Israelul a cerut judecătorilor de la Curtea Penală Internațională (CPI) să retragă mandatele de arestare emise pe numele premierului său și al ministrului apărării, în timp ce instanța de la Haga analizează contestațiile formulate privind jurisdicția în legătură cu desfășurarea războiului din Gaza, informează Reuters.
Documente publicate duminică seară pe site-ul CPI arată, de asemenea, că Israelul a solicitat ca instanța să dispună suspendarea anchetei procuraturii privind presupusele crime de atrocitate comise în teritoriile palestiniene. Documentele sunt datate 9 mai și sunt semnate de procurorul general adjunct israelian, Gilad Noam.
CPI a emis pe 21 noiembrie 2024 mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și al fostului său ministru al apărării, precum și pe numele unui lider Hamas, Ibrahim al-Masri, pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității în conflictul din Gaza.
În februarie, CPI a anunțat că a retras mandatul de arestare emis pe numele lui al-Masri, cunoscut și sub numele de Mohammed Deif, în urma unor informații credibile privind decesul acestuia.
Israelul, care respinge jurisdicția instanței de la Haga și neagă comiterea de crime de război în Gaza, contestă mandatele emise pe numele lui Netanyahu și al lui Yoav Gallant.
În aprilie, camera de apel a CPI a decis că judecătorii camerei preliminare care au emis mandatele trebuie să reanalizeze obiecțiile Israelului privind jurisdicția instanței și legalitatea mandatelor de arestare.
Nu este clar ce formă va lua această reanalizare, notează sursa citată, și nu au fost stabilite termene specifice pentru o decizie privind cererea Israelului de retragere a mandatelor și de oprire a anchetei.
Editor : M.I.