Rușii folosesc arme cu componente americane și vestice ca să atace Ucraina

0
33

Zeci de sisteme de armament pe care Rusia le-a desfășurat împotriva Ucrainei sunt încărcate și funcționează cu electronice americane și occidentale, potrivit unui think tank din Marea Britanie, care precizează că acest lucru se întâmplă în ciuda sancțiunilor și controalelor la export implementate de SUA și aliații lor, menite să împiedice forțele lui Vladimir Putin să obțină semiconductori și alte produse electronice sensibile. Rușii folosesc armele dotate cu componente occidentale ca să atace teritoriul ucrainean de aproape un an de zile, de la debutul invaziei militare a forțelor federației împotriva țării vecine.

Zeci de componente occidentale

Radare, tehnologie folosită în războiul electronic, rachete și sisteme de ghidare, precum și dispozitive de comunicații securizate se numără printre cele 27 de sisteme diferite pe care Rusia le-a folosit în Ucraina și despre care s-a descoperit că conțin electronice occidentale, a declarat Jack Watling, bursier la Royal United Services Institute (RUSI), un think-tank britanic din domeniul apărării.

În timpul unei prezentări desfășurate recent la grupul de studii Wilson Center din Washington D.C., expertul a afirmat că cel puțin 450 de tipuri de componente electronice fabricate în străinătate au fost găsite în 27 dintre sistemele militare moderne folosite de Rusia. Sistemele includ drone, rachete balistice, radiouri tactice și platforme de război electronic responsabile pentru uciderea și rănirea trupelor și civililor ucraineni.

Din cele 450 de componente, 317 au provenit de la companii din SUA, treizeci și patru din Japonia, 30 din Taiwan, 18 din Elveția, 14 din Olanda, 11 din Germania, șase din China și Coreea de Sud, cinci din Marea Britanie și două din Austria. 81 dintre componente aveau numere de control la export.

Experții RUSI au descoperitm, printre altele, condensatoare japoneze, oscilatoare britanice și senzori de presiune olandezi în armele rusești. În plus, armele iraniene și, cel mai probabil, armele nord-coreene și chineze care, cred unii experți, sunt folosite de forțele lui Putin conțin, de asemenea, electronice occidentale.

Dând ca exemplu Marea Britanie, RUSI a precizat că, deși în sistemele de arme recuperate au fost descoperite doar cinci componente de fabricație britanică, unele dintre acestea erau foarte specializate, cum ar fi oscilatoarele și cristalele standard. Aceste componente au fost proiectate și produse de Golledge Electronics, o companie al cărei sediu este în Ilminster, Somerset, și care își exportă produsele în peste 50 de țări. (Compania a raportat că și-a încetat activitatea în Rusia pe 24 februarie 2022, în urma invaziei Ucrainei).

Componentele produse de Golledge au fost recuperate din sisteme rusești sofisticate, cum ar fi sistemul Torn-MDM și sistemul de rachete sol-aer (SAM) Tor-M2.

Sistemul Torn-MDM conținea unul dintre cristalele standard HC49 ale companiei, în timp ce sistemul Tor-M2 SAM avea o unitate de calcul digitală specializată care includea un oscilator GXO-U100F. Ambele componente sunt folosite pentru a genera un semnal electric de o frecvență precisă. Acest lucru este esențial pentru utilizarea în sisteme precum Tor-M2, care utilizează radarul pentru a detecta și urmări ținte.

Descoperiri surprinzătoare

Site-ul National Defense Magazine a precizat că, în primele zile ale războiului, Watling a fost pe teren în Ucraina și s-a întâlnit cu un general ucrainean care i-a prezentat o cutie de computer extrasă dintr-o o rachetă 9M727 folosită de către forțele ruse. „Și pe măsură ce (generalul) a trecut prin straturile plăcii de baze, el a început să arate toate cipurile care au fost fabricate în Statele Unite – era o proporție foarte semnificativă dintre ele,” a declarat analistul britanic.

Acesta a fost momentul în care Watling și RUSI au început un proces de catalogare a componentelor străine găsite în sistemele de armament folosite de forțele Rusiei.

Unul dintre acestea a fost radarul unui sistem rus de apărare aeriană, a declarat expertul. „Ca analist militar, am petrecut săptămâni întregi încercând să aflu cum să înving aceste sisteme, doar pentru a realiza că, de fapt, componentele critice din ele nu erau doar produse occidentale, ci, în multe cazuri, componente vizate de măsurile de control al exporturilor – componente pe care noi am încercat să le împiedicăm să ajungă în Rusia.”

Printre celelalte sisteme de arme unde experții RUSI au descoperit că conțin componente electronice occidentale se numără drona Orlan-10, care conține piese din SUA, Japonia și Elveția, și rachetele cu rază lungă, cum ar fi 9M720 Iskander-M.

De exemplu, sistemul de procesare a semnalului la racheta Iskander conținea mai multe componente provenite din Occident. Acestea au inclus procesoare de semnal digital, module de memorie flash și cabluri Ethernet care provin de la companii din SUA și Germania, a precizat RUSI.

Cum ocolesc rușii controalele Vestului

Multe dintre sistemele de arme identificate au fost examinate de personalul RUSI în diferite locații din Ucraina. Armele au fost capturate de ucrainieni de la începutul invaziei până la sfârșitul lunii iunie a anului 2022.

Unele sunt considerate sisteme învechite, construite cu zeci de ani în urmă, spre sfârșitul erei sovietice, în timp ce altele au fost construite în ultimii ani ca parte a programului de modernizare militară desfășurat de Rusia, pe care s-au cheltuit zeci de miliarde de dolari, a remarcat Jack Watling.

Potrivit afirmațiilor lui Watling, de-a lungul anilor, Rusia a dezvoltat un sistem robust – uneori chiar extraordinar de simplu – de ocolire a sancțiunilor internaționale impuse împotriva Moscovei și de obținere ilegală de tehnologie. Reamintim că, în urma invaziei pe care Rusia a declanșat-o în Ucraina la 24 februarie 2022, Statele Unite, Uniunea Europeană și aliații lor au impus mai multe rânduri de sanțiuni împotriva Moscovei. Citește mai multe despre sancțiunile occidentale aici.

„Multe dintre procesele noastre de sancțiuni au vizat atacarea companiilor,” a spus Watling. „Dar infrastructura este construită în mod fundamental în jurul oamenilor, nu al companiilor. A fost construită așa de foarte mult timp. Funcționează așa de foarte mult timp. Și facem mult mai puțin pentru a descompune această infrastructură.”

Cum funcționează această infrastructură descrisă de Watling? Expertul a dat ca exemplu agenții ruși care efectuează achiziții în Statele Unite, expediază componentele către ei înșiși la o adresă din SUA, apoi reambalează și trimit componentele în Rusia prin intermediul unor companii-fantomă și intermediari, adesea cu sediul în Hong Kong și Turcia.

Analiștii au afirmat că abordarea actuală pe care Rusia o folosește pentru a evita controalele la export este desprinsă din metodele pe care sovieticii le-au dezvoltat în primele zile ale Războiului Rece.

„Am identificat o serie de caracteristici comune ale acestor rețele de achiziții, în special utilizarea centrelor de transbordare prin care rușii încearcă să se sustragă unora dintre aceste controale și sancțiuni la export care erau deja în vigoare înainte de invazie și care acum, după aceasta, sunt mult mai stricte,” a afirmat Gary Somerville, cercetător la RUSI.

Ce pot face aliații

Utilizarea electronicii occidentale permite Rusiei să creeze arme moderne, dar acest lucru vine cu un preț, a spus James Byrne, director de informații și analize open-source la RUSI. Potrivit acestuia, acest lucru „introduce o vulnerabilitate critică în sistemele rușilor și anume: (noi, occidentalii) avem controlul asupra unora dintre tehnologiile de vârf din lanțurile lor de aprovizionare.”

Prin urmare, dacă Occidentul poate bloca sau interzice lanțurile ilicite de aprovizionare, acest lucru poate diminua considerabil capacitatea Rusiei și eforturile sale de a se reînarma, în timp ce forțele lui Putin își epuizează stocurile de arme pe teatrul de operațiuni din Ucraina. Eliminarea unui singur tip de cip din lanțul de aprovizionare ar putea reduce producția unei arme sau a unei rachete cu luni de zile, a precizat Byrne.

Analiștii de la RUSI au recunoscut că aceasta nu este o sarcină ușoară, având în vedere numărul mare de componente microelectronice occidentale descoperite în sistemele rusești. Misiunea nu este însă imposibilă.

„Credem că au existat succese certe în încetinirea acestor exporturi,” a declarat Byrne. „Au fost o serie de persoane care au fost inculpate. Există o serie de indivizi care au fost sancționați (și) au fost puși sub acuzare de autorități.”

Cu toate acestea, agențiile din vest nu dispun de resursele necesare și folosesc sisteme de urmărire învechite, a menționat el.

Referindu-se la acest lucru, Gary Somerville a afirmat că „controlul exporturilor este foarte reactiv în acest moment și cu ceea ce ne confruntăm aici este un adversar care se folosește în mod proactiv de lipsurile sistemului.”

Expertul a adăugat că unele dintre mecanismele construite în timpul războiului împotriva terorii pentru a partaja informații între agenții și țări aliate ar putea face diferența, dar „aceasta nu există cu adevărat în spațiul de control al exporturilor.”

Experții au spus că există o cantitate enormă de date open-source pe care RUSI și alții le folosesc pentru a urmări cum rușii ocolesc sancțiunile occidentale ca să își obțină componente necesare armelor cu care atacă Ucraina. Vesticii pot cumpăra seturi de date ale înregistrărilor vamale, tranzacțiilor de transport și înregistrărilor corporative și pot folosi inteligența artificială pentru a găsi dovezi ale activității criminale desfășurate de agenții Moscovei.

„Există atât de multe date acolo – este doar o problemă pentru a le fuziona, a face analize și de a transforma produsul într-un mod rapid și în timp util,” a spus Byrne.

Soluția ideală, a adăugat Watling, este ca ofițerii din serviciile occidentale de informații să se coordoneze cu centrele open-source pentru a-i alerta ce anume ar trebui să urmărească, astfel încât să poată semnala anomaliile în timp real. În acest fel, în momentul în care cineva încearcă să cumpere ceva, „indicatorii și avertismentele apar, iar persoana poate fi descoperită înainte de a reuși” să facă acest lucru.

Surse: RUSI, National Defense Magazine, The Times, Brookings, European Council

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.