Luxemburghezul Jean-Claude Juncker, fost preşedinte al Comisiei Europene, critică decizia Germaniei de a creştere controalele la frontieră, avertizând asupra inconvenientelor create navetiştilor şi asupra potenţialei ameninţări la adresa integrării europene.

Luni, 9 septembrie, ministrul de interne german Nancy Faeser a ordonat introducerea de controale temporare la toate graniţele terestre ale Germaniei pentru a reduce numărul de intrări neautorizate, într-un efort de a stopa imigraţia.

Controalele, care extind o schemă deja existentă la toate puncte de intrare germane, urmează să înceapă luni, 16 septembrie, şi se vor întinde iniţial pe o durată de şase luni.

Vorbind pentru agenția DPA din Luxemburgul natal, Juncker a declarat că nu este un susţinător al controalelor la frontieră pentru că îi afectează pe navetişti, informează Agerpres.

Germania este membră a spaţiului Schengen, care permite unui număr de circa 420 milioane de oameni din 29 de ţări europene să călătorească fără restricţii fără a trece prin controale la frontieră. Dar controale sunt deja în vigoare la unele dintre cele nouă frontiere ale Germaniei, inclusiv cu Austria şi Polonia, şi vor fi extinse luni la granițele cu Luxemburg, Belgia, Olanda şi Danemarca.

Juncker a apreciat că aşa-numitele controale mobile efectuate mai departe de graniţe ar fi mai puţin perturbatoare, mai ales pentru cei peste 50.000 de navetişti germani care trec zilnic în Luxemburg.

Deşi a recunoscut necesitatea controalelor temporare la frontieră în timpul unor evenimente majore, cum ar fi competiţia de fotbal Euro 2024 din Germania, Juncker a pus la îndoială necesitatea unor controale prelungite ca răspuns la migraţie şi intrări ilegale.

El şi-a exprimat îngrijorarea că aceste acţiuni ar putea submina principiul de bază al spaţiului Schengen de deschidere a frontierelor.

Juncker a fost preşedinte al braţului executiv al Uniunii Europene din 2014 până în 2019.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version