LIVE Război în Ucraina, ziua 38: Zelenski avertizează că cele mai grele bătălii urmează de acum încolo în est / Rușii se retrag încet din nordul Ucrainei / SUA acordă un nou ajutor în valoare de 300 de milioane de dolari

​În cea de-a 38-a zi de război, trupele ruse au început retragerea din zona de nord a Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski afirmând că însă ”cele mai grele bătălii” urmează în Donbas și Harkiv, după ce vineri rușii au condus un atac în regiunea Odesa. La mai bine de o lună de la izbucnirea războiului, au început evacuările de civili în Mariupol. În același timp, ucraineni au reușit eliberarea orașelor Bucha și Irpin. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a fost la Kiev asigurându-i pe ucraineni de sprijinul europenilor.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Citiți AICI evenimentele din ziua 37 a Războiului din Ucraina

Principalele evenimente:

  • Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski spune că trupele ruse se retrag încet, dar vizibil din nordul țării
  • Zelenksi îi avertizează pe ucraineni că, totuși, „bătăliile grele urmează de acum încolo” în zona Donbas și Harkiv
  • Trupele ucrainene au recuperat orașele Bucha și Irpin
  • A început evacuarea civililor din Mariupol, în cadrul unei misiuni a Crucii Roșii
  • SUA trimit echipamente și provizii în Ucraina în caz că Rusia folosește arme chimice.
  • Ministrul german de externe spune că stă în puterea lui Putin să pună capăt războiului
  • Regatul Unit şi SUA vor lucra pentru a „elimina dependenţa” energetică de Rusia
  • Ministerul ucrainean al Apărării despre atacul de la Belgorod: Ucraina nu este responsabilă pentru toate catastrofele din Rusia

Cele mai importante evenimente de sâmbătă privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

09:03Ce se află în spatele cererii lui Putin de plată în ruble a gazului rusesc

09:02Crucea Roșie își va relua sâmbtă încercările de evacuare a locuitorilor din orașul distrus Mariupol, după ce cu o zi în urmă organizația a fost nevoită să-și anuleze eforturile de salvare. Crucea Roșie plănuia să trimită 54 de autobuze pentru a ajuta la evacuarea a mii de persoane din orașul încercuit de trupele ruse și devastat de bombardamente.

Un purtător de cuvânt al Crucii Roșii a spus vcă nu au primit garanții că ruta pe care o vor urma va fi sigură, așa că s-au retras în Zaporojie, iar sâmbătă vor relua încercările: „Dar este esențial ca părțile să respecte acordurile și să ofere condițiile și garanțiile de securitate necesare”.

Se estimează că 160.000 de oameni sunt blocați în Mariupol, unde nu au hrană, apă, medicamente și electricitate. Cel puțin 5.000 de locuitori au fost uciși până acum în atacuri, spun oficialii locali.

09:00Cum arată harta Ucrainei, la această oră, potrivit Fiancial Times

08:51Rușii au lovit Dnipro, Poltava și Kremenchuk în timpul nopții, relatează Kyiv Independent. Cel puțin 10 explozii s-au înregistrat în estul Ucrainei, în orașul Dnipro. Rachetele rusești au lovit alte două orașe din regiune – Plotava și Kremenchuk în zorii zilei de sâmbătă, fiind avariate blocuri și infrastructura, a anunțat guvernatorul regiunii Poltava. Încă nu există informații legate de victime.

08:41Forțele ucrainene continuă să avanseze în zona Kiev pe fondul retragerii tupelor ruse, a transmis serviciul de informații al armatei britanice citat de Reuters.

08:35Reportaj AFP: O noapte intensă alături „Spetsnaz”, forțele speciale ale poliției din Harkiv

08:10Pentagonul a anunțat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari

08:00SUA au anulat testarea rachetei balistice intercontinentale Minuteman III, potrivit Reuters. Cu o rază de acțiune de aproape 10.000 km, racheta cu capabilități nucleare este o componentă cheie a arsenalului militar al armatei americane.

Este a doua oară când se amână testarea. Primul test era programat pentru 2 martie, adică la puțin timp după ce Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina.

07:54Peste 3.000 de oameni au fost evacuați din Mariupol, orașul asediat de ruși încă de la începutul războiului.

Separat, potrivit președintelui Volodimir Zelenski citat de BBC, se negociază evacuarea răniților și recuperarea trupurilor neînsuflețite ale celor uciși în atacuri, președintele ucrainean precizând că Turcia a mediat discuțiile pe acest subiect.

07:00Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski spune că trupele ruse se retrag încet, dar vizibil din nordul țării.

Zelenksi îi avertizează pe ucraineni că, totuși, „bătăliile grele urmează de acum încolo” în zona Donbas și Harkiv.

01:54A început evacuarea civililor din Mariupol / Autobuzele au început să ajungă la Zaporojie

01:06VIDEO Forțele ruse se retrag de pe aeroportul Antonov, în afara Kievului / Hostomel a fost prima victorie rusă din război

00:48Șefa Parlamentului European a fost în Ucraina: Care sunt cele 3 promisiuni făcute de Metsola ucrainenilor

00:08Ucraina spune că urmează „mai multe lovituri asupra economiei Rusiei”

Cele mai recente știri
Știri similare