Ministrul de interne din Kosovo, Xhelal Svecla, a declarat sâmbătă că poliţia a arestat opt persoane după ce o explozie a avariat un canal care trimitea apă la cele două centrale electrice principale ale sale, un incident pe care Pristina l-a catalogat drept „act terorist” comis de Serbia vecină, relatează Reuters.
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a negat ceea ce a spus că sunt „acuzaţii nefondate” privind implicarea Belgradului în incident, care a avut loc vineri, în jurul orei locale 19.00 (20.00, ora României).
„Cumva am reuşit să reparăm pagubele, să arestăm suspecţii şi să confiscăm un arsenal imens de arme”, a declarat Svecla în timpul unei conferinţe de presă transmise în direct.
Comandantul poliţiei, Gazmend Hoxha, a declarat că cei arestaţi „sunt suspectaţi de incitarea, organizarea şi chiar executarea acestor acte teroriste recente şi în special a celui de la canalul Iber Lepenc”.
Hoxha a declarat că o investigaţie iniţială a arătat că între 15 şi 20 de kilograme de explozibili au fost folosiţi în atac.
Poliţia a efectuat raiduri în 10 locaţii, confiscând peste 200 de uniforme militare, şase lansatoare de rachete de umăr, arme lungi, pistoale şi muniţie, a adăugat el.
Potrivit poliţiei, majoritatea persoanelor arestate aparţin organizaţiei sârbe locale Civilna Zastita (Protecţia civilă), pe care guvernul din Kosovo a declarat-o organizaţie teroristă.
TENSIUNI CU SERBIA
Explozia a sporit tensiunile dintre cele două ţări balcanice. Kosovo, cu majoritate etnică albaneză, şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după o revoltă de gherilă împotriva regimului de la Belgrad, însă Serbia nu a recunoscut Kosovo ca stat independent.
Relaţiile rămân deosebit de tensionate în nordul ţării, unde a avut loc explozia şi unde minoritatea sârbă refuză să recunoască statutul de stat al Kosovo şi consideră încă Belgradul drept capitala sa.
Consiliul de Securitate al Kosovo, care a avut discuţii de urgenţă sâmbătă dimineaţă, a declarat că a activat forţele armate pentru a preveni atacuri similare.
Securitatea a fost deja sporită după două atacuri recente în care grenade de mână au fost aruncate asupra unei secţii de poliţie şi a unei clădiri municipale din nordul Kosovo, unde locuiesc etnici sârbi.
„Consiliul de Securitate a aprobat măsuri suplimentare pentru a consolida securitatea în jurul instalaţiilor şi serviciilor critice, cum ar fi podurile, staţiile de transformare, antenele, lacurile, canalele”, a declarat Consiliul, sâmbătă, într-un comunicat.
NATO, care are o forţă de menţinere a păcii în Kosovo din 1999, a condamnat atacul într-o declaraţie făcută sâmbătă. Personalul său a asigurat securitatea canalului şi a zonei înconjurătoare după explozie, a declarat NATO.
Un reporter Reuters a vizitat locul sâmbătă, unde nămolul se scurgea printr-o gaură în peretele de beton al canalului. Muncitorii au instalat o serie de tuburi mari pentru a ocoli spărtura.
Alimentarea cu energie electrică părea să fie în mare parte intactă, dar alimentarea cu apă potabilă a fost întreruptă în unele zone.
Ministrul energiei, Artane Rizvanolli, a declarat că Kosovo se coordonează cu compania de electricitate din Albania pentru a furniza mai multă energie electrică. De asemenea, apa va fi transportată cu camioane în zonele afectate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.