Ministrul de externe al Iranului a avertizat luni Marea Britanie, Franța și Germania că decizia de a declanșa un mecanism al ONU care să reimpună sancțiuni asupra Teheranului ar putea duce la o escaladare ireversibilă a tensiunilor, scrie Reuters.
În conformitate cu termenii unei rezoluții a ONU care ratifică pactul nuclear din 2015, cele trei puteri europene ar putea reimpune sancțiunile Națiunilor Unite împotriva Teheranului înainte de 18 octombrie, cunoscut în cercurile diplomatice sub numele de „mecanismul de revenire”.
„Iranul și-a exprimat clar poziția. Am avertizat oficial toate părțile semnatare ale JCPOA (acordul nuclear) că abuzul de mecanismul de revenire la sancțiuni va avea consecințe – nu numai sfârșitul rolului Europei în acord, ci și o escaladare a tensiunilor care ar putea deveni ireversibilă”, a scris ministrul de externe Abbas Araqchi într-un articol publicat în revista săptămânală franceză Le Point.
Președintele american Donald Trump a ieșit în 2018 din acordul nuclear de la Teheran încheiat cu șase puteri mondiale în 2015 și a reimpus sancțiuni dure care au devastat economia Iranului.
Puterile europene nu participă la negocierile actuale dintre Iran și Statele Unite, a căror a patra rundă s-a încheiat duminică în Oman.
Totuși, cele trei puteri au încercat să se coordoneze îndeaproape cu Washingtonul pentru a decide dacă și când ar trebui să utilizeze mecanismul de revenire la sancțiunile anterioare pentru a crește presiunea asupra Iranului.
Discuțiile dintre așa-numitul E3 și Iran, care ar fi trebuit să aibă loc la Roma la începutul lunii mai, au fost amânate. Araqchi a declarat că între timp a avut loc o întâlnire între viceministrul iranian de externe și omologii săi din E3, pe care a descris-o ca fiind „un început promițător, dar fragil”.
Ministerul francez de externe a refuzat să comenteze. Ministerele de externe britanic și german nu au fost disponibile imediat pentru a comenta.
Potrivit unor diplomați și unui document consultat de Reuters, țările E3 ar putea declanșa o revenire la sancțiunile anterioare până în august, dacă până atunci nu se va ajunge la un acord substanțial. Termenul limită este 18 octombrie.
Relațiile dintre E3 și Iran s-au deteriorat în ultimul an, în ciuda întâlnirilor sporadice, pe fondul noilor sancțiuni impuse Teheranului pentru programul său de rachete balistice, detenția cetățenilor străini și sprijinul acordat Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.
Iranul, care susține de mult timp că programul său nuclear este pașnic, a încălcat restricțiile nucleare ale pactului din 2015 începând din 2019, inclusiv accelerarea „dramatică” a îmbogățirii uraniului până la o puritate de 60%, aproape de nivelul de aproximativ 90% necesar pentru fabricarea armelor, potrivit agenției de control nuclear a ONU.
Iranul neagă că ar urmări să obțină arme nucleare.
Editor : B.E.