Lituania a depus o plângere împotriva Belarus la Curtea Internațională de Justiție, acuzându-l că a orchestrat o criză a migranților care a pus în pericol vieți și a încălcat dreptul internațional.
Cazul se axează pe presupuse încălcări de către Belarus ale Protocolului Organizației Națiunilor Unite împotriva traficului ilicit de migranți pe cale terestră, maritimă și aeriană, a precizat CIJ într-o declarație de luni, scrie Politico.
Vilnius acuză Belarusul că și-a încălcat obligațiile internaționale permițând introducerea ilegală de migranți, neasigurându-și frontierele, neglijând cooperarea cu autoritățile de aplicare a legii și nerespectând drepturile migranților.
Aceste acțiuni, susține Lituania, i-au subminat grav suveranitatea, securitatea și ordinea publică, expunând în același timp persoanele vulnerabile la prejudicii semnificative.
„Regimul belarus trebuie să fie tras la răspundere juridică pentru orchestrarea valului de migrație ilegală și pentru încălcările drepturilor omului care au rezultat”, a declarat ministrul lituanian al justiției, Rimantas Mockus.
„Ducem acest caz la Curtea Internațională de Justiție pentru a transmite un mesaj clar: niciun stat nu poate folosi persoane vulnerabile ca pioni politici fără a suporta consecințele în temeiul dreptului internațional”, a adăugat el.
Începând din 2021, tensiunile dintre Lituania și Belarus au escaladat după ce mii de persoane – în principal din Orientul Mijlociu și Africa – au trecut din Belarus în Lituania, Polonia și Letonia.
În decembrie 2021, UE a adoptat măsuri de urgență care permit țărilor membre care se învecinează cu Belarus și Rusia să suspende temporar drepturile de azil, având în vedere tacticile de „război hibrid” ale Minskului și Moscovei.
În 2024, numărul persoanelor care au intrat în UE pe la frontiera cu Belarus a crescut cu 66% față de 2023, potrivit Comisiei Europene.
Editor : S.S.