Lăsata Secului de brânză are loc duminică, 2 martie 2025. De luni, 3 martie începe postul Paștelui, care va dura 40 de zile, până pe 19 aprilie 2025. Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc în aceeași zi, respectiv pe 20 aprilie.
În calendarul bisericesc, Lăsata Secului pentru postul Paștelui se face în două etape. Primul eveniment este cu o săptămână înainte de intrarea în post, zi denumită și „Duminica Înfricoșătoarei Judecăți”, când se lasă sec de carne, iar ulterior, înainte cu o zi de postul Paștelui, când se lasă sec de brânză, zi denumită și „Duminca Izgonirii lui Adam din Rai”.
De Lasatul Secului, pe 2 martie, este ultima zi în care se mănâncă pește, lapte, ouă și brânză
Lăsata Secului este o rânduială considerată drept o formă de pregătire fizică și trupească a credincioșilor care urmează să țină post. Din 3 martie este prima zi a postului Sfintelor Paști, zi aliturgică (zi în care nu se săvârștește slujba Sfintei Liturghii)
„Începând cu această săptămână (din 3 martie) în biserică avem în fiecare zi Canonul cel Mare. Mai exact, mai multe slujbe bisericești care au un conținut important și la care îi rugăm pe credincioși să participe”, a declarat Părintele Gabriel Cazacu pentru Digi24.
- 9 martie 2025 este prima duminică din postul Paștelui – postul începe cu Vecernia iertării.
- 16 martie 2025 – a doua duminică din post – Sfântul Grigorie Palma;
- 23 martie 2025 – a treia duminică din post – Cinstirea Sfintei Cruci;
- 30 martie 2025 – a patra duminică din post – Sfântul Ioan Scărarul;
- 6 aprilie 2025 – a cincea duminică din post – Sfânta Maria Egipteanca;
- 13 aprilie 2025 – duminca Floriilor, începe Săptămâna Mare înainte de Paște, Intrarea Domnului în Ierusalim;
- 18 aprilie 2025 – Vinerea mare și sfântă;
- 20 aprilie 2025 – Sfintele Paști – Hristos a Înviat.
În Postul Paștelui sunt două zile cu dezlegare la pește
În biserica ortodoxă, sunt rânduite de către Sfinții Părinți zile în care să se facă dezlegare la pește. Asta înseamnă că, în aceste zile desemnate, se pot consuma mâncărurile de post, dar se permite și consumul altor produse alimentare precum undelemn, vin și pește.
Zilele de post cu dezlegare la pește nu încalcă postul Sfânt, ci sunt zile de post cu mângâiere, în care postirea, ca jertfă, este combinată cu bucuria prezenței Mântuitorului în mijlocul credincioșilor.
Singurele două zile cu dezlegare la pește sunt pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 13 aprilie, în Duminica Floriilor.
Ce reprezintă perioada de post pentru credincioși
Postul Paștelui, denumit și Postul Mare este considerat cel mai aspru post din an, care se întinde pe o perioadă de 40 de zile. Este un timp dedicat rugăciunii și spovedaniei și un interval optim pentru participarea la slujbele bisericii. Este o perioadă de purificare trupească și sufletească, o chemare spre curățarea sufletului și apropierea de Dumnezeu, în care credincioșii sunt îndemnați de preoți să renunțe la gândurile rele, la certuri ori la bârfe.
“Postul aduce liniște interioară, pe care, uneori, o putem dobândi greu, dar care, odată atinsă, este extrem de valoroasă. Sfinții Părinți au îndemnat întotdeauna credincioșii spre post, milostenie și fapte bune în biserică.
Postul trebuie să fie un prilej, un moment bun, pentru părere de rău pentru păcatele pe care, poate, le-am săvârșit, dar și pentru dorința de a ierta ori de a fi iertați. Trebuie să fie un moment bun pentru pace, liniște, iubire și îmbrățisarea celor dragi.”
Dacă ne uităm la câte tulburări sunt în lumea în care trăim, câte conflicte și agresivitate, sunt convins că nu putem să nu conștientizăm că, fiecare dintre noi, avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu.
Este bine ca în această perioadă, creștinii să meargă să se spovedească și să se împărtășească. Acest post al Paștelui este despre alungarea întunericului și apropierea noastră, ca oameni, de lumină, mai exact de lumina sfintei Învieri” a transmis Părintele Gabriel Cazacu.
Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului înainte de Postul Paștelui
În multe regiuni ale țării, de Lăsata Secului se organizează mese în familie pentru care se pregătesc bucate tradiționale și nu lipsesc preparatele făcute cu ouă, lapte precum bulz cu smântână, mămăligă cu brânză și ou, paste, eclere sau plăcinta cu brânză.
Potrivit tradiției, de Lăsata Secului de brânză finii merg cu plocon la nași
Ziua este considerată o sărbătoare culinară, motiv pentru care finii merg la nași în vizită și le oferă mai multe daruri sau plocon, așa cum se mai numește în anumite zone ale țări, un pachet format din mai multe alimente printre care și carne de pasăre ori un desert făcut în casă.
La sate, de Lăsata Secului de Paști încă se păstrează obiceiuri specifice unui început de An Agrar (celebrat la echinocțiul de primăvară). Mai exact, au loc ritualuri de îmbătrânire și înnoire a timpului, ocazie cu care se adună tineri și bătrânii, fac focuri și petrec timp împreună pentru a celebra evenimentul.
Se aprind lumânări și se pomenesc cei care nu mai sunt printre noi
Înainte de Lăsatul Secului se pomenesc cei adormiți. Oamenii merg la biserică, acolo unde se organizează parastase și se dau alimente de pomană, pentru sufletele celor plecați.
Pe vremuri, seara de Lăsata Secului era denumită și un „Revelion al postului”. Era ultima petrecere la care oamenii mai participau până la sărbătoarea de Înviere a Domnului, deoarece, odată cu începutul postului nu se mai fac nunți până după Paște.
Editor : C.S.