Elena Lasconi este primul şef de partid parlamentar şi candidat la Preşedinţie care pune în discuţie contractul de achiziţionare, de către România, a avioanelor americane F-35. Într-un interviu acordat News.ro, preşedinta USR afirmă că acest contract prin care România ar urma să cumpere 32 de avioane F-35 cu 6,5 miliarde de dolari trebuie fie reziliat, fie renegociat astfel încât actualizările de soft să poată fi făcute la noi în ţară, şi nu de la Washington. Alternativa indicată de Elena Lasconi este achiziţionarea de avioane de luptă din Europa. De asemenea, candidata la preşedinţie – care astă-toamnă a intrat în turul doi înainte ca alegerile să fie anulate de Curtea Constituţională – spune că, între SUA şi Uniunea Europeană, România trebuie să opteze pentru cea din urmă. Elena Lasconi spune că, dacă va câştiga alegerile, va orienta ţara către grupul Franţa – Germania – Marea Britanie care se conturează acum şi către integrarea în proiectata federaţie europeană, deoarece linia Bruxelles-ului este predictibilă şi rezonabilă, în timp ce noua administraţie de la Washington a făcut, în ultimele luni, multe gesturi imprevizibile şi controversate. Referitor la politica internă, Elena Lasconi afirmă că ar fi o catastrofă ca Ponta să preia PSD. În opin9ia sa, PSD are doi candidaţi în momentul de faţă: George Simion şi Victor Ponta.” Antonescu e al PNL-ului. Pot să mă gândesc şi la Nicuşor Dan că e al PNL”, adaugă ea.
Citiţi mai jos interviul acordat News.ro de Elena Lasconi, candidată la Preşedinţia României. Precizăm că interviul a fost realizat înaintea declaraţiilor acesteia potrivit cărora, la alegerile prezidenţiale din 2024, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, i-ar fi cerut să se retragă în favoarea lui Nicolae Ciucă.
„Dintre toţi candidaţii, eu sunt cea care încurcă rău sistemul! Tocmai pentru că nu sunt şantajabilă şi nu am cedat la presiunile sistemului şi îmi doresc foarte mult să facem curăţenie! O am drept exemplu pe Maia Sandu, pe care nu au reuşit să o manipuleze sau să o blocheze serviciile“
Matei Udrea: Doamnă Elena Lasconi, vă mulţumesc pentru amabilitatea de a-mi acorda acest interviu.
Elena Lasconi: Şi eu vă mulţumesc.
Matei Udrea: S-a făcut multă vâlvă pe seama anulării alegerilor de astă-toamnă, s-a spus că a fost intervenţie rusească, s-a spus că s-au întâmplat tot felul de lucruri. Totuşi, vedem că avem aceleaşi conduceri la serviciile secrete, aceeaşi conducere la Ministerul de Interne…
Elena Lasconi: …la ANCOM…
Matei Udrea: Şi la ANCOM. Absolut toate instituţiile şi-au păstrat conducerea, nimeni n-a plătit. Ceea ce, într-un stat normal, ar fi ridicat nişte semne de întrebare. Dacă au fost nişte vulnerabilităţi atât de mari, de ce oamenii aceia sunt în continuare toţi în funcţii? Ce veţi face cu serviciile secrete, dacă ajungeţi preşedinta României? Foarte mulţi dintre interlocutorii cu care am făcut interviuri în ultimele luni au vorbit mai degrabă de imixtiunea unor rezervişti şi a unor părţi ale instituţiilor de forţă în alegerile de astă-toamnă.
Elena Lasconi: Păi, deja atât s-a discutat despre anularea alegerilor de anul trecut… Şi pe mine mă deranjează faptul că noi plătim zeci de mii de oameni în toate instituţiile astea care ar trebui să ţină ţara în siguranţă şi ca să nu fi avut surpriza pe care am avut-o anul trecut. Spun surpriză deoarece alegerile s-au anulat pentru că un candidat, mai exact Georgescu, ar fi făcut campanie ilegală cu două zile înainte de ziua votului. Dar eu am jucat cinstit. Eu nu înţeleg de ce până acum instituţiile statului pe care noi le plătim din banii noştri – plătim aceşti zeci de mii de oameni care lucrează în instituţiile care ar trebui să ne ţină în siguranţă – nu au făcut treabă şi nu au venit cu nişte răspunsuri. De ce au lăsat să se inflameze mişcările neolegionare? De ce nu ne-a spus nimeni despre asta? De ce a fost un dezmăţ total în online, iar ANCOM şi CNA îşi pasau responsabilitatea de la unii la alţii? Nu înţeleg de ce Autoritatea Electorală Permanentă nu a verificat parcursul banilor! „Follow the money“ („Urmează banii“, expresie folosită de jurnaliştii de investigaţii şi care desemnează modalitatea de a ajunge la adevăraţii beneficiari ai infracţiunilor – n. red.), nu? Când cineva îţi declară, atunci când îşi depune candidatura, că a avut zero costuri cu campania electorală, asta trebuie să îţi pună nişte mari semne de întrebare! De aceea i-am rugat foarte mult, am făcut apel la instituţiile statului ca anul acesta să fie atenţi la toţi candidaţii, inclusiv la cei cărora nu le dau sondajele nicio şansă, la cei care sunt la 0,0 nu ştiu cât. Deci, uitaţi-vă la toţi şi urmăriţi banii, pentru că Rusia nu o să stea, dacă într-adevăr a fost o intervenţie a Rusiei, pentru că noi nu am văzut dovezi! A, că vedem acum nişte anchete care nu sunt finalizate… Nu am văzut dovezi la momentul respectiv! Tocmai de aceea s-a inflamat şi mai mult societatea românească, tocmai de aceea Georgescu a crescut de la 20%, dacă aceste sondaje sunt reale, la 40 şi ceva la sută, chiar 48% a avut într-un sondaj. Pentru că oamenii nu au primit răspunsuri! Nimeni nu a primit răspunsuri. Şi atunci, normal că laşi loc la speculaţii.
„Vreau să reformez instituţiile. Categoric că numirea şefilor de servicii este extrem de importantă. Aş face dezbateri publice, să aibă toată lumea acces la audieri“
Matei Udrea: Bun, dar în cazul în care ajungeţi preşedinte în luna mai, ce veţi face cu aceste instituţii de forţă care vedem că nu şi-au făcut treaba? Ce aveţi în plan? Îi păstraţi pe cei de acum, reformaţi instituţiile, aduceţi alţii?
Elena Lasconi: Vreau să reformez instituţiile şi să avem oameni capabili, nu oameni care au carnet de partid! Avem nevoie de profesionişti şi nu ne mai putem juca cu asta, mai ales în contextul geopolitic în care noi trăim acum. Şi categoric că numirea şefilor de servicii este extrem de importantă. Pentru asta e nevoie de negocieri şi cu partidele parlamentare, pentru că trebuie să treacă prin Parlament. Dar eu sunt convinsă că noi putem să ajungem la un punct comun dacă vorbim despre un profesionist în domeniu. Deci nu ne mai putem juca. E de văzut şi cine există în servicii, că poate există, cum aţi spus dumneavoastră, şi oameni ai sistemului vechi. Trebuie văzut ce se întâmplă acolo. Dar nu ai cum să reformezi o instituţie dacă nu ai un om priceput care să îşi şi dorească să facă lucrul acesta.
Matei Udrea: Aveţi astfel de oameni?
Elena Lasconi: Da. Dar, oricum, aş face apel – pentru că nu le ştiu eu pe toate şi dacă spune cineva că preşedintele le ştie pe toate, minte – la toate partidele pro-europene să vină cu mai multe propuneri. O să vin şi eu cu propunerile mele, o să cântăresc lucrurile astea. Eu aş face la fel cum am spus şi în cazul judecătorilor Curţii Constituţionale, aş face dezbateri publice, adică să se vadă care sunt competenţele pe care le are persoana respectivă. Dezbateri publice înseamnă să aibă acces toată lumea la acele audieri.
Matei Udrea: N-aş vrea să insist foarte tare pe subiectul ăsta, dar nu pot să nu vă întreb dacă aţi văzut acel interviu cu Silviu Predoiu, şef al SIE până în 2018, acum candidat şi el la prezidenţiale, care a spus că el a fost foarte fericit pe vremea lui Ceauşescu, că nu ştie să fi fost represiune sau cenzură. El însuşi a intrat în Securitate prin 1987. Tipul ăsta de oameni au condus serviciile şi poate că încă le mai conduc.
Elena Lasconi: Cel mai greu e să faci curăţenie. Şi când spui asta, toată lumea vorbeşte că sunt nereguli, dar nimeni nu vorbeşte cu voce tare. Şi eu cred că preşedintele are o tribună foarte importantă ca să facă să se vorbească despre lucrurile astea. În primul rând ar trebui să admitem că am ascuns mult gunoi sub preş. Nu numai că ar trebui să scoatem gunoiul de sub preş, dar ar trebui să scoatem gunoiul din toată ţara, pentru că oamenii au ajuns la limita răbdării după 35 de ani în care au văzut că ţara asta este condusă numai de corupţi, numai de politicieni care au furat cât au putut şi au făcut numai pentru ei. Şi nu sunt trataţi cu respect. Pentru că cel mai tare să ştiţi că îi doare lipsa de respect pe oameni! Spitale, şcoli, justiţie…
Matei Udrea: Aşa este, dar legat de lucrurile astea, punem de pază nişte oameni care au în continuare vederi ceauşiste şi pro-ruse.
Elena Lasconi: Eu nu voi face asta!
„Eu nu înţeleg, am văzut recent că existau nişte informaţii date probabil de SRI de vreo 2 ani, că erau nu ştiu câte zeci de conturi. Adică le urmăreau! Unde s-au blocat astea? Cine le-a blocat şi de ce le-a blocat? Răspunsurile astea le putem obţine doar dacă ajung eu preşedinte“
Matei Udrea: Da, dar veţi fi un preşedinte care, la fel ca şi ceilalţi preşedinţi, veţi fi înconjurată tot de aceşti oameni din servicii. V-aţi gândit că o să ajungeţi să fiţi şi dumneavoastră, vrând-nevrând, manipulată pentru a păstra actualul status quo?
Elena Lasconi: În niciun caz! În niciun caz! Eu cred că dintre toţi candidaţii, şi de anul trecut, şi de anul ăsta, eu sunt cea care încurcă rău sistemul! Tocmai pentru că nu sunt şantajabilă şi nu am cedat la presiunile sistemului şi îmi doresc foarte mult să facem curăţenie! O am drept exemplu pe Maia Sandu, pe care nu au reuşit să o manipuleze sau să o blocheze serviciile. Mai mult decât atât, am văzut un raport al serviciilor din Republica Moldova foarte profesionist făcut după alegerile prezidenţiale de acolo, ceea ce nu se poate spune despre serviciile din România! Eu nu înţeleg, am văzut în anchetele astea, care se fac acum, recent, că existau nişte informaţii date probabil de SRI de vreo 2 ani, că erau nu ştiu câte zeci de conturi. Adică urmăreau! Unde s-au blocat astea? Pentru că înseamnă că noi am avut nişte oameni care au lucrat! Au făcut ceva ! Dar cine le-a blocat şi de ce le-a blocat? Răspunsurile astea le putem obţine doar dacă ajung eu preşedinte. Dacă ajunge oricare altcineva, nu va fi aşa, pentru că mi-e foarte clar că e mâna sistemului şi cu candidaţii care au apărut ca ciupercile după ploaie, după anulare.
Matei Udrea: Aţi spus că vă doriţi să-l puneţi pe Ilie Bolojan premier. Problema este că, oricum ne-am uita la Parlamentul ăsta, n-aveţi o majoritate reformistă. Oricum îi întoarceţi, chiar şi dacă vreţi să băgaţi PSD-ul la reformişti, tot nu vă iese de o majoritate reformistă ca să faceţi nişte schimbări în ţară. Cum veţi proceda? Vă gândiţi să împingeţi lucrurile către nişte alegeri anticipate care să vă dea alt Parlament mai favorabil?
Elena Lasconi: Nu cred că este un moment bun acum! Nu, este chiar periculos! Alegerile anticipate, în contextul ăsta în care s-a umflat valul izolaţionist, s-ar putea să vină cu nişte rezultate neplăcute. Tocmai de aceea este nevoie de un preşedinte implicat pentru următorii 5, respectiv următorii 10 ani, pentru că altfel lucrurile vor arăta foarte rău în ţara asta. Adică pregătim terenul pentru o majoritate în Parlament a izolaţioniştilor, ceea ce nu arată bine.
Matei Udrea: Am înţeles. Şi atunci cum faceţi reformele promise? Că nu aveţi majoritate pentru ele.
Elena Lasconi: Putem să le facem în primul rând prin negociere. Şi noi avem un cuvânt de spus. Eu sunt preşedinta unui partid, adică am o echipă, nu mă dau drept independentă şi aştept ca cineva să facă nişte reforme în jurul meu. Pentru că, dacă eşti independent, nu poţi să faci mare lucru. Eu vă spun că mă concentrez foarte mult pe a câştiga alegerile prezidenţiale şi după aceea voi avea toate negocierile pentru Ilie Bolojan premier. Eu ţin la asta! Să nu uităm că PSD şi PNL şi-au dat mâna a doua oară în USL-ul ăsta pentru stabilitate, că a început războiul din Ucraina. Acum este o situaţie şi mai complicată din punct de vedere geopolitic. Cred că ar trebui să lăsăm orgolile la o parte şi să alegem un premier care să fie competent. Iar dintre toţi politicienii care se perindă pe la televizor, eu în domnul Ilie Bolojan am încredere, pentru că experienţa lui în administraţie spune foarte multe.
Matei Udrea: Spuneaţi că Marcel Ciolacu va fi terminat politic după alegeri, indiferent cum se vor încheia acestea. Cine credeţi dumneavoastră că poate fi reformist la PSD? Aveţi vreun nume? Vrând-nevrând, trebuie să faceţi alianţă cu ei. Asta, numai dacă nu cumva vă gândiţi să băgaţi AUR în locul lor într-o alianţă.
Elena Lasconi: N-am niciun nume, pentru că cei care sunt la vedere deja sunt atât de uzaţi şi de expiraţi, ca să zic aşa, ne-am obişnuit cu ei de atâţia ani… Nu, nu, n-am nume şi…
Matei Udrea: Păi, cu cineva va trebui să negociaţi de la PSD!
Elena Lasconi: Eu am înţeles, dar hai să-i vedem! Ei trebuie să-şi rezolve! Ce, le rezolv eu bucătăria internă?
„Ar fi o catastrofă ca Ponta să preia PSD. Mi se pare că PSD-ul are doi candidaţi în momentul de faţă: George Simion şi Victor Ponta. Antonescu e al PNL-ului. Pot să mă gândesc şi la Nicuşor Dan că e al PNL“
Matei Udrea: Sunt mai multe analize care spun că, dacă într-adevăr Crin Antonescu nu prinde finala, foarte probabil Ponta o să-l dea jos pe Ciolacu şi o să ia partidul. Vi s-ar părea mai rezonabil un PSD cu Ponta la butoane?
Elena Lasconi: Ar fi o catastrofă! Eu ştiu că Ponta este candidatul PSD-ului! Ştiu foarte bine că el este în continuare susţinut de PSD, este în comisie la Camera Deputaţilor. Mi se pare că PSD-ul are doi candidaţi în momentul de faţă: George Simion şi Victor Ponta.
Matei Udrea: Şi Crin Antonescu?
Elena Lasconi: Antonescu e al PNL-ului!
Matei Udrea: Al PNL-ului!
Elena Lasconi: Da! Pot să mă gândesc şi la Nicuşor Dan, la fel.
Matei Udrea: Tot al PNL-ului!
Elena Lasconi: Aşa! Pot să mă gândesc.
Matei Udrea: Şi băgat în cursă ca să vă încurce pe dumneavoastră?
Elena Lasconi: Nu ştiu cine l-a băgat şi de ce s-a băgat. Este treaba lui. Îi spun: „Bine ai venit în campania electorală!“. Eu am mai trecut prin asta, am mai văzut filmul ăsta. Eu ştiu că îmi doresc să ajung preşedintele României pentru că ştiu ce înseamnă sistemul ăsta! E mai putred decât se vede din exterior.
Matei Udrea: Aţi fost acuzată, chiar de oameni care îl susţin pe Nicuşor Dan, că ştiţi că nu veţi prinde turul doi, dar rămâneţi în cursă tocmai pentru a-l bloca pe Nicuşor Dan, cu scopul de a-l ajuta pe Crin Antonescu.
Elena Lasconi: Nu! Dacă este sensibil, nu are ce să caute în această competiţie. Într-un context atât de complicat pe care România îl trăieşte în aceste momente, nu avem nevoie de preşedinţi sensibili, ci de unii hotărâţi şi curajoşi, aşa cum sunt eu.
Matei Udrea: Aş fi curios să ştiu pe cine dintre Nicuşor Dan, George Simion, Victor Ponta şi Crin Antonescu aţi prefera în finală.
Elena Lasconi: Nu am nicio preferinţă!
Matei Udrea: Nu vă întreb cu care v-ar fi mai uşor. Pe care dintre ei l-aţi prefera?
Elena Lasconi: Vedeţi, aici este o mare diferenţă. Felul meu de a gândi: de când mă ştiu, eu nu mă uit la candidaţi! Eu atunci când m-am pregătit să alerg, am intrat ca să câştig o cursă, eu nu stau să mă uit la X şi la Y şi nici nu stau să mă rog de unul sau de altul să se retragă sau să-i pun o piedică. Eu ştiu care este scopul meu: să ajung prima, să trec prima linia de finiş. Nu mă interesează ce fac ceilalţi, pentru că eu, dacă îmi consum energia pentru asta, nu mai am timp să vorbesc despre lucrurile pe care vreau să le fac în calitate de preşedinte al României pentru români. Şi să nu uităm că nu casele de sondare şi nu TikTok-ul caută preşedinte, ci România caută preşedinte. Şi eu am o mare încredere în inteligenţa românilor.
„Eu nu cred că Simion are 30 şi ceva la sută! Nu cred! Nu mă puteţi convinge că are! Gândiţi-vă că nu s-a calificat în turul doi! Şi faptul că s-a lipit de Georgescu cu ideea asta, că o să fie el cel mai frumos şi cel mai deştept şi o să-l voteze lumea, nu merge! O să scadă foarte mult!“
Matei Udrea: OK. Asta-toamnă s-a intrat în finală cu 18%…
Elena Lasconi: Cred că 19 aveam.
Matei Udrea: Bănuiesc că v-aţi făcut nişte proiecţii. Cu cât credeţi că se va intra în finală anul acesta, la alegerile din 4 mai?
Elena Lasconi: Nu ştiu, pentru că eu…
Matei Udrea: 18? 20%? 25%?
Elena Lasconi: Nu am încredere în ultimul sondaj apărut. Pentru că niciun sondaj nu a arătat ce urma să se întâmple anul trecut. Eu nu cred că Simion are 30 şi ceva la sută! Nu cred! Deci, nu mă puteţi convinge că are! Gândiţi-vă că nu s-a calificat în turul doi! Şi faptul că s-a lipit de Georgescu cu ideea asta, că o să fie el cel mai frumos şi cel mai deştept şi o să-l voteze lumea, nu merge!
Matei Udrea: Cam cât credeţi că ar putea să aibă acum, dacă n-are 35%?
Elena Lasconi: O să scadă foarte mult! Nu ştiu cât are în mod real, nu ştiu să vă zic. Eu am în cap următorul lucru: să mă duc să mă întâlnesc cu cât mai mulţi români, să mă uit în ochii lor, să mă vadă, să dau mâna cu ei. I-am întrebat pe mulţi, când am fost prin ţară. M-am întâlnit cu un domn pe stradă, în Slatina, care a trecut pe lângă mine, şi zice: „V-am luat apărarea când a venit aici George Simion şi a zis că sunteţi jurnalista de la Pro TV, dar acum eu nu mai votez. Nu ştiu pe cine mai votez!“. M-am întors către el şi i-am spus: „Auzi, ia vino puţin! Ia spune-mi şi mie, dintre toţi candidaţii de anul trecut şi de anul ăsta ai stat cu cineva aşa, să te uiţi ochi în ochii lui?“. „Nu!“ „Ai dat mâna cu cineva, aşa cum ai făcut cu mine acum?“ „Nu!“ „De un preşedinte distant ai nevoie? De un preşedinte care să nu fie accesibil ai nevoie? Nu de unul care să te audă ce te doare?“.
Matei Udrea: Am înţeles. Eu aş reveni la întrebarea asta…
Elena Lasconi: Reveniţi!
Matei Udrea: Credeţi că se va mai intra cu 18% sau va fi un prag mai mare de data asta?
Elena Lasconi: Posibil! Dar eu nu sunt sociolog de meserie şi nu aş vrea să fac…
Matei Udrea: Dar aveţi sfetnici cu care discutaţi. Sunt convins că aveţi şedinţe în care dezbateţi lucrurile astea.
Elena Lasconi: Pe bune, nu! Nu! Eu sunt mai concentrată pe ce…
Matei Udrea: Nu colaboraţi cu niciun sociolog?
Elena Lasconi: Ba da, ba da, dar nici nu mă ocup eu! Se ocupă şeful de campanie. Eu n-am treabă cu asta. Pe mine mă interesează ce vorbesc cu oamenii, unde trebuie să mă duc la televizor, cine vine să îmi ia interviu, să fiu pregătită pentru asta, să fiu fresh, să ştiu că am mâncat în ziua respectivă. Adică aş vrea să înţelegeţi că nu sunt robot, sunt un om, dar sunt implicată cu tot sufletul în asta.
„Ştiţi că există multe maşini de lux la care, la un moment dat, trebuie să plăteşti dacă vrei să-ţi încălzeşti scaunul sau detecţia de nu ştiu ce… Exact la fel este şi în cazul avioanelor americane!“
Matei Udrea: Haideţi să discutăm un pic şi despre politica externă. V-aş pune o întrebare izvorâtă din răspunsurile pe care le-am primit de la diverşi experţi cu care am făcut interviuri în ultimele două luni, dar şi din evoluţiile internaţionale din ultima perioadă. Continuăm să cumpărăm armament american sau ne reorientăm către armament european? Avem acea întâmplare din Ucraina, când timp de câteva zile, după ce s-au certat Zelenski şi Trump în Biroul Oval…
Elena Lasconi: Da, ştiu bine ce s-a întâmplat!
Matei Udrea: S-a dat un switch-off la armamentul american din Ucraina…
Elena Lasconi: Nu există un kill switch! Cel puţin, nu a confirmat Pentagonul. Dar ştiu că există declaraţia senatorului american care era în Ucraina, că nu mai puteau să fie ridicate F-16. Adică ele puteau să fie ridicate, dar erau ineficiente. Pe de altă parte, eu ştiu că e vorba de nişte actualizări de soft care se fac direct din America. Se pare că doar Israelul are avioane americane care pot să fie actualizate din Israel.
Matei Udrea: Aşa e!
Elena Lasconi: Pe de altă parte, ştiu că se ocupă de asta un grup de specialişti ai Escadronului 350 al aviaţiei americane specializat în război electronic. Ştiu lucrul acesta. Noi avem acum un contract pentru F-35…
Matei Udrea: Ce facem cu el?
Elena Lasconi: Ar trebui ori reziliat, ori să avem condiţia aceea să putem să facem softurile la noi în ţară, pentru că noi chiar avem oameni foarte pricepuţi…
Matei Udrea: Să facem aici actualizările de soft, spuneţi.
Elena Lasconi: Actualizările, da. Este ca şi cum ai avea telefonul şi dacă… Iată o explicaţie şi mai simplă: ştiţi că există multe maşini mai de lux, aşa – eu nu-mi permit! – la care, la un moment dat, trebuie să plăteşti dacă vrei să-ţi încălzeşti scaunul sau detecţia de nu ştiu ce…
Matei Udrea: Da, într-adevăr! Cred că la ultimele modele de BMW sunt aceste situaţii.
Elena Lasconi: Şi dacă nu plăteşti rămâi, practic, fără toate astea! Exact la fel este şi în cazul avioanelor americane! Ca să înţeleagă toată lumea: în momentul în care tu ai ridicat avionul, ai acces la o grămadă de informaţii de mapare a terenului şi, de asemenea, dacă există un potenţial pericol pentru tine în aer de acolo, de jos, tu poţi să dai mai multe semnale ca să nu se vadă care este ţinta exactă. Adică să nu fii o ţintă. Şi dacă nu ai aceste actualizări de soft…
Matei Udrea: Şi soluţia alternativă care ar fi? Avioanele franţuzeşti Rafale, despre care vorbeau şi alţii?
Elena Lasconi: Mai există şi SAAB-urile (compania suedeză SAAB produce avioanele Gripen – n. red.), din câte ştiu eu! Mai există şi…
Matei Udrea: Da, mai sunt şi Eurofighter, dar Rafale pare să fie cel mai avansat.
Elena Lasconi: Da! Eu cred că e mai aproape cămaşa decât sacoul! Şi cred că ar trebui să ţinem aproape de Uniunea Europeană, pentru că are o linie constantă şi cred că e un moment trezire a Europei, pentru că prea ne-am culcat pe ureche că o să aibă alţii grijă de noi. Iată că este momentul în care trebuie să avem noi grijă de noi. Şi când spun asta nu mă refer doar la Europa, mă refer şi la România. Eu nu înţeleg de ce nu am putea să facem noi în România şi să creăm locuri de muncă bine plătite, să facem şi noi armament, de ce nu putem să facem componente pentru avioane? De ce nu putem să facem drone?
Matei Udrea: Facem la Aerostar Bacău…
Elena Lasconi: Am fost! Am fost la compania din Bacău! Acolo să fac multe, se fac şi lansatoare de rachete. Eu nu înţeleg de ce nu putem să facem lucrul ăsta!
În ţară avem o grămadă de creiere luminate. Le-am crescut taxele la IT-işti! Măi, oameni buni, dar hai, pe bune! Tot ce înseamnă prosperitate şi ce înseamnă fundaţia economiei româneşti e asta: antreprenorii şi oamenii care muncesc! Şi tu în ăştia dai! De 35 de ani se dă în ăştia! Nu se poate aşa ceva. Trebuie ca oamenii ăştia să fie încurajaţi să se dezvolte.
„Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite au fost bazate pe încredere din 1945. Dar această încredere se poate duce într-o clipă! Şi nu e vorba doar de relaţia dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite, ci şi de relaţia dintre Canada şi Statele Unite! Pentru că şi canadienii sunt extrem de dezamăgiţi“
Matei Udrea: Avem o tradiţie în privinţa asta. Profesorul Bogdan Murgescu, de la Facultatea de Istorie, relatează într-un studiu că Ţara Românească era pe locul 1 în lume la biruri, raportat la veniturile populaţiei, la începutul anilor 1800…
Elena Lasconi: Da, dar cred că ar trebui să punem stop la tradiţia asta şi să încercăm să tăiem din cheltuielile inutile ale statului, să scăpăm de agenţiile, inspectoratele şi institutele în care sunt oameni care taie frunze la câini şi să reducem taxarea pe muncă, aceasta fiind cea mai mare din Europa. Nu se poate aşa ceva! Adică de fiecare dată se vorbeşte: „Aaa, creştem TVA-ul! Creştem cutare!“. Măi, nebunilor, voi nu înţelegeţi că cu aceiaşi bani de acum două-trei luni cumperi din ce în ce mai puţine lucruri? Ăştia nu s-au dus, cred, în viaţa lor la supermarket sau la piaţă! Se duc numai când sunt în campanie, să se vadă pe TikTok. Dar ei sunt rupţi total de realitate!
Matei Udrea: Am făcut acum două zile un interviu cu fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate Iulian Fota. Dânsul mi-a spus nişte lucruri foarte interesante, cum ar fi faptul că, în mod clar, este o ruptură care nu se va mai remedia între Uniunea Europeană şi Statele Unite. Curentul în Statele Unite este acesta, de a se merge pe linia pe care a impus-o Trump. Şi mi-a mai spus următorul lucru: este un grup de state care vor forma o federaţie…
Elena Lasconi: Da, probabil că vorbim de Franţa, Marea Britanie şi Germania.
Matei Udrea: Franţa, Germania şi Polonia, Marea Britanie nefiind în UE.
Elena Lasconi: Păi, nu, eu vorbesc de Europa…
Matei Udrea: Într-adevăr, în Weimar+ au mai invitat Italia şi Marea Britanie. Întrebarea mea era următoarea: dacă ajungem într-adevăr în punctul acesta, dumneavoastră consideraţi că trebuie să rămânem alături de americani mai departe sau să încercăm să intrăm în această federaţie europeană?
Elena Lasconi: Deci, încă o dată, cămaşa este mai aproape de piele decât sacoul. Noi ar trebui să ţinem aproape de Uniunea Europeană, pentru că avem o constantă, o linie clară, declaraţii foarte pertinente din partea Bruxelles-ului în această perioadă. Ceea ce nu se poate spune despre Washington. Am avut mai multe declaraţii controversate.
Matei Udrea: Şi Mario Draghi a spus acum câteva zile că trebuie să facem federaţia europeană, pentru că altfel, prinşi între China, cu 1.300.000.000 de locuitori, India, cu 1.400.000, Rusia, un stat agresiv, Statele Unite, cu 350 de milioane de locuitori, n-o să avem nicio şansă să supravieţuim fiecare pe cont propriu.
Elena Lasconi: Păi, dar suntem în Uniunea Europeană oricum! Pe de altă parte, eu vă zic un lucru: încrederea se câştigă în mulţi ani. Şi relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite au fost bazate pe încredere din 1945. Dar această încredere se poate duce într-o clipă! Şi nu e vorba doar de relaţia de încredere dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite, ci şi de relaţia dintre Canada şi Statele Unite, de exemplu! Pentru că şi canadienii sunt extrem de dezamăgiţi. Eu cred că nu face nimănui bine războiul ăsta comercial. Cred că, şi atunci când s-a discutat despre contribuţia din PIB pentru înarmare, dacă zicea frumos… Să nu fi zis: „Aaa, cine nu plăteşte…“.
„Nu e OK treaba asta cu armata obligatorie. Cred că cele mai multe glume pe care le-am auzit au fost de la bărbaţi care au făcut armata obligatorie. Şi nu avem nevoie de o armată de amatori, ci de oameni care îşi doresc şi intră asumaţi în chestia asta!“
Matei Udrea: Vorbim de Trump!
Elena Lasconi: Da! Dacă spunea frumos „fiecare dintre voi ar trebui să contribuiţi cu asta şi cu asta“, eu cred că oamenii, liderii statelor din Uniunea Europeană, din Europa, nu aveau nicio problemă! Adică dacă era un alt tip de comunicare. Cel mai bun exemplu pe care îl avem noi în Europa – şi e de urmat – este exemplul Poloniei. Eu admir foarte mult ce s-a întâmplat în Polonia în ceea ce priveşte investiţiile în armament, în faptul că îşi doresc să aibă acum o armată de 500.000 de militari profesionişti, că vor să facă cursuri de pregătire inclusiv cu femei şi cu tineri de la 18 ani în sus, dacă doresc să înveţe. E la fel ca şi la cursurile de prim ajutor: cum să tragă cu puşca, cum să se apere. Adică să nu fie obligatoriu. Mie mi se pare că nu e OK treaba asta cu armata obligatorie. Cred că cele mai multe glume pe care le-am auzit au fost de la bărbaţi care au făcut armata obligatorie. Şi nu avem nevoie de o armată de amatori, ci de oameni care îşi doresc şi intră asumaţi în chestia asta!
Matei Udrea: Înţeleg. Să practice meseria armelor aşa cum e orice altă meserie. Cum e meseria de inginer, e şi meseria armelor, adică oameni care învaţă să lupte.
Elena Lasconi: Da! Ar trebui plătiţi mai bine militarii şi ar trebui să ajungem şi noi la armată de cel puţin 100.000 de militari. Să nu uităm însă că Statele Unite au interese în România. Ne ajută poziţia geografică pe care o avem. Avem un parteneriat strategic cu Statele Unite, avem scutul de la Deveselu. Au început, cred, prea multe războaie, pe prea multe fronturi. Şi chiar dacă intenţia domnului Trump a fost să vină cu o pace în Ucraina, vede că Putin nu este de încredere şi că nu are cum să se bazeze pe el. Trebuia să ştie lucrul ăsta de mult, pentru că Putin a minţit de multe ori. A minţit când au intrat verzişorii („omuleţii verzi“ din 2014 – n. red.) în Crimeea, a minţit înainte de începerea războiului din Ucraina.
Matei Udrea: Tot Fota spunea că e clar că Statele Unite se vor retrage din Europa…
Elena Lasconi: Nu cred!
Matei Udrea: Dânsul afirmă că în zona aceasta se va crea un vacuum de putere pe care vor încerca să-l ocupe alţii. Şansa noastră ar fi să-l ocupe Uniunea Europeană. Dacă nu se grăbesc cei din Uniunea Europeană…
Elena Lasconi: Au alţii grijă!
Matei Udrea: Aşa este. Sunt ruşii, sunt turcii, sunt polonezii. În ultimele zile s-a făcut o înţelegere Ungaria – Serbia pe zonă de colaborare militară. Avem o alianţă strategică Polonia – Germania – Franţa. Avem o altă înţelegere care s-a făcut între Croaţia, Albania şi Kosovo…
Elena Lasconi: Avem o alta pe comercial, între China, Coreea de Sud şi Japonia…
Matei Udrea: Corect.
Elena Lasconi: Deci au trecut peste orgolii istorice!
„Cred că trebuie să ţinem aproape de Polonia, Franţa, Marea Britanie şi Germania. Dar cel mai important şi mai important, eu o să ţin cu sora noastră, Republica Moldova“
Matei Udrea: Să spunem că dumneavoastră sunteţi preşedinte. Noi ce facem, în ce direcţie mergem? Toată lumea s-a mişcat, România în continuare pluteşte în derivă.
Elena Lasconi: Păi, dar tocmai de asta vă zic, că ar trebui să avem politicieni curajoşi! Să nu stăm pe colţul mesei!
Matei Udrea: Cu cine facem alianţă în zona asta, a noastră? Cel mai mare pericol în acest vacuum de putere este reapariţia agendelor revizioniste care duc spre conflicte militare. De obicei, aşa se întâmplă.
Elena Lasconi: Cred că trebuie să ţinem aproape de Polonia, Franţa, Marea Britanie şi Germania. Chiar dacă Marea Britanie nu mai e în Uniunea Europeană, o să existe cu siguranţă un acord de colaborare între Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Trebuie să ţinem aproape de ţările baltice. Dar cel mai important şi cel mai important, eu vă spun că o să ţin cu sora noastră, Republica Moldova! Şi o să fiu preşedintele care o să lupte ca Republica Moldova să fie cât mai curând în Uniunea Europeană. Eu asta îmi doresc şi e o promisiune pe care o fac tuturor românilor, atât de aici, din ţară, cât şi de peste Prut. Au fost multe legende iniţiate chiar de către ruşi cum că nu vorbim nici aceeaşi limbă. Dar când vorbim noi, românii de aici, în româneşte, cu cei de acolo în moldoveneşte, nu avem nevoie de translator!
„Din păcate, tot ce înseamnă credinţă, Dumnezeu, patriotism a fost atât de folosit de nişte şarlatani, de nişte politicieni şarlatani, încât nu mai pare credibil. Dar eu sunt autentică. Pe de altă parte, în calitate de bun creştin, eu sunt foarte deschisă la minte. Democraţia se bazează pe libertate de exprimare, dar şi pe respect faţă de. Şi eu văd că există un val de ură către toate minorităţile din România!“
Matei Udrea: Spuneaţi că ţineţi post…
Elena Lasconi: Da, chiar ţin! Am mâncat nişte spanac – care nu a fost prea grozav – cu nişte mămăligă. Dar ciorba de lobodă a fost perfectă!
Matei Udrea: Schimbă sângele… Pare o concurenţă pentru electoratul conservator din România. Toată lumea vorbeşte de credinţă, toată lumea înjură progresiştii, toată lumea spune că e cu tradiţiile. Dar ce facem cu felul în care arată lumea şi cu această tendinţă a tuturor politicienilor de a încuraja un discurs care pare să se adreseze mai degrabă trecutului?
Elena Lasconi: Nu, domnule, eu sunt autentică! E adevărat că eu sunt creştină, na! Am antrenamentul postului de mulţi ani, nu de când am intrat în politică. Din păcate, tot ce înseamnă credinţă, Dumnezeu, patriotism a fost atât de folosit de nişte şarlatani, de nişte politicieni şarlatani, încât nu mai pare credibil. Dar eu sunt autentică şi asta cred că o simte lumea. Pe de altă parte, în calitate de bun creştin, eu sunt foarte deschisă la minte. Toleranţa şi iubirea de aproape sunt primordiale în creştinism, dacă ar trebui să ne uităm la asta! De-asta eu nu-mi explic cum ăştia care s-au bătut cu cărămida în piept că sunt mari creştini au băgat atâta ură în populaţie şi atâta învrăjbire între oameni. Pentru că Iisus Hristos nu a umblat pe drumuri cu săbii, cu arme. El a fost cel care a adus iubire şi s-a jerfit pentru iertarea păcatelor noastre. Să nu uităm că oamenii l-au ales atunci pe Baraba! L-au salvat pe Baraba şi nu pe Iisus Hristos. Hai să nu ne mai împiedicăm de percepţii, pentru că trăim într-o eră a percepţiilor. Şi să ne uităm cu adevărat la ce au făcut oamenii ăştia în viaţa lor. Că dacă pun ia numai de când au intrat în politică şi dacă îşi fac cruce sau poartă cruci la gât numai de când au intrat în politică, înseamnă că sunt nişte şarlatani!
Matei Udrea: Ştiţi că şi dumneavoastră vi se reproşează acelaşi lucru.
Elena Lasconi: Păi, nu, dar eu asta (Elena Lasconi arată spre crucea pe care o poartă la gât – n. red.) o am din 1999 la gât! A deranjat o grămadă de lume! După aia, că nu sunt ca USR-iştii. Domnule, pentru mine respectul faţă de oameni este primordial. Eu nu pun etichete oamenilor, nu stau să mă uit că sunt alţii, sunt altcineva sau că sunt eu mai bună decât altcineva. În niciun caz nu fac lucrul ăsta! Şi cred că toate lucrurile pe care vi le zic acum, în toate cuvintele astea, eu mă regăsesc prin faptele mele! Prin ceea ce am livrat deja, nu prin poveşti. Democraţia se bazează pe libertate de exprimare, dar şi pe respect faţă de minorităţile pe care le ai în ţara respectivă. Şi eu văd că există un val de ură către toate minorităţile din România! Şi nu este în regulă!
Matei Udrea: De unde vine valul ăsta? Cine îl ridică? Sau e natural?
Elena Lasconi: Păi, fake news-ul, manipularea, toate astea. Dumneavoastră gândiţi-vă că eu, între turul unu şi turul doi, am fost linşată pe TikTok cu filmuleţe false, cu bărbaţi plătiţi să se îmbrace cu tutu-uri roz, să sugereze, să dea percepţia că aşa vor arăta lucrurile pe stradă, că va fi o invazie de homosexuali, că vom învăţa copiii la şcoală cum să devină homosexuali! Păi, asta e o tâmpenie fără… Nu ai cum să te gândeşti la asta ! Apoi, am mai auzit un fake news că vreau să trimit tinerii la război în Ucraina. De ce aş vrea să fac asta? În primul rând, sunt mamă! De ce aş vrea să trimit pe cineva la război? Eu am spus că sunt circumspectă şi să trimitem trupe de menţinere a păcii! Pentru că încă n-avem un armistiţiu, nu avem o pace şi trebuie să-şi dorească şi Ucraina. Sunt trei condiţii de îndeplinit.
Matei Udrea: Şi dacă s-ar îndeplini lucrurile astea?
Elena Lasconi: Păi, da, dar nu ştiu! Vorbim supoziţii! Hai să vedem, Ucraina îşi doreşte?
Matei Udrea: România a fost tot timpul alături de aliaţii săi. A trimis trupe în Irak, Bosnia, Kosovo, Afganistan..
Elena Lasconi: E adevărat. Păi, şi acum avem. Să nu uităm că şi eu am fost în Afganistan în calitate de reporter de război! Sunt singurul candidat care ştie!
Matei Udrea: De ce acum ar trimite ceilalţi, iar noi n-am trimite?
Elena Lasconi: Nu cred că e cazul să vorbim acum despre asta. Nu pentru că nu vreau eu, că mi-e frică. Pentru că eu vă răspund cu curaj! Dar trebuie să ai în primul rând armistiţiu, pace şi să-şi dorească Ucraina. Să ne aşezăm toţi liderii europeni la aceeaşi masă, să stăm aşa, mai pe mijloc, nu pe colţ, şi să vedem ce putem să facem pentru Ucraina. Pentru că Ucraina înseamnă siguranţa României şi înseamnă siguranţa Europei! Noi să le mulţumim ucrainenilor că rezistă de atâta timp, pentru că lor li s-au dat câteva zile de a rezista. Şi deja au trecut 3 ani.
„E extrem de important să facem o reformă pe bune în educaţie. Şi când spun asta mă refer la faptul că noi nu avem încă şcoală, nici manuale, nici materie care pregătească meseriile viitorului“
Matei Udrea: Ultima întrebare. Nu ştiu dacă dumneavoastră realizaţi că în următorii 5 sau 10 ani lumea se va schimba radical, profund, total. Deja în Statele Unite sunt taxiuri fără şofer. Noi părem să fi pierdut trenul ăsta tehnologic aproape complet. Dacă veţi fi preşedinte al României, cum veţi face ca să ne reconectăm la modernitate? Să nu rămânem iarăşi într-o lume arhaică, aşa cum am fost până în 1989?
Elena Lasconi: Da, da, da! Eu cred că arma noastră secretă şi resursa pentru viitor va fi inteligenţa artificială. Iar noi aici avem creiere care ar putea să se ocupe de zona asta. Mai mult decât atât, cred că e extrem de important să facem o reformă pe bune în educaţie. Şi când spun asta mă refer la faptul că noi nu avem încă şcoală, nici manuale, nici materie care pregătească meseriile viitorului.
Matei Udrea: Dar profesorii sunt pregătiţi?
Elena Lasconi: Păi, aici avem o altă problemă, pentru că noi nu investim în profesori. Şi cred că ar trebui ca pe primul loc în lista asta, de a câştiga respectul societăţii, sunt profesorii şi învăţători. Pentru că i-am cam ignorat. Şi, e adevărat, s-a făcut un pic de dreptate cu plata medicilor din spitale, dar eu cred că ar trebui să ne orientăm foarte clar înspre profesori, pentru că ei pregătesc copiii noştri şi calitatea educaţiei pe care o vor primi copiii noştri. De calitatea aia o să ne bucurăm peste câţiva ani. Şi nu pot să concep că o să avem un viitor bun în România dacă nu o să investim în educaţie. Şi când spun asta, să valorificăm oamenii.
Matei Udrea: Cât la sută din PIB ne-ar trebui alocat pentru educaţie?
Elena Lasconi: S-a tot vorbit… Parcă de 7% se tot vorbea. Păi, acum noi vorbim că trebuie să ajungem la un 4- 5% cu înarmarea. Să vedem ce facem şi cu banii care vin de la Comisia Europeană. Eu aş zice să nu ne mai gândim cum împărţim banii ăştia pe care îi vedem acum. Şi s-ar putea să nici nu-i vedem în mod real, pentru că eu nu am încredere în bugetul care ne-a fost prezentat, că încearcă tot felul de artificii şi să ne spună adevărul după alegerile prezidenţiale. Tocmai de asta nu am intrat la guvernare. Eu cred că concentrarea ar trebui să fie cum să facem mai mulţi bani! În niciun caz călcând pe cap cu bocancul antreprenorul român! În niciun caz împovărând şi mai mult omul care munceşte! Pe bune! Pentru că nu faci altceva decât să încurajezi evaziunea fiscală. În niciun caz nu vei atrage mai mulţi bani la buget. Şi atunci ar trebui să schimbi paradigma, felul în care s-au făcut lucrurile până acum, să-i ajuţi pe cei care aduc plusvaloare acestei ţări, pentru că salariile la stat şi pensiile oamenilor se plătesc din zona privată! Deci, tu acolo trebuie să-i ajuţi. Câţi dintre guvernanţii din ţara asta au întrebat vreodată mediul de afaceri: „Băi, dar voi mai puteţi? Voi de cam ce aveţi nevoie ca să vă ajutăm?“. Câţi au făcut lucrul acesta? Eu o să am un consilier care să fie special pe zona asta de antreprenoriat, pentru că pe mine mă interesează să fiu şi vocea antreprenorilor, şi vocea angajaţilor! Şi să mă duc, cum se spune în popor, să-i trag de urechi atât la Guvern şi cât şi în Parlament. Pot să fiu vocea poporului. Să ştiţi că vocea preşedintelui este importantă! A, OK, nu spune Constituţia că poţi să faci ceva! Toată lumea mă întreabă: „Cum poţi tu, ca preşedinte, să lupţi pentru a se face dreptate oamenilor?“. Foarte simplu. În primul rând am auzit, am ascultat şi mă duc acolo. Una este când se duce preşedintele României, care este cel mai votat om – femeie! – din România, şi alta e când stă cineva pe la poartă! Toată presa o să fie acolo! Adică există un soi de presiune pe care tu poţi s-o pui. Informală, e adevărat, dar poţi să fii un preşedinte implicat şi să-i ajuţi pe oameni.
Matei Udrea: Vă mulţumesc frumos…
Elena Lasconi: Şi eu!
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.