Război în Ucraina, ziua 570. Un ministru ucrainean anunță mai multe atacuri cu drone asupra navelor rusești

0
30

Război în Ucraina, ziua 570. Ucraina va putea efectua mai multe atacuri asupra navelor rusești, a declarat pentru Reuters un ministru ucrainean care a jucat un rol cheie în construirea industriei de drone din țară.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Un ministru ucrainean anunță mai multe atacuri cu drone asupra navelor rusești
  • Ramzan Kadîrov, în stare gravă. Șeful Ceceniei ar fi în comă la spital
  • Slovacia prelungeşte, până la finalul anului, embargoul asupra cerealelor ucrainene
  • Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea vor să vândă aproximativ 100 de proprietăți ucrainene
  • Liderul nord-coreean Kim Jong Un, întâmpinat de Șoigu, în apropiere de Vladivostok
  • Putin critică SUA pentru utilizarea sancțiunilor economice și a „amenințărilor” militare
  • Novaya Gazeta: Aproape jumătate din banii Rusiei se vor duce pe războiul din Ucraina la finele lui 2023
  • Putin: “Cooperarea dintre Rusia și Coreea de Nord nu reprezintă o amenințare pentru nimeni”
  • Finlanda interzice intrarea mașinilor cu numere rusești pe teritoriul său

Update 13:20 Ucraina va putea efectua mai multe atacuri asupra navelor rusești, a declarat pentru Reuters un ministru ucrainean care a jucat un rol cheie în construirea industriei de drone din țară.

„Vor fi mai multe drone, mai multe atacuri și mai puține nave rusești. Asta este sigur”, a declarat ministrul pentru Transformare Digitală, Mykhailo Fedorov, într-un interviu acordat vineri, răspunzând la o întrebare despre recentele atacuri din apropierea Crimeei.

Fedorov a mai spus că producția de drone din Ucraina a crescut de peste 100 de ori în 2023 față de anul trecut: „Cred că va fi o creștere de 120 până la 140 de ori până la sfârșitul acestui an, dacă îl comparăm cu cel precedent”.
Potrivit ministrului, Ucraina testează sisteme de inteligență artificială care pot localiza ținte aflate la câțiva kilometri distanță și pot ghida dronele către acestea chiar dacă comunicațiile externe sunt întrerupte de măsurile de război electronic.

Săptămâna aceasta, Ucraina a efectuat mai multe atacuri cu ajutorul dronelor maritime și al rachetelor asupra flotei rusești din Marea Neagră, în interiorul și în jurul peninsulei Crimeea, care a fost anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.

Ucraina a revendicat recent responsabilitatea pentru atacurile din Crimeea, după ce anterior nu confirmase în mod direct implicarea în exploziile asupra unor obiective militare din zonă.

Rusia a recunoscut un atac cu rachete ucrainene care a avariat o navă de război și un submarin în această săptămână, dar afirmă că a respins toate atacurile cu drone maritime.

Update 12:00 Un fost deputat cecen a scos la iveală că starea de sănătate a lui Ramzan Kadîrov nu e deloc bună. Se pare că liderul cecen, unul dintre aliații cei mai importanți ai lui Vladimir Putin, ar putea fi pe moarte.

Speculațiile despre starea de sănătate a acestuia au început să apară încă din primăvara acestui an, iar jurnaliștii au scris încă de atunci că liderul cecen se confrunta cu probleme renale grave.

Potrivit jurnaliștilor străini, Ramzan Kadîrov a fost supus recent unui transplant de rinichi, dar corpul a respins organul, a dezvăluit fostul deputat al Dumei de Stat, Ghenadi Gudkov. Astfel, liderul cecen s-ar afla în stare critică la spital.

Ghenadi Gudkov a declarat în cadrul unui podcast că este îngrijorat în legătură cu starea de sănătate a liderului cecen.

”I-am sunat pe ceceni proeminenți și i-am întrebat: se poartă urât, ia substanțe sau este într-adevăr starea de sănătate? Ei spun că, potrivit datelor lor, el e cu adevărat bolnav de rinichi, a suferit o operație, un transplant, nu a avut succes în totalitate. Se presupune că nu totul a prins, au apărut niște abcese. Starea lui de sănătate este foarte proastă”, a spus Gudkov.

Între timp, au apărut noi date despre medicul de familie a lui Kadîrov, care nu a mai fost văzut de mai bine de 10 luni.

Surse din Rusia spun că acesta ar fi fost îngropat de viu în pământ de liderul cecen, făcându-l vinovat de starea de sănătate șubredă.

Update 11:10 După Ungaria şi Polonia, Slovacia a anunţat vineri prelungirea embargoului asupra cerealelor ucrainene, sfidând Comisia Europeană care anunţase anterior încetarea restricţiilor, relatează AFP.

Guvernul slovac a indicat într-un comunicat că a “decis să interzică importul lor la nivel naţional până la sfârşitul anului”.

După ce Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale, Comisia Europeană a ajuns la sfârşitul lunii aprilie la un acord cu aceste patru ţări, plus România, pentru ca ele să garanteze tranzitul cerealelor ucrainene, în schimbul unor “măsuri excepţionale de salvgardare” aplicate pentru patru produse agricole ucrainene, respectiv grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui, acord care a expirat pe 15 septembrie.

Cele cinci ţări ceruseră Comisiei Europene prelungirea acestei interdicţii, solicitare în final respinsă vineri de Bruxelles, care a motivat că “distorsiunile de pe pieţele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au dispărut”.

Update 09:30 Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea vor să vândă aproximativ 100 de priprietăți ucrainene.

Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au anunțat sâmbătă că intenționează să vândă aproximativ 100 de proprietăți ucrainene, inclusiv una aparținând președintelui Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Vladimir Konstantinov, președintele parlamentului din Crimeea, a declarat că proprietățile naționalizate vor fi vândute „în curând”, iar autoritățile au organizat primele opt licitații pentru proprietățile unor oameni de afaceri ucraineni.

Contractele de vânzare se ridică la peste 8,5 milioane de dolari, a precizat Konstantinov într-un anunț pe Telegram.

Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au informat în februarie că au naționalizat aproximativ 500 de proprietăți din Crimeea, inclusiv unele aparținând unor politicieni ucraineni de rang înalt și personalități din mediul de afaceri.

Crimeea, recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei, este controlată de Moscova din 2014, când Rusia a anexat peninsula de la Marea Neagră, cu opt ani înainte de invazia sa pe scară largă în Ucraina.

Update 08:00 Liderul nord-coreean Kim Jong Un, întâmpinat de Șoigu, în apropiere de Vladivostok,

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a inspectat sâmbătă bombardiere strategice rusești cu capacitate nucleară și rachete hipersonice „Kinzhal”, însoțit de ministrul apărării din Rusia, transmite Reuters.

Kim a fost întâmpinat în Knevichi, la aproximativ 50 km de orașul Vladivostok, de ministrul apărării Serghei Șoigu.

Șoigu i-a arătat apoi lui Kim bombardierele strategice ale Rusiei – Tu-160, Tu-95 și Tu-22M3 – care sunt capabile să transporte arme nucleare.

„Poate zbura de la Moscova până în Japonia și apoi înapoi”, i-a spus Șoigu lui Kim despre unul dintre avioane.

Liderul nord-coreean Kim a inspectat vineri o fabrică rusă de avioane de vânătoare, în cadrul unei vizite de care Washingtonul și aliații săi se tem că ar putea întări armata rusă în Ucraina și susține programul de rachete al Pyongyangului.

Președintele rus Vladimir Putin și Kim au discutat despre chestiuni militare, despre războiul din Ucraina și despre aprofundarea cooperării, miercuri, în cadrul unei întâlniri.

Update 00:00 Belgia va furniza avioane F-16 pentru antrenamentul piloților ucraineni.

În conformitate cu decizia guvernului belgian, șase instructori ucraineni și patru planificatori de misiuni vor fi instruiți în Belgia pentru ca ulterior să poată antrena piloți ucraineni și alt personal pe F-16, potrivit publicației Ukrainska Pravda.

În plus, în săptămânile următoare, Ministerul belgian al Apărării va trimite un grup de trei militari la un centru de pregătire pentru piloții ucraineni de F-16 din Danemarca, care a pus la dispoziție în acest scop baza sa aeriană Skrydstrup din sudul țării.

Iar în 2024, Ministerul belgian al Apărării va trimite în Danemarca doi antrenori de avioane cu reacție F-16B cu două locuri pentru pregătire avansată, precum și un contingent de aproximativ 50 de militari, majoritatea tehnicieni, care vor fi responsabili de desfășurarea avioanelor F-16.

„În plus față de această contribuție importantă la pregătirea și punerea în funcțiune a avioanelor F-16, guvernul nostru se angajează în mod oficial să contribuie la implementarea acestei noi capacități, esențială pentru modernizarea Forțelor Armate ucrainene.”, a transmis Ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, relatează European Pravda.

Război în Ucraina, 15 septembrie | Volodimir Zelenski merge la Washington pentru discuții cu Joe Biden și cu membrii Congresului SUA

Război în Ucraina, 14 septembrie | Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea civililor din regiunea Herson

Război în Ucraina, 13 septembrie | Ambasadorul SUA la ONU: Rusia dă dovadă de disperare prin implicarea cu Coreea de Nord

Război în Ucraina, 12 septembrie | Putin cere SUA să facă presiuni asupra Ucrainei pentru anularea decretului care exclude negocierile cu actualul președinte rus

Război în Ucraina, 11 septembrie | Casa Albă îndeamnă Coreea de Nord să nu dea arme Rusiei pe fondul călătoriei lui Kim Jong Un

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.