ACTUALIZARE 22:30 Poliția israeliană a făcut un raid la sediul postului Qatarez, aflat în hotelul Ambassador din Ierusalim.

În raidul de duminică, autoritățile israeliene au confiscat echipamente. Al Jazeera a reacționat spunând că acuzațiile că reprezintă o amenințare la adresa securității Israelului sunt o „minciună periculoasă și ridicolă”.

Compania a transmis că își rezervă dreptul de a „face toate procedurile juridice”. Imagini publicate pe rețelele sociale arată polițiști și inspectori de la ministerul comunicațiilor israelian intrând în camera de hotel. O echipă a BBC s-a aflat acolo, însă jurnaliștilor britanici nu li s-a permis să filmeze sau să intre în hotel.

Conform Reuters, serviciul de transmisie din Israel difuzează mesajul: „Conform deciziei guvernamentale, emisia postului Al Jazeera a fost oprită în Israel”. Totuși, blocarea postului rămâne doar parțială, în contextul în care Al Jazeera încă poate fi accesat online, pe Facebook, din Israel.

Decizia a fost criticată de mai multe organizații de apărare a libertății presei și a drepturilor omului.

Asociația pentru Drepturi Civile din Israel (ACRI) a transmis că a depus o cerere la Curtea Supremă a țării pentru a răsturna decizia guvernului.

Organizația susține că afirmațiile guvernului conform cărora postul este un „instrument de propagandă” pentru Hamas sunt „nefondate” și că interdicția de duminică este mai degrabă motivată de „o agendă politică prin care se vrea reducerea la tăcere a vocilor critice”.

Asociația pentru Presa Străină (FPA) a îndemnat guvernul israelian să-și regândească decizia, argumentând că închiderea Al Jazeera în Israel ar trebui să fie „motiv de îngrijorare pentru toți susținătorii presei libere”.

FPA a mai adăugat că Israelul „se alătură unui club de state autoritare” și a avertizat că Netanyahu ar putea să mai închidă și alte posturi și surse de presă.

Directorul Comitetului pentru Protejarea Jurnaliștilor, Carlos Martinez de la Serna, a dat o declarație similară: „Cabinetul israelian trebuie să permită Al Jazeera și tuturor surselor media internaționale să funcționeze liber în Israel, mai ales în perioadă de război”.

Și agenția ONU pentru drepturile omului a cerut Israelului să revină asupra decizia printr-o postare pe Twitter: „Media independente și libere sunt esențiale pentru a asigura transparența și răspunderea guvernului. Chiar mai mult ca înainte, în condițiile în care este atât de dificil să relatezi din Gaza”.

Știrea inițială:

Premierul guvernului israelian, Benjamin Netanyahu, a anunțat că blochează transmisia postului Al Jazeera în Israel, acuzând postul de origine Qatareză de „incitare la ură”, relatează BBC. Conform prim-ministrului israelian, decizia a fost luată cu unanimitate în guvern.

Al Jazeera a reacționat calificând decizia drept „criminală”. Decizia vine în contextul în care jurnaliștii sătrini nu au acces să intre în Fâșia Gaza, iar personalul Al Jazeera era singurul care transmitea de la fața locului.

Timp de ani de zile, Israelul a acuzat Al Jazeera că are o poziție „anti-israeliană”. Criticile guvernului israelian au continuat să se accentueze și după atacul terorist al Hamas din sudul Israelului și mai ales după declanșarea ostilităților.

Autoritățile israeliene susțin că Al Jazeera are legături strânse cu Hamas, presupuse legături pe care compania de presă le neagă cu fermitate.

Luna trecută, parlamentul israelian a adoptat o lege prin care guvernul primește puterea de a închide temporar canale străine care ar putea fi o amenințare la adresa securității naționale, pe perioada războiului cu Hamas.

Ministerul comunicațiilor israelian, Shlomo Karhi, a spus că interdicția „intră în vigoare imediat”. Conform ordinului temporar de închidere, Al Jazeera s-ar putea confrunta inclusiv cu închiderea birourile, blocarea site-ului său în Israel și confiscarea echipamentelor.

„Suprimarea presei libere de către Israel, pentru ca acesta să poată să-și ascundă crimele și să aresteze jurnaliști nu ne va opri din a ne face datoria”, au transmis reprezentanții postului, după anunțul de la Tel Aviv.

Editor : Adrian Dumitru

Share.
Exit mobile version