La Vatican, a fost ales un nou papă. Este vorba despre cardinalul american Robert Prevost, conform BBC. Numele de papă ales de acesta este Leon al XIV-lea. Pe coșul de pe acoperișul Capelei Sixtine a ieșit joi seara fum alb. Cardinalii reuniți în Capela Sixtină au reușit să ajungă astfel la un consens și să aleagă un nou Suveran Pontif – al 267-lea papă al Bisericii Catolice.

ACTUALIZARE 20:37 Născut în Chicago, Robert Prevost a fost un apropiat colaborator al Papei Francisc, discret şi rezervat, are în cadrul Curiei, guvernul Vaticanului, reputaţia de a fi un moderat capabil să concilieze puncte de vedere divergente.

Agenţia ANSA, preluată de Agerpres, a relatat că noul papă i-a salutat unul câte unul pe cardinalii care l-au ales şi va lua cina cu ei mai târziu, joi seară.

„I-a îmbrăţişat pe toţi”, a anunţat Vaticanul.

ACTUALIZARE 20:27: „Pacea fie cu voi!”, au fost primele cuvinte rostite de papa Leon al XIV-lea.

ACTUALIZARE 20:23 Papa Leon al XIV-lea și-a făcut apariția la balconul Vaticanului. El are 69 de ani.

ACTUALIZARE 20:14 De la balconul Vaticanului s-a anunțat numele noului papă. Este vorba despre cardinalul american Robert Prevost, care și-a ales numele de papă Leon al XIV-lea.

ACTUALIZARE 19:31 Noul papă urmează să apară dontr-un moment în altul la balcon. Numele său urmează a fi dezvăluit din balconul Bazilicii Sf. Petru de către cardinalul francez Dominique Mamberti.

El urmează să pronunţe fraza „Annuntio vobis gaudium magnum: habemus papam !” („Vă anunţ o mare bucurie: avem un papă!”).

El va dezălui apoi identitatea noului Papă, iar apoi numele pe care acesta l-a ales în pntificatul său, conform news.ro.

Câteva momente mai apoi, noul succesor al Sfântului Petru va apărea şi va da prima sa binecuvântare apostolică.

ACTUALIZARE 19:21 Noul papă urmează a fi dus într-o cameră de lângă Capela Sixtină, unde va fi îmbrăcat în noile haine papale, de culoare albă.

ACTUALIZARE 19:17 Fumul alb a fost văzut la Vatican în jurul orei 18:07, ora Romei (19:07, ora României). Conform tradiției, un cardinal urmează să apară la balconul bazilicii Sf. Petru și să rostească cuvintele: „Habemus Papam!”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cine va anunța noul papă?

ACTUALIZARE 15.40 Atunci când va veni momentul, cardinalul Dominique Mamberti, un francez în vârstă de 73 de ani, născut în Maroc, va anunța alegerea noului papă rostind solemna frază în limba latină: „Habemus papam!” („Avem un papă!”).

Această responsabilitate îi revine pentru că este cel mai înalt în rang dintre cardinalii din Ordinul Diaconilor. Potrivit Vatican News, există însă o excepție.

Dacă Mamberti ar fi el însuși ales papă, anunțul ar reveni cardinalului italian Mario Zenari, în prezent ambasadorul Vaticanului în Siria.

6.000 de jurnaliști din 90 de țări, prezenți la Vatican

ACTUALIZARE 15.00 Un oficial de la Vatican a declarat pentru The Guardian că aproximativ 6.000 de jurnaliști din 90 de țări sunt prezenți la Vatican pentru a acoperi acest eveniment istoric.

Aproximativ 11.000 de persoane s-au adunat joi, 8 mai 2025, în Piața Sfântul Petru din Vatican, pentru a urmări a doua rundă de vot din conclavul papal, potrivit poliției din Roma, citate de ABC News.

Prezența credincioșilor a coincis cu apariția celui de-al doilea fum negru din hornul Capelei Sixtine, semn că nu a fost încă ales un nou papă.

Fum negru pe coșul Capelei Sixtine

ACTUALIZARE 13.00 Fumul negru ieșit în jurul orei 12:50 (ora României) pe coșul Capelei Sixtine a confirmat că niciuna dintre primele două runde de vot din această dimineață nu a dus la alegerea noului Suveran Pontif.

Cardinalii s-au reunit pentru a doua zi consecutiv în conclav și urmează să voteze din nou în această seară.

A treia rundă de vot este programată pentru ora 17:30 (ora Italiei), adică 18:30 ora României, iar a patra și ultima din zi va avea loc la ora 19:00 (ora Italiei), respectiv 20:00 ora României.

Dacă unul dintre candidați va obține două treimi din voturi, semnalul va fi fumul alb, urmat de anunțul oficial „Habemus Papam” și apariția noului pontif la balconul Bazilicii Sfântul Petru.

Mii de credincioși sunt deja adunați în piață, cu privirea spre horn, în așteptarea unui posibil moment istoric.

Ce știm despre rundele de vot de azi

ACTUALIZARE 12.50 Ziua de astăzi este mai dificil de urmărit, deoarece, deși sunt programate patru runde de vot, este posibil ca fumul să nu apară după fiecare în parte.

Sunt așteptate până la patru voturi: două dimineața și alte două după-amiaza.

Programul voturilor: ora locală și ora României:

  • Prima rundă de vot – 10:30 ora Italiei (11:30 ora României),
  • A doua rundă de vot – 12:00 ora Italiei (13:00 ora României), 
  • Cardinalii vor lua o pauza de prânz,
  • A treia rundă de vot – 17:30 ora Italiei (18:30 ora României),
  • A patra rundă de vot – 19:00 ora Italiei (20:00 ora României).

Potrivit presei italiene, ceea ce vom vedea la hornul Capelei Sixtine depinde de rezultatul voturilor. Dacă va fi ales un nou papă, fumul alb va apărea imediat. În schimb, dacă nu se ajunge la un rezultat, vom vedea fum negru doar la finalul fiecărei sesiuni, nu după fiecare vot.

Așadar, publicul din Piața Sfântul Petru va trebui să urmărească și mai atent hornul, pentru a înțelege ce se întâmplă în interiorul conclavului.

Cardinalii au început votul

ACTUALIZARE 12.10 În spatele zidurilor Vaticanului, în Capela Sixtină, cardinalii s-au reunit deja de ceva vreme. Procesul de vot a început la ora 10:30 (11:30, ora României). În această dimineață sunt programate două sesiuni de vot, cu excepția situației în care apare fum alb după prima rundă.

Fiecare cardinal scrie numele celui ales pe un buletin de vot care conține inscripția „Eligo in Summum Pontificem”, adică: „Îl aleg ca Suveran Pontif”. După completare, buletinul este introdus într-o urnă specială.

La acest conclav participă 133 de cardinali electori. Pentru ca un nou papă să fie ales, este nevoie ca unul dintre candidați să obțină 89 de voturi, adică două treimi din total. În acel moment, hornul de deasupra Capelei Sixtine va semnala decizia prin fumul alb.

Între timp, mii de oameni s-au adunat deja în Piața Sfântul Petru, în așteptarea anunțului oficial și a apariției noului suveran pontif.

Cozi la intrarea în Piața Sfântul Petru

ACTUALIZARE 11.36 Încă de dimineață, oamenii au început să stea la coadă pentru a intra în piața principală din fața Bazilicii Sfântul Petru.

Mulți dintre pelerini și turiști au așteptat răbdători în soarele dimineții pentru a prinde un loc cât mai bun, în speranța că vor fi martorii unui moment istoric: alegerea noului Suveran Pontif.

Istoric papal: Biserica ar putea lua o decizie până sâmbătă

ACTUALIZARE 11.00 O decizie privind alegerea noului papă ar putea fi luată până sâmbătă, estimează istorica Rebecca Rist, specializată în istoria papalității. Ea a vorbit despre conclav într-o intervenție la BBC Radio.

„Cred că, în acest moment, Biserica își dă seama că trebuie să aducă oamenii împreună, că nu vrea să pară divizată”, a declarat Rebecca Rist, profesoară de istorie medievală la Universitatea din Reading.

„Așa că bănuiesc că vom avea o decizie până sâmbătă”, a adăugat ea.

Declarațiile vin în contextul în care cardinalii reuniți la Vatican continuă voturile pentru desemnarea noului Suveran Pontif.

Vot în patru sesiuni pe zi

ACTUALIZARE 10.15 Cei 133 de cardinalii electori se vor reuni din nou în Capela Sixtină joi, „în jurul orei 10:30, ora Romei (11.30 ora României, n.r.) pentru a-și exprima din nou voturile pentru alegerea celui de-al 267-lea Papă”, potrivit Vatican News.

În Piața Sfântul Petru, oamenii încep să se adune în așteptarea unui moment istoric. Aseară, cu aproximativ 30 de minute înainte de începerea ședinței de vot, au venit zeci de mii de oameni. Potrivit estimărilor autorităților, în piață s-au aflat în jur de 45.000 de persoane.

Pentru că aseară nu a fost ales noul papă, procesul continuă și astăzi. Regulamentul prevede patru sesiuni de vot zilnic: două dimineața și două seara.

Toată lumea se așteaptă ca procesul să dureze între 2 și 3 zile, dar este posibil ca alegerea să aibă loc chiar astăzi.

 

Fum negru după prima sesiune de vot

Prima sesiune de votare a avut loc miercuri după depunerea jurământului de păstrare a secretului votului de către cei 133 de cardinali electori şi după ordinul „Extra omnes”, formula din limba latină prin care maestrul de ceremonii, monseniorul Diego Giovanni Ravelli, le-a invitat pe toate persoanele care nu participau în mod direct la procesul de votare să părăsească incinta Capelei Sixtine, pentru a permite astfel alegerea succesorului papei Francisc.

Potrivit agenţiilor de presă internaţionale, aproximativ 30.000 de persoane, credincioşi şi curioşi, s-au reunit miercuri în Piaţa Sfântul Petru pentru a afla în direct rezultatul primului tur de scrutin, rămânând la faţa locului în pofida unei lungi aşteptări de peste trei ore şi privind cu insistenţă spre coşul instalat pe acoperişul Capelei Sixtine. La ora locală 21.01 (22.01, ora României), fum negru a fost văzut ieșind coș, indicând că va mai fi nevoie de timp și noi sesiuni de vot pentru ca noul papă să fie ales.

Pentru a fi ales papă, un cardinal trebuie să primească două treimi din voturi, adică 89 de voturi.

Având în vedere că acest prim tur de scrutin permitea mai degrabă o evaluare a favoriţilor din rândul cardinalilor, era puţin probabil să fie atinsă majoritatea de două treimi din totalul voturilor exprimate, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Votul cardinalilor electori continuă joi, când sunt prevăzute patru scrutinuri (două dimineaţa şi două seara). Rezultatul acestora va fi anunţat în jurul orelor locale 12:00 şi 19:00.

Agenţia de presă ANSA reaminteşte că ultimele două conclavuri, organizate pentru alegerea papilor Francisc şi Benedict, au durat doar două zile.

Acoperit din punct de vedere mediatic de aproximativ 5.000 de jurnalişti, acest conclav stârneşte un interes uriaş în întreaga lume, dincolo de sfera religioasă, după cum o dovedesc pariurile de milioane de euro plasate pe identitatea viitorului papă, succesul unor jocuri de noroc online şi recordurile stabilite de filmul „Conclave”, lansat în 2024, precizează AFP.

Cine, dintre cei 133 de cardinali, va apărea îmbrăcat în alb în balconul Bazilicii Sfântul Petru?

De la italienii Pietro Parolin şi Pierbattista Pizzaballa la maltezul Mario Grech, fără a îi uita pe arhiepiscopul Marsiliei, francezul Jean-Marc Aveline, şi pe filipinezul Luis Antonio Tagle, mai mulţi cardinali s-au evidenţiat printre „papabili”, care sunt consideraţi favoriţi.

Însă acest conclav se anunţă a fi deosebit de deschis, cu o reprezentare fără precedent a „periferiilor”, atât de dragi papei Francisc, care a numit 81% din cardinalii electori.

Pentru a-şi compara punctele de vedere cu privire la provocările cu care se confruntă Biserica Catolică, cardinalii au organizat 12 „congregaţii generale” în ultimele zile pentru a contribui la conturarea profilului viitorului papă.

Însă în această alegere foarte deschisă, contextul geopolitic internaţional ar putea să se dovedească şi el foarte important. 

Cel mai numeros conclav din istorie

Sute de mii de credincioși și turiști sunt așteptați la Vatican în aceste zile, fiecare sperând să fie martor la momentul istoric.

Una dintre moștenirile papei Francisc, care a murit luna trecută la vârsta de 88 de ani, este un colegiu cardinalicesc extrem de divers, dar profund divizat. Unii membri susțin Biserica progresistă promovată de Francisc, în timp ce alții doresc să inverseze schimbările și să readucă o direcție conservatoare.

Cei 133 de cardinali cu drept de vot s-au întâlnit zilnic începând cu 28 aprilie, în ședințe preconclav, pentru a se cunoaște și a discuta viziuni privind viitorul Bisericii. Totuși, complexitatea misiunii pare să fi fost rezumată de Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo, arhiepiscopul din Jakarta, ultimul cardinal sosit la Roma, care încerca să recupereze informațiile.

„Este multă confuzie”, le-a spus jurnaliștilor după ce a ascultat discursurile a 50 de cardinali.

Am auzit multe voci, nu este ușor să tragi o concluzie.

Citește și: Nume cu greutate care vor avea un cuvânt de spus în alegerea viitorului papă

Cardinalii, izolați în Capela Sixtină

Potrivit The Guardian, cardinalii s-au reunit pentru ultima oară marți dimineață, înainte de a se muta în Casa Santa Maria, locuința oficială pe durata conclavului, unde sunt obligați să predea telefoanele mobile și să rămână izolați complet de lumea exterioară până la alegerea unui nou papă. Singurele ieșiri permise sunt cursele cu autobuzul între reședință și Capela Sixtină. Cardinalii depun un jurământ de confidențialitate, la fel ca întregul personal care îi asistă, de la bucătari și curățători, până la șoferi și cadre medicale.

Vor avea loc două tururi de vot pe zi, unul dimineața și unul după-amiaza. La finalul fiecărei sesiuni, din hornul de fum al Capelei Sixtine se degajă fum: dacă este negru, votul nu a dus la niciun rezultat, iar dacă este alb, înseamnă că a fost ales un nou papă. Dacă alegerea se prelungește, după trei zile de vot continuu, cardinalii vor lua o zi de reflecție.

Citește și: Chimia din spatele semnalului de fum transmis în timpul alegerii papei. De ce folosește Vaticanul această metodă

Speculațiile privind succesorul Papei Francisc au început chiar înainte de moartea acestuia, iar pe măsură ce zilele trec, lista papabililor, candidații potențiali, ajunge la peste 20 de nume. Una dintre figurile în ascensiune este Robert Prevost, un cardinal moderat din SUA, cunoscut pentru „judecata solidă și capacitatea remarcabilă de a asculta”, potrivit publicației catolice Crux.

Prevost pare să fi diminuat șansele unui alt favorit moderat, Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, considerat un diplomat desăvârșit, dar poate prea „plictisitor” pentru a conduce cei 1,4 miliarde de catolici din lume. Un alt favorit este Luis Antonio Tagle, un reformator din Filipine, supranumit „Francisc al Asiei”. Însă, la fel ca Parolin, a fost criticat pentru modul în care a gestionat cazurile de abuz sexual asupra copiilor comise de clerici.

Alături de Tagle, din tabăra progresistă mai fac parte cardinalii italieni Matteo Zuppi și Pierbattista Pizzaballa, acesta din urmă fiind un promotor al păcii care trăiește de ani buni la Ierusalim, dar și Jean-Claude Hollerich din Luxemburg, Timothy Radcliffe din Marea Britanie și Michael Czerny din Canada.

În tabăra tradiționalistă se află Péter Erdő din Ungaria și Robert Sarah din Guineea, cunoscut critic al pontificatului lui Francisc. Chiar dacă nu sunt în topul favoriților, printre cei care militează pentru un succesor conservator se numără Raymond Burke, un episcop american susținător al lui Donald Trump, și Gerhard Müller, un german care a avertizat că Biserica s-ar putea scinda dacă nu este ales un papă ortodox.

Totuși, vechea zicală despre alegerile papale rămâne valabilă:

Cine intră în conclav ca papă, iese cardinal.

Foarte puțini dintre favoriții inițiali ajung să fie aleși. Un exemplu emblematic este Jorge Mario Bergoglio, care nu era considerat un candidat serios în 2013, dar a devenit Papa Francisc.

Ce fel de papă își doresc cardinalii

Un lucru asupra căruia cardinalii păreau să fie de acord înainte de conclav este că noul papă trebuie să fie „o punte și un ghid pentru o umanitate dezorientată, marcată de criza ordinii mondiale”, reafirmând totodată angajamentul de a „susține noul papă”, a transmis un oficial al Vaticanului într-un briefing de presă, luni.

Citește și: Ce rol mai are Duhul Sfânt în politica de la Vatican. Ritualurile folosite de cardinali pentru accesarea inspirației divine

„Este un proces imprevizibil, pentru că sunt mulți cardinali electori noi, care nu se cunosc bine între ei, deoarece Francisc nu a organizat întâlniri regulate între cardinali, iar aceștia nu au fost chemați să asiste sau să-l sfătuiască. Singurul punct comun, fie că sunt de stânga sau de dreapta, este că toți doresc mai multă implicare în guvernarea viitorului papă”, a declarat Andrea Vreede, corespondentul Vaticanului pentru NOS, rețeaua publică de radio și televiziune din Olanda.

Acești oameni ai credinței intră în conclav crezând că Dumnezeu a ales deja următorul papă. Acum trebuie să descopere cine este acea alegere.

Un alt lucru asupra căruia există consens este că conclavul ar trebui să fie scurt, cel mai probabil, să nu dureze mai mult de trei-patru zile.

„Cred că deja au în minte o persoană”, a declarat Severina Bartonitschek, corespondenta Vaticanului pentru KNA, agenția catolică de presă din Germania, adăugând că „principala misiune a noului papă va fi să unifice Biserica. Este întotdeauna o sarcină a unui pontif, dar va fi cu atât mai esențială pentru următorul papă. Da, va trebui să continue evanghelizarea, dar și să abordeze frontal problema abuzurilor. Avem nevoie de un papă care să nu se teamă să lupte cu acest flagel.”

Editor : B.E. | Ș.A.

Share.
Exit mobile version