Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Video Imagini rare și detalii în premieră din viața de după gratii a controversatei laureate a premiului Nobel pentru pace Aung San Suu Kyi

iunie 24, 2025

Exclusiv Ce spune consilierul lui Mugur Isărescu despre programul de guvernare al lui Ilie Bolojan: „Este cel mai bun din ultimii 35 de ani”

iunie 24, 2025

Tribunalul Vaslui obligă DNA să pună la dispoziţie toate înregistrările audio-video în dosarul fostului ministru Nelu Tătaru

iunie 24, 2025

Poluarea fonică provoacă mii de decese în Europa. Zgomotul din trafic crește riscul de boli de inimă, diabet și depresie

iunie 24, 2025

LeBron James a revenit la antrenamente după două luni – VIDEO

iunie 24, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » „Legătura dintre oi și om e laptele”. Cum arată o zi la stânele din Runcu, unde ciobanii pregătesc și azi brânza după rețete de demult
Afaceri

„Legătura dintre oi și om e laptele”. Cum arată o zi la stânele din Runcu, unde ciobanii pregătesc și azi brânza după rețete de demult

By Sala de Presămai 14, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

În satele din zona Runcu, județul Gorj, crescătorii de oi urcă primăvara în stânele de la munte, iar din laptele rezultat fac brânză, pe care o păstrează în butoaie. În piețe, un kilogram de brânză se vinde și cu 45 de lei, în timp ce brânza făcută la stână e și mai ieftină și mai gustoasă. Pentru asta, ciobanii se trezesc cu noaptea-n cap, dar spun că efortul merită. „Legătura dintre oi și om e laptele”, spune un cioban mândru de animalele sale.

La stânele din comuna Runcu din Gorj, ciobanii fac brânza după același procedeu folosit și de străbunicii lor și fac asta cu pasiune.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Activitatea la stână începe dimineața, la 05:00-05:30, iar prima etapă este mulsul oilor și caprelor, după care acestea sunt duse la păscut preț de câteva ore, iar la ora prânzului ciobanul revine cu ele la stână.

Nea Ionel are mâinile asprite de muncă, dar zâmbetul îi e cald, al unui om împăcat cu rostul său.

Ionel, cioban: Când suntem mai mulți, 5-6, merge mai repede. Dar în trei ne mai dor mâinile și de frig.

Brânza se face imediat după mulsul oilor.

Reporter: După ce-l strecurați asa, ce-i faceți?
Ionel, cioban: Îi dau cheag.

Soția ciobanului: Îl amestecăm ca să se amestece bine cheagul în ea și așteptăm să se prindă.
Reporter: Pătura o puneți ca să mențină temperatura.
Soția ciobanului: Da. Să pastreze temperatura, pentru că cheagul cel mai bine lucrează când laptele e la 28-30 de grade.

Ionel, cioban: Îl las maxim o jumătate de oră, pe urmă îl sparge și apoi îl pune în sadilă.
Reporter Digi24: Cat stă în sădilă să se scurgă?
Ionel, cioban: Păi în sadilă pot să-l lase și până mai târziu.
Reporter: Practic, așa se face brânza aici la dumneavoastră?
Ionel, cioban: Da, da.
Reporter: Nu-i greu!?
Ionel, cioban: Nu-i, dar nici ușor.
Reporter: Și câtă brânză iese de aici?
Ionel, cioban: Ies 10-11 kilograme, la oi iese mai mult.

La stână, kilogramul de brânză se vinde cu 35 de lei, cu aproape 10 lei mai puțin decât în piețe.

Cioban: Legătura între animal și om e laptele. Nu renunțăm! Ne-am învățat cu ele, ne-am născut cu ele, până la urmă de aici trăim. Ceva natural, dacă vrei o brânză bună, o carne curată.
Reporter: Ați da brânza pe care o faceți dumneavoastră aici pe brânza de la magazin?
Cioban: Nu, nu, asta niciodată! Ce știu că fac eu, e facut de mine, de mâna mea, știu că e curat, e natural, nu-i cu niciun fel de chimicale.

reporter: Anamaria Ianc
operator: Ionuț Voinea

 

Editor : Izabela Zaharia

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Exclusiv Ce spune consilierul lui Mugur Isărescu despre programul de guvernare al lui Ilie Bolojan: „Este cel mai bun din ultimii 35 de ani”

De ce strâmtoarea Ormuz, pe care Iranul amenință că o va închide, este vitală pentru comerțul mondial

Prețurile la energie, sub lupa ANRE. Gabriel Andronache: „Analizăm cu mare atenţie ieşirea din perioada aceasta de semireglementare”

Video Bogdan Ivan preia portofoliul Energiei: „Prioritatea zero este protejarea consumatorilor vulnerabili”

ECOFIN: România ar trebui să pună capăt situaţiei de deficit excesiv până în 2030. CE solicită raportări la fiecare șase luni

Comisia Europeană: România trebuie să limiteze creşterea cheltuielilor la 2,8%, în acest an, şi la 2,6% în anul următor

Avertismentul Fondului Monetar Internațional: Atacurile SUA asupra Iranului ar putea afecta creșterea economică globală

BNR reacționează în urma acuzațiilor din online: Nu cheltuim bani publici, nu ascundem salarii

Drumul Expres Craiova – Pitești este aproape gata. Când va fi dat în circulație

Alegerile Editorului

Exclusiv Ce spune consilierul lui Mugur Isărescu despre programul de guvernare al lui Ilie Bolojan: „Este cel mai bun din ultimii 35 de ani”

iunie 24, 2025

Tribunalul Vaslui obligă DNA să pună la dispoziţie toate înregistrările audio-video în dosarul fostului ministru Nelu Tătaru

iunie 24, 2025

Poluarea fonică provoacă mii de decese în Europa. Zgomotul din trafic crește riscul de boli de inimă, diabet și depresie

iunie 24, 2025

LeBron James a revenit la antrenamente după două luni – VIDEO

iunie 24, 2025

Cum se apără Europa de navele-spion, atacurile cibernetice și flotele fantomă ale Rusiei și ale Chinei

iunie 24, 2025

Cele mai recente știri

Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, condamnat la 6 ani pentru mită, a fost extrădat din Turcia

iunie 24, 2025

Primele acte normative adoptate de guvernul Bolojan. Care vor fi atribuțiile vicepremierilor fără portofoliu

iunie 24, 2025

Cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuţ Costea, condamnat la 6 ani de închisoare pentru mită, urmează să fie adus în ţară

iunie 24, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.