Preşedintele chinez Xi Jinping urmează să înceapă miercuri o vizită de patru zile în Rusia, a 11-a, oferind preşedintelui Vladimir Putin un important impuls diplomatic într-un moment în care liderul rus doreşte să demonstreze că ţara sa nu este izolată pe scena mondială, relatează Reuters.

Xi Jinping, a cărui ţară este angajată într-un război comercial cu Statele Unite, este aşteptat să semneze numeroase acorduri pentru a aprofunda parteneriatul strategic „fără limite”, deja strâns, cu Moscova, care a văzut în mod constant China devenind cel mai mare partener comercial al Rusiei.

China cumpără mai mult petrol şi gaze din Rusia decât orice altă ţară şi a aruncat Moscovei o ancoră de salvare economică, ajutând-o să facă faţă sancţiunilor occidentale impuse din cauza războiului din Ucraina.

În ciuda eforturilor recente ale preşedintelui american Donald Trump de a reseta relaţiile dintre SUA şi Rusia, se aşteaptă ca Putin să prezinte un front unit alături de Xi împotriva Washingtonului, a cărui dominaţie şi „excepţionalism” au fost puse sub semnul întrebării de ambele ţări, ce pledează în schimb pentru o lume mai multipolară.

Xi a scris că China şi Rusia trebuie să „menţină cu fermitate ordinea internaţională postbelică” într-un articol semnat şi publicat miercuri de presa rusă.

„Cele două părţi ar trebui să reziste împreună oricărei încercări de a perturba şi submina prietenia şi încrederea reciprocă dintre China şi Rusia”, se arată în articol, potrivit presei de stat chineze „China şi Rusia s-au sprijinit întotdeauna cu fermitate în chestiuni care privesc interesele fundamentale şi preocupările majore ale celeilalte părţi”, a transmis Xi.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat vizita drept „unul dintre evenimentele centrale ale relaţiilor ruso-chineze din acest an”.

Trimisul special al lui Trump, Keith Kellogg, a declarat în februarie că Washingtonul va încerca să perturbe relaţiile strânse ale Rusiei cu ţări precum China. Câteva zile mai târziu, Xi şi Putin au reafirmat „parteneriatul fără limite” dintre ţările lor.

Ambele ţări doresc să-şi arate „legătura indestructibilă” şi să demonstreze că abordarea „reversă Nixon” a SUA nu va funcţiona, a declarat Yun Sun, analist politic chinez la Stimson Center din Washington.

PARADA MILITARĂ

Xi Jinping, care i-a spus lui Putin că au şansa de a genera „schimbări pe care lumea nu le-a mai văzut de un secol”, urmează să aibă discuţii cu Putin joi şi să se alăture altor lideri mondiali vineri, în Piaţa Roşie din Moscova, pentru a asista la o paradă militară care marchează 80 de ani de la victoria Uniunii Sovietice şi a aliaţilor săi asupra Germaniei naziste.

Evenimentul, la care vor participa şi trupe chineze, are loc într-un moment în care Trump încearcă să determine Moscova şi Kievul să găsească o soluţie pentru a pune capăt războiului din Ucraina, ambele părţi acuzându-se reciproc de lipsa progreselor.

Marţi, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a îndemnat ţările să nu participe la parada din 9 mai, afirmând că orice participare ar fi contrară neutralităţii declarate a unor ţări în război.

Xi, care a cerut negocieri pentru a pune capăt conflictului şi a acuzat SUA că alimentează războiul prin furnizarea de arme Kievului, va participa oricum, potrivit Beijingului şi Kremlinului, care a acuzat Ucraina că ameninţă siguranţa evenimentului, lucru negat de Kiev.

Iuri Uşakov, un oficial de rang înalt al Kremlinului, a comparat marţi evenimentul şi alte evenimente conexe cu un summit, afirmând că acesta este un indicator al ceea ce el a numit autoritatea crescândă a Rusiei în lume.

„Accentul pus pe cel de-al Doilea Război Mondial se referă la ordinea internaţională postbelică, pe care SUA o demontează sau o subminează în prezent. Aşadar, China şi Rusia se vor prezenta ca apărători ai ordinii internaţionale şi ai sistemului ONU şi se vor opune unilateralismului şi hegemoniei SUA”, a comentat analistul chinez Yun Sun.

Moscova şi Beijingul au semnat parteneriatul strategic „fără limite” cu câteva zile înainte ca Putin, care în ultimele luni a descris China ca fiind un aliat, să trimită zeci de mii de soldaţi în Ucraina în februarie 2022.

Putin şi Xi vor discuta cele mai „sensibile” probleme, inclusiv despre cooperarea în domeniul energetic şi despre gazoductul Puterea Siberiei 2 către China, care a fost propus, dar încă este neconstruit, a declarat Uşakov, principalul consilier al Kremlinului.

Putin urmează la rândul său să viziteze China la sfârşitul lunii august sau la începutul lunii septembrie, a adăugat Uşakov.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version