în viața reală servesc în armată sau lucrează în industria de apărare.

Update 14:20 Uniunea Europeană va antrena încă 15.000 de soldați ucraineni în cadrul misiunii de asistență militară.

Anunțul a fost făcut, joi, de șeful politicii externe a blocului comunitar, Josep Borrell.,  

“Mă bucur să îl anunț pe premierul ucrainean Denis Șmihal că Misiunea de asistență militară a UE pentru Ucraina (EUMAM) va antrena încă 15.000 de soldați ucraineni, ceea ce va duce numărul total de personal militar antrenat de EUMAM la 30.000”, a arătat oficialul european.

El a mai spus că Uniunea Europeană va oferi 25 de milioane de euro în echipamente și instruire pentru operațiunile de deminare din Ucraina. 

Update 14:00 Orașul Kramatorsk din estul Ucrainei a fost din nou atacat, joi, de forțele ruse.

Atacul vine la o zi după ce o lovitură asupra orașului, efectuată de ruși, s-a soldat cu cel puțin trei morți, relatează CNN.

Sursa citată notează că două rachete au lovit în apropierea unei operațiuni de salvare în curs de desfășurare în cartierul rezidențial care a fost bombardat miercuri seară.

Jurnaliștii CNN au fost martori la tirurile cu rachete asupra orașului: au auzit zgomotul primei rachete și au văzut cel de-al doilea proiectil (foto următoare).

Potrivit informațiilor preliminare, loviturile de joi au provocat victime civile, a declarat Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare regionale, fără a menționa imediat un bilanț.

Update 13:22 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns joi la Kiev înaintea summitul UE-Ucraina.

Însoțita de 15 membri ai Executivului comunitar, von der Leyen a mers în capitala ucraineană pentru a participa la prima reuniune din istorie a Comisiei într-o țară aflată în război.

“Mă bucur să revin la Kiev. Este a patra vizită a mea de la invazia Rusiei. De această dată, împreună cu echipa mea de comisari. Suntem cu toții aici pentru a demonstra că UE sprijină Ucraina la fel de ferm ca întotdeauna și pentru a consolida și mai mult sprijinul și cooperarea noastră”, a scris șefa diplomației europene pe contul ei oficial de Twitter.

Ursula Von der Leyen şi președintele Consiliului European, Charles Michel, se vor întâlni, vineri, cu președintele Ucrainei pentru reuniunea la nivel înalt, în care se va discuta și despre aderarea Ucrainei la UE.

Update 13:00  Vladimir Putin participă la ceremoniile dedicate împlinirii a 80 de ani de la victoria sovietică în bătălia de la Stalingrad. 

Este un moment pe care istoricii îl consideră decisiv pentru soarta celui de-al Doilea Război MOndial.

Liderul de Kremlin s-a deplasat, joi, la Volgograd – numele actual al orașului – pentru a participa la manifestări.

Ceremonia are în prezent o semnificație simbolică suplimentară, cu câteva săptămâni înainte de împlinirea unui an de război în Ucraina. 

Trupele Moscovei duc lupte intense după capturarea recentă a orașului Soledar, din estul Ucrainei, acesta reprezentând un prim succes pentru forțele ruse după multe luni de stagnare.

Considerată una dintre cele mai sângeroase din istorie, cu aproximativ două milioane de morți în total de ambele părți, Bătălia de la Stalingrad (1942-1943) a schimbat cursul conflagrației mondiale și a marcat revenirea militară a Uniunii Sovietice, demoralizată până atunci de mai multe înfrângeri în fața Germaniei naziste.

Bătălia de la Stalingrad este încă glorificată de Rusia, care susține că acest eveniment a salvat Europa de nazism.

Update 12:00 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, acuză Occidentul că se folosește de Republica Moldova pentru a slăbi Rusia.

Este un pretext similar cu narațiunea repetată insistent de Moscova la adresa Kievului înainte de invazia în Ucraina, din 24 februarie anul trecut.

În cadrul unui interviu la postul Rusia 24, Lavrov a fost întrebat ce țară “din apropierea Rusiei” ar putea urma calea care a dus la invadarea ei de către trupele Moscovei.

“Este avută acum în vedere Republica Moldova pentru acest rol. În primul rând, pentru că (occidentalii) au putut să impună un șef de stat folosind metode nedemocratice. Un președinte care este, pur și simplu, nerăbdător să intre în NATO, care are cetățenie română și este pregătit de unirea cu România și care, în general, este gata de orice”, a susținut Lavrov.

Presa internațională amintește, în context, că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a pronunțat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei în conflictul declanșat de Rusia și a declarat că, în caz contrar, “toți vor fi în pericol”.

Luna trecută, Sandu a spus că Rusia “trebuie oprită iar Ucraina, ajutată să câștige războiul”.

Update 09.19 Trei oameni au murit și alți 20 sunt răniți după ce opt clădiri cu apartamente au fost avariate de o rachetă rusească din orașul ucrainean Kramatorsk

Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte 20 au fost rănite după ce o rachetă rusească a distrus o clădire de apartamente și a avariat alte șapte în orașul Kramatorsk, în estul țării, a anunțat poliția ucraineană.

Atacul a avut loc în noaptea de miercuri spre joi, iar forțele de poliție din zonă au declarat că a fost vorba de o rachetă tactică Iskander-K, potrivit Sky News.

„Cel puțin opt clădiri de apartamente au fost avariate. Una dintre ele a fost complet distrusă. Este posibil ca oamenii să rămână sub dărâmături”, a precizat poliția într-o postare pe Facebook.

Cel puțin 44 de persoane au fost ucise luna trecută când o altă rachetă rusească a lovit un bloc turn din orașul Dnipro, în estul țării.

Update 07.45 Rusia plănuiește o ofensivă pe 24 februarie, susține un ministru ucrainean

Ministrul ucrainean al Apărării a declarat că Rusia pregătește o nouă ofensivă majoră și a avertizat că aceasta ar putea începe chiar de la 24 februarie.

Oleksii Reznikov a spus că Moscova a adunat mii de trupe și ar putea “încerca ceva” pentru a marca aniversarea invaziei inițiale de anul trecut, scrie BBC. Atacul ar marca, de asemenea, Ziua Apărătorilor Patriei din Rusia, pe 23 februarie, care celebrează armata.

Între timp, trei persoane au murit într-un atac asupra orașului Kramatorsk. Alte opt persoane au fost rănite în acest oraș din regiunea Donețk după ce o rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială, a declarat guvernatorul provinciei.

Este de așteptat ca bilanțul să crească pe măsură ce salvatorii caută printre dărâmături.

“Singura modalitate de a opri terorismul rusesc este să îl învingem”, a scris Zelenski pe rețelele de socializare despre atac. “Cu ajutorul tancurilor. Avioane de vânătoare. Rachete cu rază lungă de acțiune”.

Ucraina a reînnoit recent apelurile pentru avioane de vânătoare pentru a se proteja de atacurile aeriene, după ce Germania, SUA și Marea Britanie au fost de acord să le trimită tancuri.

Reznikov a declarat că Moscova a mobilizat aproximativ 500.000 de soldați pentru o potențială ofensivă.

————————–

Kremlinul sprijină inițiativele Rusiei de a plăti prime pentru capturarea sau distrugerea armelor grele din statele NATO din Ucraina. Astfel de plăți speciale ar putea stimula și mai mult soldații, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a fost întrebat ce părere are Kremlinul despre inițiativa guvernatorului trans-baikal Alexander Osipov, care a oferit recompense mari în bani pentru confiscarea tancurilor străine furnizate Ucrainei. Ca răspuns, Peskov a menționat că, în prezent, aceste arme nu au ajuns încă în Ucraina.

De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că inițiative similare sunt exprimate de mediul de afaceri rusesc.

“Mai degrabă, demonstrează încă o dată unitatea și dorința tuturor, cât mai bine posibil, de a contribui direct sau indirect la desfășurarea unei operațiuni militare speciale și la realizarea principalelor obiective”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

“În ceea ce privește toate aceste tancuri, atunci, așa cum am spus deja, ele vor fi arse, iar dacă vor exista astfel de măsuri de stimulare, cred că vor fi și mai mulți entuziaști”, a adăugat Peskov.

Război în Ucraina, 1 februarie | Tancurile americane Abrams ajung în Ucraina la finele acestui an, cel mai devreme, relatează presa din SUA 

Război în Ucraina, 31 ianuarie | Un summit Ucraina-UE va avea loc vineri, la Kiev

Război în Ucraina, 30 ianuarie | ISW: Întârzierile livrărilor de armament afectează capacitatea contraofensivă a Ucrainei

Război în Ucraina, 29 ianuarie | Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vrea discuții directe cu Putin, pentru a pune capăt războiului

Război în Ucraina, 28 ianuarie | Olaf Scholz le cere germanilor să aibă încredere în decizia Guvernului de a trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.