Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat vineri că o va înlocui, din motive de sănătate, pe Iulia Motoc, unul dintre magistraţii desemnaţi să judece cererea de emitere a unui mandat de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, o măsură care ar putea provoca noi amânări în acest caz, transmite Reuters.

În luna mai, procurorul CPI a cerut emiterea de mandate de arestare împotriva lui Netanyahu şi a ministrului israelian al apărării, Yoav Gallant, precum şi a trei lideri ai Hamas, argumentând că existau motive rezonabile pentru a considera că respectivii au comis crime de război şi crime împotriva umanităţii, potrivit Agerpres.

Cererea procurorului a fost înaintată unei camere preliminare, din care făceau parte trei magistraţi, respectiv preşedinta completului, Iulia Motoc din România, Maria del Socorro Flores Liera din Mexic şi Reine Alapini-Gansou din Benin.

Preşedintele CPI a declarat că judecătorul care prezida cazul, respectiv magistratul român Iulia Motoc, a solicitat vineri să fie înlocuit din motive de sănătate, în locul său fiind desemnat imediat judecătorul sloven Beti Hohler.

Este de aşteptat însă ca înlocuirea să întârzie şi mai mult o decizie cu privire la posibilele mandate de arestare în cazul referitor la conflictul din Gaza, dat fiind că noul judecător va avea nevoie de timp pentru a se pune la punct cu dosarele, menţionează Reuters

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version