Premierul Ilie Bolojan susține luni, de la ora 17:00, o conferință de presă alături de ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, pentru a anunța noile măsuri din domeniul sănătății, incluse în al doilea pachet fiscal de reducere a deficitului bugetar.

Digi24.ro transmite în direct conferința de presă, în format video și live text, în această pagină.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ș

ACTUALIZARE 17.21 Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a vorbit despre obiectivul reformei și despre nevoia de eficiență fără afectarea pacienților.

„Au fost două săptămâni intense. Am încercat să gândim o reașezare a sistemului sanitar. Eficientizare nu înseamnă că vom tăia bani de la pacienți, ci doar că vom reconecta anumite componente care acum funcționează separat. Ani de zile sistemul sanitar a fost peticit. E nevoie de o reformă reală.”

Ministrul Sănătății a transmis un mesaj către managerii de spitale și a criticat lipsa de responsabilitate în gestionarea fondurilor.

„Să fii managerul unui spital nu este un privilegiu. Am vizitat multe spitale în care am văzut că se poate. Care arată mult mai bine ca majoritatea spitalelor private. În aceeași țară, cu aceeași finanțare și aceeași legislație. Majoritatea au arătat că se poate. Îi rog pe managerii care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și știu cum se face.”

Rogobete a vorbit și despre lipsuri grave în spitale, în ciuda bugetelor mărite.

„Îmi e rușine că unii pacienți sunt trimiși să cumpere Algocalmin. Banalul Paracetamol, în multe spitale, nu există. Iar bugetul a crescut semnificativ.”

ACTUALIZARE 17.19 Premierul a vorbit și despre costurile cu medicamentele și a anunțat că urmează alte măsuri din partea Guvernului.

„Avem o pondere importantă a medicamentelor inovative. Iar acolo unde tratamentele mai scumpe pot să fie înlocuite de medicamente generice, să facem acest lucru. Aceste cauze sunt atacate prin soluțiile pe care le propun.”

El a precizat că vor urma și alte anunțuri în perioada imediat următoare.

„Zilele următoare vom prezenta și celelalte pachete aflate pe lista Guvernului.”

ACTUALIZARE 17.15 „Am anunțat săptămâna trecută că vom prezenta în această săptămână pachetul pe sănătate, unul dintre cele mai importante. Sistemul nostru de sănătate a acumulat probleme mari. Sunt două aspecte majore care îl afectează: creșterea accelerată a cheltuielilor, pe care nu le mai putem susține raportat la veniturile din buget. Cheltuielile CAS au ajuns la o pondere de 16% din buget, față de 11% cât am înregistrat anii trecuți. Doar în pandemie am înregistrat această pondere.”

El a adăugat că bugetul alocat pentru 2025 este insuficient pentru acoperirea integrală a nevoilor sistemului.

„În 2025, avem alocat un buget de 77 de miliarde de lei, la care colegii au cerut suplimentare pentru a aduce facturile la zi, și 10 miliarde ne trebuie la rectificare, pentru a le acoperi până la sfârșitul anului. A doua presiune este că această creștere de sume nu se reflectă în calitatea serviciilor, nici în satisfacția pacienților. Aceste măsuri vor ataca cauzele.”

Premierul a enumerat mai multe disfuncționalități grave din sistemul sanitar și a anunțat direcțiile de reformă pe care Guvernul le are în vedere.

„Avem ineficiență managerială și administrativă, spitale care nu performează. Mai mult de jumătate din banii pentru salarii vin de la Casă, așa că managerii nu vor resimți niciodată o presiune să performeze. Cheltuieli cu salariile de 80% au unele spitale, din totalul cheltuielilor. Banii care le mai rămân pentru medicamente, aparatură, curățenie sunt foarte puțini. Pentru aceste spitale, e evident că trebuie să își facă o analiză a cheltuielilor.”

El a vorbit și despre practici incorecte și lipsa stimulentelor reale pentru performanță.

„Avem servicii umflate, avem fraude prin optimizarea cheltuielilor sau tehnici care au făcut ca cheltuielile să crească. Trebuie măsuri ferme. Avem întârziere în digitalizarea sistemului sanitar. Este important ca sistemul public de sănătate să gestioneze resursele pentru a menține o bună parte a veniturilor încasate în urma tratamentelor. Nu există sisteme care să încurajeze medicii să lucreze mai mult în spitale, să facă operații. Medicii trebuie să fie plătiți în funcție de performanță – e un proiect pilot în acest sens.”

Știrea inițială Potrivit unui proiect consultat de Digi24.ro, Ministerul Sănătății ar vrea să elimine treptat, până în 2028, contribuția personală pentru pacienții tratați în spitale private care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. La finalul acestei perioade, pacienții asigurați ar urma să beneficieze de tratament gratuit în aceste unități, similar cu sistemul public.

În același document se propune eliminarea finanțării de la bugetul de stat pentru medicii rezidenți care se formează în spitale private. Salariile acestora ar urma să fie plătite direct de unitățile sanitare respective.

Se discută și creșterea valorii punctului pe serviciu medical în ambulatoriu, de la 5 lei la 6,5 lei în august 2025, respectiv la 8 lei din ianuarie 2026. Măsura ar urma să reducă presiunea asupra spitalelor și să încurajeze tratarea cazurilor ușoare în regim ambulatoriu.

Ministerul vrea și o reclasificare a spitalelor, cu introducerea unei noi categorii – „spitale strategice” – care ar primi finanțare prioritară pentru gestionarea cazurilor critice.

De asemenea, se propune ca medicii să poată acorda mai ușor consultații în ambulatoriul spitalului, pentru a scurta listele de așteptare și a îmbunătăți accesul la îngrijire.

Pentru a combate fraudele, proiectul prevede sancțiuni mai dure pentru internările fictive. Medicii sau șefii de secție implicați ar putea fi suspendați până la doi ani de la contractul cu CNAS, iar spitalele vor fi obligate să returneze fondurile încasate nejustificat și să plătească o amendă de 10%. Cazurile vor fi transmise și către Colegiul Medicilor.

Editor : C.A. | Ș.A.

Share.
Exit mobile version