Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi secretarul de stat american Antony Blinken s-ar putea confrunta joi în legătură cu războiul din Ucraina, în cadrul unei reuniuni anuale a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) care are loc în Malta. Pentru Lavov, este prima deplasare într-o ţară membră a Uniunii Europene (UE) de la invazia rusă din Ucraina în 2022 şi ea a stârnit deja indignarea şefului diplomaţiei poloneze, relatează Reuters şi AFP.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a venit în Malta „pentru a minţi cu privire la invazia rusă”, a declarat joi omologul său polonez, Radoslaw Sikorski. „Domnul Lavrov vine aici să mintă despre invazia rusă şi despre ceea ce face Rusia în Ucraina. Iar eu nu am de gând să ascult aceste minciuni. Nu voi sta la aceeaşi masă cu dl. Lavrov”, a declarat ministrul polonez la sosirea la reuniunea ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de la Ta’Qali, Malta.

Ucraina va fi problema politică dominantă în cadrul reuniunii OSCE, care urmează să aprobe în mod oficial acordurile de ultimă oră la care s-a ajuns cu privire la chestiuni ce includ posturile de conducere în cadrul organismului de securitate.

Serghei Lavrov şi omologul său american, Antony Blinken, al cărui mandat se încheie luna viitoare, nu au programată vreo întâlnire bilaterală. De la începutul războiului Rusiei în Ucraina, aceştia au participat ocazional la aceleaşi reuniuni internaţionale, însă interacţiunile lor au fost limitate.

În martie 2023, în marja unei reuniuni G20 la New Delhi, au avut o întâlnire neprogramată care, potrivit Ministerului rus de Externe, a durat mai puţin de 10 minute. Blinken a declarat ulterior într-o conferinţă de presă că i-a spus lui Lavrov să rămână angajat în eforturile diplomatice, iar Lavrov a declarat presei ruse că întâlnirea a fost constructivă, dar că nu a auzit nimic nou cu privire la poziţiile SUA.

Reuniunea OSCE a miniştrilor de externe şi a altor oficiali din 57 de state participante din America de Nord, Europa şi Asia Centrală este umbrită de revenirea iminentă la Casa Albă a lui Donald Trump, ai cărui consilieri lansează propuneri de încheiere a războiului din Ucraina care ar ceda Rusiei mari părţi ale ţării.

Având în vedere că Trump urmează să îşi preia mandatul peste o lună, puterile occidentale intenţionează să îşi reitereze sprijinul pentru Ucraina, iar Rusia este probabil să îşi reînnoiască criticile la adresa OSCE, despre care Lavrov a declarat anul trecut că este „transformată în esenţă într-o anexă a NATO şi a Uniunii Europene”.

OSCE este succesorul unui organism înfiinţat în timpul Războiului Rece pentru ca Estul şi Vestul să dialogheze. În ultimii ani, şi în special de când Rusia a invadat Ucraina, Moscova a folosit dreptul de veto pe care fiecare ţară îl are pentru a bloca deciziile organizaţiei.

Anul acesta, Armenia şi Azerbaidjanul au blocat bugetul OSCE, spun diplomaţii, din cauza problemelor legate de conflictul lor din teritoriul muntos Nagorno-Karabah.

Diplomaţii spun că săptămâna aceasta s-a ajuns la un acord pentru ocuparea a patru posturi de conducere la OSCE, inclusiv cel de secretar general, care va fi preluat de turcul Feridun Sinirlioglu, fost ministru de externe într-un guvern interimar în 2015.

Cea mai importantă decizie anuală în cadrul OSCE – ţara care va deţine următoarea preşedinţie rotativă anuală – a fost stabilită de mult timp. O va deţine Finlanda, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a Actului final de la Helsinki, care a pus bazele actualei OSCE.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version