Cea de-a 67-a ediţie a galei Grammy Awards are loc la Los Angeles. Vor fi decernate trofee la 94 de categorii. Beyoncé, Kendrick Lamar, Sabrina Carpenter, Charli XCX, SZA, Shakira, The Beatles şi Bradley Cooper se numără printre câştigători.
UPDATE – Shakira a câştigat premiul pentru Cel mai bun album pop latino cu „Las Mujeres Ya No Lloran”.
UPDATE – Lady Gaga şi Bruno Mars au adus un omagiu oraşului Los Angeles cu o interpretare a piesei „California Dreamin’”.
Lady Gaga and Bruno Mars perform „California Dreamin'” at the 2025 #Grammys pic.twitter.com/xfQUkWJJ81
— The Hollywood Reporter (@THR) February 3, 2025
După ce un videoclip cutremurător a prezentat în detaliu efectele incendiilor de vegetaţie asupra comunităţii din Los Angeles, cântăreţii piesei „Die With a Smile” au prezentat o interpretare a piesei formaţiei The Mamas & the Papas din 1965. „I love you California”, a spus Gaga la finalul recitalului, ridicând publicul în picioare. Prezentatorul premiilor Grammy, Trevor Noah, a lăudat omagiul lor, reamintind „să donaţi ce puteţi” pentru ajutorarea MusiCares, un efort creat de Recording Academy pentru a-i ajuta pe cei afectaţi de incendii.
UPDATE – Doechii le-a spus femeilor de culoare că „orice este posibil” în timp ce a acceptat premiul Grammy pentru Cel mai bun album rap. După ce Cardi B a dezvăluit că Doechii a câştigat premiul pentru cel mai bun album rap pentru „Alligator Bites Never Heal”, artista a izbucnit în lacrimi. Pe scenă, cântăreaţa a remarcat că doar trei femei au câştigat la această categorie de când a fost introdusă în 1989, printre care Lauryn Hill, Cardi B şi acum, Doechii.
„Mi-am pus inima şi sufletul în această casetă. Mi-am expus viaţa”, a spus ea printre lacrimi. „Am trecut prin atât de multe. M-am dedicat sobrietăţii, iar Dumnezeu mi-a spus că voi fi răsplătită şi că îmi va arăta cât de bine se poate. Şi trebuie să îi mulţumesc lui Dumnezeu”.
UPDATE – Chappell Roan a câştigat premiul pentru Cel mai bun artist nou, în timp ce Sabrina Carpenter a câştigat primul său Grammy pentru Cel mai bun album vocal pop pentru „Short n’ Sweet”.
UPDATE – Albumul „Cowboy Carter” al lui Beyoncé a câştigat trofeul pentru Cel mai bun album country, premiu care i-a fost înmânat artistei de Taylor Swift. Beyoncé este prima artistă de culoare care câştigă la această categorie în 50 de ani.
„Nu mă aşteptam la asta”, a spus Beyoncé. Ea a continuat: „Vreau să-i mulţumesc lui Dumnezeu că încă pot să fac ceea ce îmi place după atâţia ani, oh, Doamne! Aş dori să mulţumesc tuturor artiştilor incredibili de country din ţară că au acceptat acest album la care am lucrat atât de greu… Cred că, uneori, genul este un cuvânt rece pentru a ne păstra în locul nostru ca artişti, şi vreau doar să încurajez oamenii să facă ceea ce le place. Şi să rămână perseverenţi”.
Trevor Noah a revenit ca gazdă la gala premiilor Grammy pentru a cincea oară şi a deschis spectacolul cu un omagiu adus oraşului Los Angeles după incendii. Fostul prezentator al emisiunii „Daily Show” s-a concentrat pe ajutorarea în caz de incendiu şi pe rezistenţa oraşului, spunând: „În ciuda tuturor devastărilor, spiritul oraşului a ieşit la iveală”. Noah şi-a început monologul ironizând celebrităţile din public, precum şi oe câţiva din administraţia Trump.
Majoritatea premiilor din acest an au fost înmânate în timpul unei ceremonii dinaintea galei. Spectacolul găzduit de Justin Tranter, a început cu „Bridge Over Troubled Water”, cu Yolanda Adams, Wayne Brady, Scott Hoying, Deborah Cox, Angélique Kidjo şi Taj Mahal. Printre ceilalţi artişti care au cântat în timpul pre-spectacolului s-au numărat Joe Bonamassa, Muni Long şi Béla Fleck.
Harvey Mason jr, CEO al The Recording Academy, a urcat ulterior pe scenă: „În acest an, vom onora şi marea putere a muzicii de a inspira, de a vindeca şi de a uni. Din cauza incendiilor recente care au devastat Los Angeles-ul, vom recunoaşte, de asemenea, rezistenţa comunităţii noastre şi îi vom sărbători pe primii noştri respondenţi şi vom face tot posibilul să ridicăm acest oraş pe care îl iubim”. Pe parcursul pre-show-ului şi al ceremoniei televizate, premiile Grammy vor creşte gradul de conştientizare şi vor strânge fonduri pentru ajutorarea incendiilor din L.A.
La începutul ceremoniei de premiere, Sabrina Carpenter şi Charli XCX au primit primele lor premii Grammy. Nu au fost acolo pentru a le accepta, dar Carpenter a câştigat trofeul pentru Cel mai bun spectacol pop solo pentru „Espresso” şi Cea mai bună înregistrare remixată pentru „Espresso (Mark Ronson x FNZ Working Late Remix)”. Charli XCX a câştigat premiile Grammy pentru Cea mai bună înregistrare pop dance pentru „Von dutch” şi Cel mai bun album dance/electronic şi Cel mai bun pachet de înregistrare pentru „Brat”.
Beyoncé a câştigat, de asemenea, primul ei premiu al serii, luând acasă primul ei Grammy country pentru Cea mai bună interpretare country duo/ grup pentru „Il Most Wanted” cu Miley Cyrus.
Kendrick Lamar a obţinut câteva premii Grammy pentru „Not Like Us” în timpul ceremoniei de premiere, inclusiv Cel mai bun videoclip, Cel mai bun cântec rap şi Cea mai bună interpretare rap. De asemenea, el şi-a extins recordul de cel mai premiat rapper la categoria Cea mai bună interpretare rap la şapte victorii.
La categoriile R&B, Muni Long a câştigat trofeul pentru Cel mai bun spectacol R&B pentru „Made For Me (Live On BET)”, SZA a câştigat Cel mai bun cântec R&B pentru „Saturn” şi Chris Brown a câştigat Cel mai bun album R&B pentru 11:11 (Deluxe).
The Beatles au primit premiul Grammy pentru Cea mai bună interpretare rock pentru piesa „Now and Then”. Bradley Cooper a câştigat, de asemenea, un Grammy pentru Cea mai bună coloană sonoră de compilaţie pentru media vizuală pentru „Maestro”. Hans Zimmer a câştigat pentru Cea mai bună coloană sonoră pentru media vizuală pentru „Dune: Part Two”.
Beyoncé are cele mai multe nominalizări – 11. Queen B’ nu a câştigat niciodată gramofonul pentru Cel mai bun album al anului sau Cea mai bună înregistrare, cele două premii majore ale serii. Şi asta în ciuda zecilor de trofee la alte categorii care au făcut din ea artista cu cel mai mare succes din istoria premiilor Grammy.
Beyoncé este nominalizată pentru Albumul anului şi Cel mai bun album country, în timp ce melodia „Texas Hold ‘Em” este nominalizată la Cântecul anului, Înregistrarea anului şi Cel mai bun cântec country. Alte nominalizări includ Cea mai bună performanţă solo country pentru „16 Carriages”, Cea mai bună performanţă country/duo „II Most Wanted” cu Miley Cyrus şi Cea mai bună performanţă americană pentru „Ya Ya”.
Cu 99 de nominalizări în carieră, ea îl depăşeşte pe soţul Jay-Z, care are 89 de nominalizări, inclusiv una pentru Albumul anului, în calitate de co-autor al mai multor melodii de pe „Cowboy Carter”. Beyoncé este cea mai decorată artistă din istoria premiilor Grammy, cu 32 de victorii, şi ar putea câştiga în sfârşit primul ei trofeu pentru Albumul anului.
Are însă concurenţă. Taylor Swift, primul artist care a câştigat Albumul anului de patru ori, este nominalizată pentru „The Tortured Poets Department”, devenind astfel prima femeie care obţine şapte nominalizări la această categorie. Alte nominalizări includ „Hit Me Hard and Soft” de Billie Eilish – care devine primul artist ale cărui prime trei albume concurează pentru premiul cel mare – „Short N’ Sweet” de Sabrina Carpenter, „brat” al lui Charli XCX, „The Rise and Fall of a Midwest Princess” de Chappell Roan, „New Blue Sun” de Andre 3000 şi „Djesse Vol. 4” de Jacob Collier.
Eilish, Charli XCX, Post Malone şi Kendrick Lamar – care candidează pentru piesa şi înregistrarea anului cu „Not Like Us” – o urmează pe Beyoncé cu câte şapte nominalizări. Swift, Carpenter şi Roan au obţinut câte şase nominalizări.
Melodiile lui Beyoncé şi Lamar care se luptă pentru Înregistrarea anului sunt „Fortnight” a lui Swift şi Malone, „Espresso” a lui Carpenter, „Birds of a Feather” a lui Eilish, „360” a lui Charli XCX, „Good Luck, Babe!” a lui Roan şi ultimul cântec al The Beatles, „Now and Then”.
Lista principalilor câştigători:
Albumul anului
Înregistrarea anului
Cântecul anului:
Cel mai bun album pop/ latino: „Las Mujeres Ya No Lloran”, Shakira
Compozitorul anului (non-clasic): Amy Allen
Producătorul anului (non-clasic): Daniel Nigro
Cea mai bună performanţă pop solo: “Espresso” – Sabrina Carpenter
Cea mai bună înregistrare dance/ electronic: “Neverender” – Justice & Tame Impala
Cea mai bună înregistrare pop/ dance: “Von dutch” – Charli xcx
Cel mai bun album dance/ electronic: „BRAT” – Charli xcx
Cel mai bun artist nou: Chappell Roan
Cea mai bună interpretare pop/ duo grup:
Cel mai bun album pop vocal: “Short n’ Sweet”, Sabrina Carpenter
Cel mai bun album pop tradiţional: „Visions” – Norah Jones
Cel mai bun videoclip: “Not Like Us” – Kendrick Lamar
Cel mai bun cântec R&B: “Saturn” – Rob Bisel, Carter Lang, Solána Rowe, Jared Solomon & Scott Zhang, songwriters (SZA)
Cel mai bun album R&B: 11:11 (Deluxe) – Chris Brown
Cea mai bună interpretare R&B: “Made For Me (Live On BET)” – Muni Long
Cel mai bun cântec rap: “Not Like Us” – Kendrick Lamar, compozitor
Cel mai bun album rap: „Alligator Bites Never Heal” – Doechii
Cea mai bună interpretare rap: “Not Like Us” – Kendrick Lamar
Cea mai bună interpretare rock: “Now and Then” – The Beatles
Cea mai bună interpretare metal: “Mea Culpa (Ah! Ça ira!)” – Gojira, Marina Viotti & Victor Le Masne
Cel mai bun album rock: Hackney Diamonds – The Rolling Stones
Cel mai bun cântec rock: “Broken Man” – Annie Clark, compozitor (St. Vincent)
Cel mai bun album alternativ: „All Born Screaming” – St. Vincent
Cea mai bună interpretare alternativ: “Flea” – St. Vincent
Cel mai bun album folk: „Woodland” – Gillian Welch & David Rawlings
Cel mai bun album country: „Cowboy Carter” – Beyoncé
Cel mai bun cântec country: “The Architect” – Shane McAnally, Kacey Musgraves & Josh Osborne, songwriters (Kacey Musgraves)
Cea mai bună interpretare solo country: “It Takes A Woman” – Chris Stapleton
Cea mai bună interpretare country duo/ grup: Beyonce, „Il Most Wanted” cu Miley Cyrus
Cel mai bun album jazz vocal: A Joyful Holiday – Samara Joy
Cel mai bun album jazz instrumental: Remembrance – Chick Corea & Béla Fleck
Cel mai bun album blues tradiţional: „Swingin’ Live at The Church in Tulsa” – The Taj Mahal Sextet
Cel mai bun album reggae: „Bob Marley: One Love” – Music Inspired By The Film (Deluxe) – (Various Artists)
Cel mai bun album gospel: „More Than This” – CeCe Winans
Cea mai bună muzică de film: „American Symphony” – Jon Batiste, Matthew Heineman, regizor video; Lauren Domino, Matthew Heineman & Joedan Okun, producători video
Cea mai bună înregistrare de operă: „Saariaho: Adriana Mater” – Esa-Pekka Salonen, dirijor; Fleur Barron, Axelle Fanyo, Nicholas Phan & Christopher Purves; Jason O’Connell, producător (San Francisco Symphony; San Francisco Symphony Chorus; Timo Kurkikangas)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.