Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari pentru războiul din Ucraina / Zelenski spune că strategia Rusiei de distrugere a infrastructurii nu va slăbi hotărârea Ucrainei de a elibera toate teritoriile ocupate, inclusiv Crimeea / Apărarea antiaeriană a fost declanșată în Crimeea

0
17

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, într-un interviu pentru Financial Times, că noua strategie a Rusiei de a distruge infrastructura Ucrainei și de a o arunca în întuneric nu va slăbi hotărârea țării de a elibera toate teritoriile ocupate, descriind conflictul ca fiind un „război al forței și al rezistenței”, potrivit The Guardian. Respingând temerile occidentale de escaladare, Zelenski a insistat că nu va exista o rezolvare durabilă a războiului decât dacă Rusia se va retrage din toate teritoriile pe care le ocupă.

Principalele evenimente ale zilei de vineri, 25 noiembrie 2022:

Ora 13:28 Societatea Națională de Cruce Roșie din România a inaugurat vineri „Centrul de Promovare a Sănătății” în București, un proiect dedicat cetățenilor ucraineni, prin care aceștia vor putea beneficia de consiliere și acces la servicii medicale gratuite. Detalii aici.

Ora 13:25 The Spectator: La intervenția Chinei, Statele Unite au blocat livrarea de MiG-uri din Polonia către Ucraina, în schimbul promisiunii Beijingului de a „neutraliza amenințarea nucleară a lui Putin”

Ora 12:53 Toate centralele nucleare din partea Ucrainei controlată de Kiev sunt din nou în funcțiune și conectate la rețeaua principală de electricitate, a declarat furnizorul de energie al țării, Ukrenergo, relatează Sky News. Detalii aici.

Ora 12:41 Un fost lucrător al poliției de securitate și al forțelor armate din Suedia a fost judecat vineri împreună cu fratele său, ambii fiind acuzați de spionaj în favoarea Rusiei, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 12:30 Soldații ruși care mor în luptă în Ucraina „aparțin statului”, a declarat joi un guvernator regional la o întâlnire cu mamele militarilor căzuți pe front, transmite The Moscow Times. Detalii aici.

Ora 12:28 Decizia de a trimite sau nu sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina aparține statelor membre NATO, a declarat vineri șeful alianței militare occidentale, întrebat despre cererile poloneze ca Germania să transmită unități Patriot Kievului, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 12:17 Ucraina susține că Rusia nu va putea menține pozițiile pe malul stâng al fluviului Nipru în Herson. Detalii aici.

Ora 11:52 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut vineri europenilor să rămână uniți împotriva războiului Rusiei și să limiteze drastic prețul pentru petrolul rusesc, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 11:27 Stoltenberg: NATO va continua să sprijine Ucraina și va crește ajutorul „non-letal” / „Multe războaie se încheie prin negocieri, dar depinde de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă. Nu vom da înapoi”

Ora 11:10 Forbes Ukraine estimează că Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari – sau un sfert din bugetul său anual – pentru războiul din Ucraina, care a durat până acum nouă luni, transmite The Guardian. Detalii aici

Ora 10:48 Numărul cetăţenilor ucraineni care au intrat în România a trecut de 2,9 milioane, conform datelor transmise vineri de Poliţia de Frontieră, care precizează că este luată în calcul şi perioada preconflict, începând din 10 februarie. Detalii aici

Ora 10:25 Rezerviștii ruși sunt „uciși în număr mare”, iar unii au fost chemați la datorie în ciuda faptului că aveau „probleme de sănătate grave și cronice, afirmă serviciile secrete britanice, în actualizarea zilnică a situației de pe câmpul de luptă din Ucraina, transmite Sky News. Detalii aici

Ora 10:12 Administrația orașului Kiev informează vineri dimineață că, după atacul cu rachete rusești din 23 noiembrie, 50% dintre locuințele din oraș „funcționează în regim de pană de curent de urgență”, potrivit BBC. Pe rețelele sociale au apărut imagini impresionante cu o familie din Kiev care a venit la o benzinărie pentru a putea conecta la priză inhalatorul de care fetița lor avea nevoie pentru a respira. Detalii aici

Ora 09:28 Sistemul de apărare antiaeriană a fost declanșat în orașul Armiansk din Crimeea, a anunțat agenția de știri TASS, citând un primar local, potrivit Sky News. Detalii aici

Ora 09:17 Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a îndemnat trupele ucrainene să mențină ritmul și să continue atacurile rapide împotriva forțelor rusești în lunile de iarnă, potrivit BBC. Detalii aici

Ora 09:50 Parlamentul Republicii Moldova a ratificat joi al 14-lea amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare între guvernul Republicii Moldova și guvernul SUA, transmite agenția Infotag, citată de Rador. Detalii aici

Ora 08:35 Europa ar trebui să facă faţă unei crize a aprovizionării cu gaze în următoarele luni, datorită rezervelor considerabile, deşi continentul s-ar putea confrunta cu o criză energetică mai mare în următoarea iarnă, a avertizat şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, transmite Agerpres, care citează AP. Detalii aici

Ora 08:13 Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a călătorit joi la Kiev pentru a se întâlni cu conducerea ucraineană şi a promite sprijinul Regatului Unit atât timp cât este nevoie pentru a învinge Rusia, conform The Guardian, transmite News.ro. Detalii aici

Ora 08:02 „Câmpul de luptă este calea atunci când nu există diplomație. Dacă nu îți poți recupera terenurile în întregime, războiul este pur și simplu înghețat. Este o chestiune de timp până când se va relua”, a subliniat Zelenski, în interviul citat.

Miercuri, Rusia a lansat 70 de rachete împotriva unor obiective de infrastructură din Ucraina, lăsând aproximativ 80% din țară în întuneric și fără apă.

Toate cele 15 reactoare nucleare ucrainene au fost scoase din funcțiune, deoarece energia electrică a devenit instabilă.

„A fost genul de incident care nu s-a mai întâmplat de nu știu câți ani, poate 80, 90 de ani: o țară de pe continentul european în care nu a existat deloc lumină.

Statul a ripostat superb. Lucrătorii din domeniul energiei, ministerul de stat pentru situații de urgență, geniștii, toată lumea a lucrat pentru a repara și a restabili energia electrică și pentru a furniza cel puțin un pic de apă.

Acesta este un război despre putere, despre reziliență, este vorba despre cine este mai puternic”, a spus Zelenski.

De asemenea, Zelenski a făcut apel la partenerii occidentali ai Ucrainei să furnizeze mai multe echipamente de apărare aeriană pentru a ajuta la protejarea infrastructurii critice, precum și provizii de motorină pentru generatoarele de urgență și gaz suplimentar pentru a ajuta la compensarea penuriei de energie.

Președintele a declarat că atacurile care au vizat infrastructura civilă au arătat că Moscova nu are nicio intenție de a negocia un sfârșit al războiului. Kievul a ripostat la presiunile percepute pentru a-și arăta deschiderea față de o eventuală soluție negociată la război.

Unii parteneri occidentali sunt îngrijorați de faptul că orice încercare a Ucrainei de a recupera Crimeea – anexată de Rusia în 2014 și pe care o consideră crucială pentru securitatea sa – ar putea duce la o escaladare periculoasă din partea Moscovei, posibil chiar la utilizarea armelor nucleare.

Pe măsură ce forțele ucrainene au făcut progrese împotriva trupelor rusești în sud și est, obiectivele militare ale Ucrainei s-au înăsprit: aceasta urmărește să returneze teritoriile ocupate din februarie și terenurile ocupate în timpul asaltului rusesc din 2014.

Zelenski a recunoscut că soarta Crimeii a revenit pe agenda internațională.

„Înțeleg că toată lumea este confuză în legătură cu situația și cu ceea ce se va întâmpla cu Crimeea. Dacă cineva este gata să ne ofere o cale în ceea ce privește de-ocuparea Crimeei prin mijloace non-militare, voi fi doar în favoarea ei.

Dacă soluția [nu implică] de-ocuparea și [Crimeea] face parte din Federația Rusă, nimeni nu ar trebui să își piardă timpul cu asta. Este o pierdere de timp”, a subliniat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.