LIVE Situație critică în Transnistria, explozii la trei obiective militare / Kremlinul urmărește evenimentele / Ședință de urgență la Chișinău / Tiraspolul introduce cod roșu de alertă teroristă

Situația de securitate din regiunea separatistă Transnistria, controlată de Rusia, se deteriorează rapid. Au avut loc explozii la trei obiective militare, iar Tiraspolul a introdus cod roșu de alertă teroristă și a anulat parada militară de 9 Mai. La Chișinău, Maia Sandu a convocat de urgență Consiliul de Securitate, iar Kremlinul a calificat evenimentele ”îngrijorătoare”. Urmărește LIVE evoluția:

Ora 13.32: Citește mai jos o analiză despre cum funcționează acum Transnistria din punct de vedere politic și economic, cu dependențe egale atât de Rusia, cât și de UE.

Ora 13.27: Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a spus marți că „Moscova urmărește îndeaproape evoluția situației din Transnistria. Informațiile din Transnistria sunt îngrijorătoare” (sursa: Interfax). Vezi aici mai multe detalii

Ora 12.30: Autoritățile de la Tiraspol au ridicat nivelul de alertă teroristă la roșu și au anulat parada militară tradițională de 9 mai.

Ora 12.00: Președintele Maia Sandu a convocat pentru ora 13.00 o ședință de urgență a Consiliului de Securitate. Maia Sandu e așteptată să facă declarații la ora 15.00

Ora 9.00: Așa-zisul Minister de Interne din regiunea separatistă Transnistria a anunțat că două explozii au fost înregistrate marți dimineață în orașul Maiak din regiunea Grigoriopol, potrivit publicației locale NovostiPMR. Exploziile ar fi provocat deteriorarea a două antene de telecomunicații care retransmiteau semnalul unor televiziuni și radiouri din Rusia.

Prima explozie a avut loc la ora 6.40, iar cea de-a doua la 7.05, potrivit Ministerului de Interne de la Tiraspol. Nu a fost înregistrată nici o victimă umană, dar ambele antene de mare putere au fost scoase din uz.

Foto: Ministerul de Interne de la Tiraspol

Și luni a fost raportată o explozie în Transnistria, la sediul Consiliului de Securitate din Tiraspol, fără a fi înregistrate victime. Ministerul Apărării din Ucraina a declarat că ar fi vorba despre o provocare a Rusiei pentru încălzi conflictul înghețat din Transnistria.

Regiunea Transnistriei s-a separat de Chișinău după căderea Uniunii Sovietice, are propria monedă și propriile instituții, iar teritoriul are o populație de aproximativ jumătate de milion de persoane. Zona este dependentă de Rusia care are desfășurate trupe militare pe teritoriul regiunii separatiste pro-rusă.

Foto: Aleksey FILIPPOV / AFP

Cele mai recente știri
Știri similare