Vaticanul a început să aprobe primele numiri pentru a organiza succesiunea papei Francisc, care a murit luni. Prima congregaţie a cardinalilor care vor gestiona procesul a avut loc miercuri. Funeraliile vor avea loc sâmbătă, a anunţat Vaticanul. Italia a decretat cinci zile de doliu național, dar și în România se va instaura zi de doliu sâmbătă, potrivit surselor Digi24. De miercuri până vineri seară, credincioșii îi vor putea aduce un ultim omagiu papei la Bazilica Sfântul Petru, unde va fi expus sicriul deschis.
Când vor putea credincioșii să-și ia rămas bun de la papa Francisc
ACTUALIZARE 23.00 În perioada premergătoare funeraliilor de sâmbătă, credincioșii vor avea ocazia să îi aducă un ultim omagiu papei Francisc în timp ce corpul său va fi expus într-un sicriu deschis în Bazilica Sfântul Petru.
Trupul Papei va fi mutat în mod ceremonial în interiorul Bazilicii mâine dimineață (miercuri, 23 aprilie) la ora locală 9:00 (10:00, ora României).
Ulterior, potrivit Vaticanului, bazilica va fi deschisă pentru oricine dorește, după următorul program:
- Miercuri, 23 aprilie: 11:00 – 24:00 ora locală (12 – 01, ora României)
- Joi, 24 aprilie: 7:00 – 24:00 ora locală (08 – 01, ora României)
- Vineri, 25 aprilie: 7:00 – 19:00 ora locală (o8 – 20, ora României)
Catolicii africanii speră la un papă de culoare
ACTUALIZARE 22.05 Africanii speră ca unul dintre ei să devină primul papă de culoare din istoria modernă și să continue moștenirea lăsată de Francisc în ceea ce privește susținerea lumii în curs de dezvoltare, deși șansele ca acest lucru să se întâmple par reduse, scrie Reuters.
Un continent în care religia pătrunde în majoritatea aspectelor vieții private și publice, Africa este locul în care Biserica Romano-Catolică se dezvoltă cel mai rapid, conform cifrelor Vaticanului publicate luna trecută. Catolicii africani care au participat luni la slujbele în onoarea lui Francisc, după moartea sa, au declarat că un papă negru era așteptat de mult timp. „A avea un papă negru ar revigora credința creștină în Africa și ar schimba viziunea oamenilor despre Africa, arătând că un african poate deține această funcție”, a declarat Charles Yapi, un preot catolic din Abidjan, capitala comercială a Coastei de Fildeș. Mai multe aici
De ce a transmis China târziu un mesaj de condoleanțe la moartea papei Francisc. Relația tensionată a Beijingului cu Vaticanul
ACTUALIZARE 22.00 În timp ce lumea s-a grăbit să-i aducă un omagiu papei Francisc după moartea acestuia, răspunsul a întârziat din partea Chinei – un stat oficial ateu, dar cu milioane de catolici, al cărui guvern a avut o relație dificilă și complexă cu Vaticanul, relatează CNN.
Prin decesul papei Francisc, Beijingul pierde un lider global respectat, care a așezat Vaticanul mai aproape de conducerea Partidului Comunist din China decât oricare dintre predecesorii săi. Cu toate acestea, media chineză controlată de stat a avut doar o reacție scurtă, și a relatat cu puține cuvinte decesul suveranului pontif. Mai multe detalii aici
Când se va întruni conclavul pentru desemnarea noului papă: regulile alegerilor de la Vatican și cele mai frecvent alese nume papale
ACTUALIZARE 20.45 Cardinalii se vor întruni într-un conclav pentru a-l alege pe cel de-al 267-lea papă al Bisericii Catolice şi succesor al papei Francisc, care a murit luni, la vârsta de 88 de ani. Data conclavului va fi anunţată după funeraliile papei de sâmbătă, transmite marţi Reuters, care publică o serie de date cheie cu privire la acest conclav, unul dintre cele mai vechi şi mai secrete procese electorale din lume.
În prezent Biserica catolică cuprinde 135 de cardinali cu vârsta mai mică de 80 de ani, vârstă care îi face eligibili pentru participarea la conclav. Nu se ştie însă dacă vor participa cu toţii. Cardinalii cu vârsta de peste 80 de ani nu pot participa la conclav, dar se pot alătura întrunirilor zilnice, desfăşurate cu uşile închise, organizate înaintea votului. În aceste întruniri, denumite şi adunări generale, sunt abordate problemele cu care se confruntă Biserica Catolică. Vezi aici care sunt cele mai frecvent alese nume papale
Corespondență specială de la Vatican: Cum l-a cunoscut un preot român pe papa Francisc. „M-au întrebat ce diferență este între limba română și limba moldovenească”
ACTUALIZARE 19:50 Trimisul special la Vatican Claudiu Pândaru prezintă cum se pregătesc italienii, locuitorii Vaticanului, pelerinii pentru zilele care urmează, înainte de înmormântarea papei Francisc. Mulți pelerini sunt deja la Roma și la Vatican, zeci de mii în piața Sfântul Petru. Urmează să vină alte sute de mii în următoarele zile. Înmormântarea lui Francisc va fi una mai simplă decât în alte cazuri.
Părintele Adrian Dancă de la Vatican News a vorbit despre cum l-a cunoscut personal pe papa Francisc.
„De mai multe ori am avut această ocazie de a mă întâlni personal cu Sanctitatea Sa și mă bucur că ați făcut referințe la această atmosferă senină, dar sobră în același timp, pentru că este un moment într-adevăr deosebit din viața istoriei bisericii din timpurile noastre, dar în special pentru cei care l-au cunoscut direct pe Papa Francisc, și nu sunt puțini.
Este un papă care a călătorit foarte mult, a avut grijă și a avut o inimă mare în care i-a cuprins pe toți, cum îi plăcea deseori să repete. Și a lăsat o amprentă de neșters pentru toți cei care au avut ocazia să-l întâlnească față în față. Printre ei m-am numărat și eu. În acești 11 ani de pontificat, cred că am avut peste 11 întâlniri în care am avut ocazia să vorbim, câteodată mai mult, câteodată mai puțin.
Un moment pe care mi-l amintesc cu plăcere este cu ocazia vizitei oficiale a unui președinte. Au fost doi președinți, și al României, și al Republicii Moldova. Întârziind un pic, pentru că era foarte multă ceață în acea dimineață la Roma, am avut ocazia să schimbăm peste 20 de minute de vorbă, liber, pe un subiect neales. Este un om de o curiozitate extraordinară, știa multe lucruri despre noi și mă întreba în detaliu.
Era o dificultate, pentru că fiind vorba atunci de președintele Republicii Moldova, la protocolul Vaticanului au găsit o persoană care să traducă din limba moldovenească în limba italiană. Doar că, în ziua precedentă, persoana respectivă a avut gripă și n-a mai putut, evident, să vină. Atunci au sunat disperați în cursul serii la redacția în limba română dacă știu pe cineva care cunoaște limba moldovenească. Am spus «da». «Vă rog să ne dați numărul lui de telefon». «Eu sunt, vorbiți cu el». «Ah, cunoașteți limba, foarte bine. Vă rugăm frumos mâine dimineață la ora 10:00 să ne întâlnim acolo».
Tocmai aici era întrebarea decisivă a celor de la protocol. M-au întrebat ce diferență este între limba română și limba moldovenească. «De unde ați învățat?» Diferența, zic, este aceeași care este între limba spaniolă și limba argentiniană. Au început să râdă cu toții.
A fost un moment care a detensionat intrarea și a fost o vizită minunată”, povestește acesta.
Ce se va întâmpla cu sigiliul papei Francisc
ACTUALIZARE 19.05 Cu o istorie care datează cel puțin din secolul al XIII-lea, inelul pescarului este unul dintre cele mai ușor de recunoscut obiecte din regalul papal. Numit după Sfântul Petru, care a fost pescar și, conform tradiției catolice, primul papă, bijuteria a fost purtată de papa Francisc la evenimente ceremoniale pe parcursul domniei sale de 12 ani. Nenumărați adepți devotați l-au sărutat și a stârnit chiar o controversă legată de igienă, scrie CNN.
Acum, conform tradiției, inelul sigilar al ultimului suveran pontif va fi distrus – sau cel puțin deteriorat – între zidurile Vaticanului, dupăce Francisc a murit, în Lunea Paștelui, la vârsta de 88 de ani.
Acesta este un ritual cu rădăcini practice. Inelul pescarului și un pandantiv numit bulla au servit în mod tradițional drept sigilii oficiale pentru scrisori și documente oficiale cunoscute sub numele de dosare papale. Pentru a preveni falsificarea postumă a scrisorilor sau decretelor, ambele erau zdrobite cu un ciocan la moartea papei. Din 1521 până în 2013, exact asta s-a întâmplat. Citește mai multe aici…
Doliu național și în România, sâmbătă
ACTUALIZARE 18.33 Guvernul va adopta o hotărâre prin care în România să fie decretată zi de doliu național sâmbătă, atunci când vor avea loc funeraliile Papei Francisc, potrivit surselor Digi24.
Zilele de doliu în România sunt stabilite prin hotărâri de Guvern și în acestea autoritățile publice și instituţiile sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României, conform legislației în vigoare.
Condițiile pentru a deveni papă
ACTUALIZARE 16.50 Numele „papabililor”, sau cardinalii favoriţi de a urca pe Sfântul Scaun după moartea papei Francisc, circulă în presă de mai multă vreme, în contextul sănătăţii tot mai şubrede a papei din ultima perioadă, iar alegerea unui nou papă va fi în mod categoric influenţată de modificările aduse de Francisc geografiei conclavului cardinalilor electori, care s-a schimbat radical în cursul pontificatului său de 12 ani, deschizându-se spre zonele de la periferie, unde catolicismul devine mai puternic.
În ceea ce privește condițiile necesare pentru a fi ales papă, contrar credinţei populare, cardinalii nu sunt singurele persoane care pot fi alese în fruntea Bisericii Catolice de către conclav. În teorie, nici măcar nu trebuie să fii preot. Papa Francisc a murit luni, la vârsta de 88 de ani, iar conclavul pentru alegerea succesorului său va avea loc la un interval de 15-20 de zile după vacantarea oficială a scaunului apostolic.
Ultimele cuvinte rostite de papa Francisc
ACTUALIZARE 15:29 „Mulţumesc că m-ai făcut să mă întorc în piaţa” Sf. Petru, aceste cuvinte adresate de Suveranul Pontif infirmierului său pentru că l-a încurajat să facă un ultim tur cu papamobilul în Duminica Paştelui sunt printre ultimele papei înainte de moartea sa.
Aceste cuvinte, care au fost adresate fidelului său infirmier personal, Massimiliano Strappetti, au fost relatate marţi de Vatican News, media oficială a Sfântului Scaun.
Doliu naţional în Polonia. Preşedintele Duda, la funeralii
ACTUALIZARE 15:16 Preşedintele polonez Andrzej Duda şi soţia sa, Agata Kornhauser-Duda, vor participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc, a anunţat marţi preşedinţia poloneză, potrivit agenţiei EFE.
De asemenea, preşedintele Duda a decis că „ziua funeraliilor Papei Francisc va fi o zi de doliu naţional” în Polonia, ţară majoritar catolică.
Preşedintele Duda a fost primit ultima dată de Papa Francisc în aprilie 2022, la scurt timp după lansarea invaziei ruse în Ucraina, pentru a discuta despre nevoile umanitare ale refugiaţilor ucraineni din Polonia.
În timpul audienţei, care a avut loc la Vatican, Papa Francisc i-a înmânat lui Duda o medalie a Sfântului Martin şi câte un exemplar al Mesajului său pentru Pace din 2022, al Documentului despre Fraternitatea Umană şi al cărţii Statio Orbis din 27 martie 2020.
Vestea morţii Papei Francisc a întristat profund societatea poloneză, care menţine o tradiţie catolică puternică, deşi proporţia catolicilor a scăzut în ultimul deceniu.
După anunţul de luni al decesului suveranului pontif, preşedintele Duda a scris pe platforma X că Papa Francisc „a plecat astăzi la Casa Domnului” şi a adăugat că el a fost „un mare apostol al Milostivirii care a văzut răspunsul faţă de provocările lumii moderne”.
Într-un mesaj separat, premierul polonez Donald Tusk l-a descris pe Papa Francisc drept „un om bun, cald şi sensibil”.
Preşedintele Italiei, un ultim omagiu
ACTUALIZARE 15:09 Preşedintele Italiei Sergio Mattarella a vizitat marţi capela reşedinţei papale Santa Marta de la Vatican, unde se află expus trupul papei Francisc, pentru a-i aduce un ultim omagiu, transmite ANSA, potrivit Agerpres.
Şeful statului italian a fost însoţit de fiica sa, Laura.
Luni, Mattarella a declarat că a simţit un mare gol după anunţul morţii suveranului pontif în vârstă de 88 de ani.
„Am aflat cu mare durere personală vestea morţii papei Francisc şi am simţit marele gol pe care-l lasă în urmă pierderea punctului de referinţă pe care (papa n.r.) l-a reprezentat mereu pentru mine”, a declarat preşedintele Italiei luni, într-un comunicat.
Moartea papei Francisc a provocat durere şi emoţie în rândul italienilor dar şi al comunităţilor catolice din întreaga lume.
„Învăţăturile lui au reamintit de mesajul evanghelic, solidaritate între oameni, datoria de a le fi aproape celor aflaţi în nevoie, cooperare internaţională şi pace printre oameni. Recunoştinţa faţă de sfântul părinte trebuie transpusă în responsabilitatea de a lucra, aşa cum el a făcut mereu, pentru aceste scopuri”, se mai arată în comunicatul preşedinţiei italiene.
Conclavul papal va avea loc în Capela Sixtină
ACTUALIZARE 14:31 După moartea Papei Francisc, cardinalii Bisericii Romano-Catolice se vor aduna la un moment dat luna viitoare pentru a alege un nou papă în una dintre cele mai faimoase clădiri din lume, Capela Sixtină.
Numită după papa Sixtus al IV-lea şi construită între 1473 – 1481, Capela Sixtină are 40 de metri lungime, 13 metri lăţime şi 21 de metri înălţime, fiind luminată pe ambele laturi de ferestre înalte.
Papa Iulius al II-lea i-a încredinţat lui Michelangelo sarcina de a picta frescele din tavan, finalizate între 1508 şi 1512. Frescele prezintă scene din Vechiul şi Noul Testament, cea mai faimoasă fiind „Crearea lui Adam”, în care Dumnezeu întinde degetul pentru a atinge mâna întinsă a primului om.
Mai bine de 20 de ani mai târziu, Michelangelo a primit sarcina de a picta uimitoarea „Judecată de Apoi” pe peretele din spatele altarului, care a fost dezvelit în 1541.
Michelangelo a fost acuzat imediat de imoralitate şi obscenitate pentru înfăţişarea unor personaje goale într-o biserică. După moartea sa, a fost adoptată o lege prin care trebuiau acoperite organele genitale considerate ofensatoare. În acest sens, elemente ulterioare au fost adăugate de un ucenic.
Pereţii laterali au fost decoraţi de alţi artişti, printre care Pietro Perugino, Sandro Botticelli şi Domenico Ghirlandaio.
Din 1980 până în 1994, specialiştii au condus unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de restaurare de artă din lume, îndepărtând secole de murdărie şi funingine acumulate, care închiseseră la culoare frescele. Rezultatele i-au divizat pe experţi şi pe amatori, unii criticând culorile pe care le considerau prea aprinse.
Capela Sixtină a fost folosită pentru prima dată pentru un conclav după moartea lui papei Sixtus al IV-lea, în 1484. O serie de conclave au fost ţinute în alte locuri, printre care, în secolul al XIX-lea, Palatul Quirinal, un fost palat de vară al papilor, în prezent reşedinţa oficială a preşedintelui italian.
Aproximativ 6,8 milioane de persoane au vizitat în 2023 Muzeele Vaticane – unde se află Capela Sixtină -, al doilea cel mai vizitat muzeu din lume după Luvru, potrivit site-ului specializat Statista.com.
Scriitorul german Goethe remarca odată: „Fără să fi văzut Capela Sixtină nu este posibil a-ţi forma o idee despre ce este capabil să realizeze omul”.
Membrii Curiei Romane şi personalul Vaticanului îi aduc un ultim omagiu Papei
O ceremonie dedicată Papei Francisc a început în capela Casei de oaspeţi Santa Marta, reşedinţa sa de la Vatican. Clopotele Bazilicii Sfântul Petru au bătut, iar steagurile aurii şi albe ale Vaticanului sunt în bernă.
Presa oficială de la Vatican a publicat fotografii de la ceremonie. Potrivit serviciului de presă al Sfântului Scaun, membrii Curiei Romane şi personalul Vaticanului îi aduc în prezent un ultim omagiu Papei.
Marţi dimineaţă, aproximativ şaizeci de cardinali au luat parte la prima Congregaţie generală.
Miercuri, sicriul cu trupul său va fi expus în Bazilica papală Sfântul Petru din Vatican pentru un rămas bun public care va dura trei zile. Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă 26 aprilie.
Papa Francisc a murit pe 21 aprilie la vârsta de 88 de ani. El a preluat conducerea Bisericii Catolice ca al 266-lea papă în 2013, după demisia predecesorului său Benedict al XVI-lea (1927-2022).
Nouă zile de doliu, cunoscute sub numele de novemdiales, vor începe pentru Biserica universală în ziua înmormântării, sâmbătă. În fiecare zi în bazilicile Vaticanului şi în bisericile romane vor fi oficiate liturghii şi rugăciuni pentru odihna sufletului regretatului Papă, conform Vatican News.
5 zile de doliu național
ACTUALIZARE 13:37 Guvernul italian a decretat cinci zile de doliu național în cinstea papei Francisc, potrivit Digi24.
În Argentina, țara de origine a papei Francisc, au fost decretate șapte zile de doliu național.
Ursula von der Leyen, la funeralii
ACTUALIZARE 13:37 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va participa la funeraliile Papei Francisc, prevăzute pentru sâmbătă, a anunţat biroul şefei executivului comunitar.
Printre liderii politici care vor lua parte la funeraliile Papei Francisc, decedat luni la vârsta de 88 de ani, se vor afla preşedinţii Donald Trump (SUA), Emmanuel Macron (Franţa), Volodimir Zelenski (Ucraina), Javier Gerardo Milei (Argentina, ţara natală a Suveranului Pontif) şi Luiz Inacio Lula da Silva (Brazilia).
Citește și: Va participa Putin la înmormântarea papei Francisc? Răspunsul purtătorului de cuvânt al Kremlinului
Înmormântarea, sâmbătă
ACTUALIZARE 11:19 Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), a anunţat Vaticanul.
Funeraliile avea loc sâmbătă în Bazilica Sfântul Petru, iar apoi Francisc va fi înmormântat în bazilica papală Santa Maria Maggiore (Sfânta Maria cea Mare), aşa cum a cerut suveranul pontif în testament.
Citește și: Ce spunea papa Francisc despre moarte. Suveranul pontif a scris prefaţa unei cărţi cu puțin timp înainte de a se stinge din viață
Bolojan participă la funeralii
ACTUALIZARE 11:12 Ilie Bolojan merge la înmormântarea papei Francisc. Ce lideri mondiali și-au anunțat participarea la funeralii.
Mii de credincioși se roagă pentru Francisc
ACTUALIZARE 11:07 Mii de credincioși vin marți dimineață în Piața Sf Petru din Roma, pentru a se ruga pentru papa Francisc, potrivit imaginilor transmise de Digi24.
La ora 10:00, ora României, a început congregația cardinalilor, care vor organiza succesiunea papei Francisc.
Sicriul cu trupul suveranului pontif va fi transferat miercuri la bazilica Sf Petru.
Procesul va fi precedat de un moment de rugăciune prezidat de camarleng, cardinalul Kevin Joseph Farrell.
Procesiunea va trece prin Piazza Santa Marta şi Piazza dei Protomartiri Romani, iar de la Arco delle Campane va merge în Piaţa Sfântul Petru şi va intra în Bazilica Vaticanului prin uşa centrală, transmite EFE, preluată de Agerpres.
Nu s-a stabilit încă pentru cât timp va fi expus trupul lui Francisc, care a adus unele modificări regulilor pentru funeraliile pontifilor, după cum se arată în noua ediţie a „Ordo Exsequiarum Romani Pontificis”.
Corpul a fost aşezat într-un singur sicriu din lemn cu interior din zinc şi va fi expus direct în sicriul deschis, dar nu într-un catafalc, aşa cum a fost până acum, şi nici crucea papală nu va fi afişată în timpul acestei expuneri.
În testamentul său, Papa a cerut ca mormântul său să fie „în pământ, simplu, fără vreun ornament special şi cu o singură inscripţie: Franciscus”.
Primele imagini cu trupul papei
ACTUALIZARE 10:51 Vaticanul a difuzat marți dimineață primele imagini cu trupul papei Francisc, în ziua în care Congregația Cardinalilor va decide data funeraliilor suveranului pontif, informează Corriere della Sera. Papa Francisc a murit la 21 aprilie, în lunea Paștelui.
Cine este cardinalul Kevin Farrell, şeful interimar al Vaticanului
ACTUALIZARE 09:46 Când lumea a aflat de moartea papei Francisc, luni dimineaţă, Kevin Farrell, un cardinal irlandezo-american, puţin cunoscut în lumea largă, a fost cel care a dat vestea. După ce a anunţat că papa „s-a întors în casa Tatălui”, cardinalul Kevin Farrell şi-a asumat unul dintre cele mai importante roluri de până acum: „camerlengo”, adică persoana care conduce Vaticanul după moartea sau demisia unui papă.
Știrea inițială
După ritualul de confirmare a morţii pontifului desfăşurat luni seara, priveghiul său va avea loc în capela reşedinţei Casa Santa Marta, şi nu în Palatul Apostolic, aşa cum a decretat în timpul vieţii sale însuşi papa, care a refuzat să locuiască în Palatul Apostolic de la alegerea sa în 2013.
Vaticanul a intrat astfel într-o perioadă de „sede vacante” şi va fi administrat până la găsirea unui succesor de către „cardinalul camerlengo”, americanul Kevin Joseph Farrell.
Procesul „post-mortem” va fi convenit la congregaţiile importante ale cardinalilor, conduse de cardinalul decan, italianul Giovanni Battista Re.
Marţi va avea loc prima congregaţie generală cu cardinalii aflaţi deja la Roma, iar prima lor sarcină va fi să stabilească liturghia funerară.
Trupul Papei Francisc este depus începând de luni seara la Casa Santa Marta, urmând ca miercuri dimineaţă să fie transferat la Bazilica Sfântul Petru pentru a fi expus credincioşilor, potrivit purtătorului de cuvânt Matteo Bruni.
Un alt aspect care rămâne necunoscut este câte zile li se va permite credincioşilor să îşi ia rămas bun de la papă în biserică. În cazul lui Benedict al XVI-lea, care a murit la 31 decembrie 2022, au fost acordate trei zile, aşa cum este tradiţia.
După aceea, va fi momentul funeraliilor, care, dacă termenul de trei zile este respectat, ar putea avea loc sâmbătă, 26 februarie.
Congregaţiile cardinalilor se reunesc de obicei în fiecare zi pentru a reglementa acest proces de succesiune la tron, deoarece cardinalii din întreaga lume cu vârsta sub 80 de ani sosesc la Roma pentru a lua parte la un viitor conclav (în prezent sunt 135).
Misiunea lor viitoare va fi, de asemenea, să convină asupra începerii conclavului – o întâlnire secretă în cadrul căreia se vor închide în Capela Sixtină pentru a alege un nou papă – care ar trebui să aibă loc la cel mult 20 de zile după funeralii.
Editor : A.C. | B.E. | S.S.