Loviturile ucrainene adânc în interiorul teritoriului Rusiei sunt esențiale pentru slăbirea capacităților armatei ruse pe întregul câmp de luptă, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-o analiză.

În noaptea de 18 spre 19 noiembrie, forțele ucrainene au lansat prima lor lovitură pe teritoriul Rusiei, atacând un depozit de muniții rusesc din Karacev, în regiunea Briansk – la câteva zile după ce au primit permisiunea de a efectua astfel de lovituri. Ucraina a folosit prima rachetă americană ATACMS cu rază lungă de acțiune împotriva unei ținte de pe teritoriul Rusiei chiar în ziua cu numărul 1.000 a războiului declanșat de Vladimir Putin. Ținta vizată a fost un depozit de muniții din regiunea Briansk, aflată la graniță cu Ucraina, și distrugerea ei a fost confirmată de armata ucraineană. Mai mult, atacul a survenit chiar în ziua în care Vladimir Putin a semnat decretul prin care își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare dacă este atacată chiar și cu arme convenționale.

Primul atac

Armata ucraineană, inclusiv Statul Major General, au raportat la 19 noiembrie că forțele ucrainene au lovit arsenalul Direcției 67 de artilerie militară principală (GRAU) a Centrului 1046 de sprijin logistic al armatei ruse de lângă Karacev în noaptea de 18-19 noiembrie și că lovitura a provocat o detonare inițială și 12 explozii secundare.

Anterior, oficialii occidentali au oferit clarificări suplimentare cu privire la capacitatea Ucrainei de a utiliza sisteme cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident pentru a lovi instalații militare din Rusia.

Înaltul Comisar al UE, Josep Borrell, a declarat că SUA au permis Ucrainei să utilizeze arme furnizate de SUA la o distanță de până la 300 de kilometri pe teritoriul Rusiei.

Secretarul de stat adjunct al SUA, Brian Nichols, a declarat pentru publicația braziliană O Globo că președintele american Joe Biden a acordat Ucrainei permisiunea de a utiliza arme furnizate de SUA pentru a lovi Rusia, afirmând că permisiunea va oferi Ucrainei o mai mare capacitate de a se apăra.

Limitarea capacității Ucrainei a dat Rusiei un avantaj

ISW a evaluat anterior faptul că limitarea capacității Ucrainei de a lansa lovituri cu rază lungă de acțiune împotriva teritoriului rus a permis Rusiei să mențină un spațiu sigur și să îl folosească pentru operațiuni militare împotriva Ucrainei.

 „Loviturile cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei împotriva instalațiilor militare din spatele liniilor rusești sunt esențiale pentru slăbirea capacităților militare rusești pe întregul teatru de operațiuni. Aceste autorizații, dacă sunt la fel de extinse precum s-a raportat, reprezintă o nouă capacitate pentru Ucraina care ar putea slăbi semnificativ eforturile militare ale Rusiei”, este analiza ISW.

Ucraina a început abia recent să achiziționeze sistemele de armament și capacitățile militare necesare pentru a desfășura operațiuni de luptă moderne la scară largă.

Potrivit analiștilor, Ucraina ar putea fi capabilă să desfășoare în viitor contraofensive semnificative din punct de vedere operațional, cu condiția ca Occidentul să consolideze dezvoltarea capacităților ucrainene pe scară largă.

„Sistemele și capacitățile pe care le primește Ucraina sunt necesare pentru a desfășura cu succes operațiuni de luptă multidisciplinare la scară largă, iar Ucraina nu a avut încă ocazia să demonstreze ce pot realiza forțele ucrainene dacă dispun de resurse adecvate. Integrarea sistemelor, capacitatea și eficacitatea forțelor armate ucrainene pe câmpul de luptă se pot îmbunătăți probabil, cu condiția ca Ucraina și partenerii săi să continue să depună eforturile necesare pentru a crea un impuls ucrainean”, potrivit ISW.

Experții notează că asistența militară occidentală continuă și sporită rămâne esențială pentru ca forțele ucrainene să elibereze teritoriul ocupat și să provoace Rusiei pierderile militare necesare pentru a-l forța pe Putin să își regândească calculele în acest război.

Ucraina trebuie să intre în orice negocieri viitoare cu Rusia de pe o poziție de forță. Și rămâne în interesul Occidentului să consolideze poziția Ucrainei în eventualele negocieri cu Rusia.

Actualizarea doctrinei nucleare

Putin a semnat doctrina nucleară actualizată a Rusiei la 19 noiembrie, ca un răspuns clar la decizia administrației Biden de a autoriza atacuri cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei și ca parte a unui efort continuu de a influența factorii de decizie occidentali să se abțină de la acordarea de sprijin suplimentar Ucrainei.

Adoptarea de către Rusia a unei doctrine nucleare modificate este cea mai recentă repetiție a amenințării nucleare și nu reprezintă o schimbare semnificativă a politicii nucleare, a doctrinei sau a amenințării cu utilizarea armelor nucleare.

Kremlinul a încercat în mod constant să utilizeze amenințările nucleare pentru a descuraja sprijinul militar occidental pentru Ucraina, iar eforturile continue ale Kremlinului de a introduce amenințări nucleare în spațiul mediatic indică faptul că Kremlinul este preocupat de consecințele pe câmpul de luptă ale unor atacuri ucrainene împotriva Rusiei cu arme furnizate de Occident.

Ucraina a început abia recent să dobândească sistemele de armament și capacitățile militare necesare pentru un război modern pe scară largă, iar Ucraina poate fi capabilă să desfășoare contraofensive semnificative din punct de vedere operațional în viitor, cu condiția ca Occidentul să consolideze dezvoltarea capacităților ucrainene pe scară largă.

Forțele ruse au avansat recent în principala zonă ucraineană din regiunea Kursk și în zona de frontieră a regiunilor Donețk și Zaporoje, iar forțele ucrainene au avansat la nord de Harkiv.

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Share.
Exit mobile version