Uniunea Europeană a anunțat joi că a început procesul de ridicare treptată a sancțiunilor economice impuse Kosovo, ca urmare a tensiunilor din nordul țării. Măsura este însă condiționată de o dezescaladare reală și de stabilitatea politică internă, a transmis șefa diplomației europene, Kaja Kallas, aflată în vizită la Priștina, conform Reuters.

Sancțiunile fuseseră introduse în 2023, când guvernul condus de premierul Albin Kurti a fost acuzat de Uniune că a contribuit la escaladarea violențelor din nordul majoritar sârb. UE a tăiat atunci cel puțin 150 de milioane de euro din finanțările acordate Kosovo.

„Ca semn al angajamentului nostru, pot anunța că UE a început să ridice gradual măsurile adoptate în iunie 2023. Această decizie deschide calea pentru mai multă dezvoltare, cooperare și apropiere de Europa”, a declarat Kallas. „Dar totul depinde de o dezescaladare susținută în nord.”

Blocaj politic în Kosovo după alegeri

Kallas a subliniat și nevoia ca liderii politici din Kosovo să pună capăt blocajului legislativ. După alegerile parlamentare din februarie, guvernul Kurti nu a reușit să obțină sprijinul necesar pentru a forma o nouă coaliție și nici să aleagă un nou președinte al parlamentului, o condiție esențială pentru continuarea procesului politic.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Parlamentul se întrunește din aprilie la fiecare 48 de ore pentru a încerca alegerea unui nou lider, fără succes. Criza prelungită alimentează temerile privind un impact economic major asupra unei țări deja afectate de sărăcie și instabilitate.

Accesul la fondurile UE, condiționat de reforme

Kallas a încurajat liderii kosovari să profite de oportunitățile oferite de Planul de Creștere pentru Balcanii de Vest, în valoare de 6 miliarde de euro, lansat de UE.

„Pentru ca acest lucru să se întâmple, Kosovo are nevoie de instituții funcționale, capabile să implementeze reformele necesare. Îndemn toate partidele să rupă impasul politic și să formeze rapid un guvern”, a spus ea.

În aceeași zi, Kaja Kallas a vizitat și Serbia. Ambele state, Kosovo și Serbia, doresc aderarea la Uniunea Europeană, dar Bruxelles-ul condiționează progresul de normalizarea relațiilor dintre ele. Deși dialogul mediat de UE a început în 2013, rezultatele concrete întârzie să apară.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version