VIDEO Armata ucraineană și-a filmat peste jumătate din tancurile Leopard 2A4 pe un câmp: „Brigada 33 Mecanizată este intactă”

0
41

O înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată că mai bine de jumătate din tancurile Leopard 2A4 pe care le-au primit din partea statelor partenere sunt pregătite pentru a fi aruncate în luptă, relatează Forbes.

Tancuri Leopard 2A4Foto: Andrew Chittock / Alamy / Profimedia Images

Cei de la Forbes au numărat în jur de 30 de tancuri Leopard 2A4 în filmare, notând totodată că armata ucraineană ar fi primit până la începutul lunii iulie 50 de astfel de vehicule grele de luptă.

Printre țările care au furnizat sau promis tancuri Leopard2A4 Ucrainei se numără Polonia, Germania, Canada, Danemarca, Norvegia și Spania. În total, partenerii Ucrainei i-au promis acesteia peste 90 de astfel de tancuri.

2A4 este cel mai comun model al acestui tanc german, el fiind produs în mai multe loturi între 1985 și 1992. Printre modernizările aduse față de variantele mai vechi s-au numărat includerea unui sistem de automatizare a tirului, un sistem digital integral de controlare a acestuia, o turelă îmbunătățită, blindaj dintr-un aliaj de titan și tungsten, precum și capacitatea de a folosi noi tipuri de muniții.

Toate versiunile anterioare ale tancurilor Leopard 2 au fost modernizate până la acest standard.

Site-ul Oryx, care monitorizează independent pierderile suferite de ambele armate care luptă în Ucraina, notează că forțele Kievului ar fi pierdut 7 de tancuri de acest tip, dintre care două au fost distruse și alte 5 avariate. Forbes notează de asemenea că dintre cele avariate, majoritatea au ajuns probabil deja în centrul de reparații pentru tancurile Leopard 2 deschis în Polonia.

Acesta a fost în cele din urmă inaugurat pe 23 iulie, deși anterior în cursul lunii respective în presa germană apăruseră informații potrivit cărora guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz intenționa să denunțe contractul convenit cu Varșovia pentru operarea centrului.

Ce se știe despre tancurile Leopard 2 folosite de Ucraina în ofensiva sa de vară

Ucraina a primit de asemenea și 21 de tancuri Leopard 2A6. Deși nu sunt cu mult superioare modelului 2A4, printre îmbunătățirile aduse acestei versiuni se numără adăugarea tunului Rheinmetall de 120 mm L/55 cu țeavă netedă. Toate batalioanele de tancuri germane ale „forțelor de intervenție în caz de criză” sunt echipate cu modelul A6.

Potrivit Oryx, armata ucraineană a pierdut 9 dintre tancurile Leopard 2A6 primite, însă doar 3 dintre acestea au fost distruse și niciunul capturat. Spre comparație, armata rusă a pierdut o treime dintre tancurile sale T-90M, cele mai moderne pe care le are în serviciul activ, numărul incluzând tancurile distruse, avariate și capturate de ucraineni.

În ceea ce privește înregistrarea video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare, aceștia au avut grijă să o filmeze într-un asemenea fel încât să nu surprindă elemente care să permită geolocalizarea imaginilor, din motive evidente. De altfel, înregistrarea a fost redistribuită și de către ministerul ucrainean al apărării pe pagina sa de Twitter, platforma social media cunoscută acum sub denumirea de „X”.

„Legea conservării Leopardului. Numărul de Leopard-uri distruse în actualizările zilnice ale ministerului rus al apărării nu este corelat în vreun fel cu numărul de tancuri Leopard 2A4 aflat în dotarea Forțelor Armate ale Ucrainei”, notează ministerul apărării de la Kiev, alături de imagini.

Acesta precizează de asemenea că imaginile au fost filmate de Brigada 33 Mecanizată, care în ultimele săptămâni a susținut operațiunile Brigăzii 47 Mecanizate. Aceasta a participat la luptele din jurul localității Robotîne, pe axa a cărui obiectiv final este orașul Melitopol din sudul Ucrainei.

„Brigada 33 Mecanizată este intactă și aparent pregătită să își reangajeze tancurile în contraofensivă”, concluzionează Forbes după apariția acestei înregistrări video.

Urmărește ultimele evoluții din a 557-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.