Un local din judeţul Harghita a fost închis temporar de către comisarii ANPC care au găsit mai multe nereguli, între care mâncăruri ţinute la temperaturi necorespunzătoare, coşuri de gunoi fără capac şi instrumente neprofesionale. Controlul a fost făcut după ce trei familii din Bucureşti cu trei copii s-au îmbolnăvit, după ce au luat masa în restaurant. Pe drum către casă, turiştii au fost nevoiţi să se oprească la un spital din judeţul Braşov pentru îngrijiri medicale.

”În data de 23.02.2025, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Harghita a fost sesizat printr-un apel telefonic de către IPJ Harghita cu privire la un incident petrecut într-un restaurant din judeţul Harghita. Conform sesizării, trei familii din Bucureşti, însoţite de trei copii, au luat masa la Restaurantul Lobogo din Băile Homorod. Ulterior, pe drumul de întoarcere spre Bucureşti, copiii şi adulţii au început să se simtă rău, fiind nevoiţi să oprească într-o unitate spitalicească din judeţul Braşov (Rupea)”, a transmis, duminică, ANPC, într-un comunicat de presă.

Preşedintele ANPC Cristian Popescu Piedone a trimis o echipă de control formată din comisari ai CJPC Harghita şi CJPC Braşov, pentru a verifica situaţia de la faţa locului.

Controlul a fost efectuat cu prioritate în blocul alimentar al restaurantului respectiv.

Potrivit ANPC, în urma verificărilor, s-au constatat următoarele neconformităţi:

               1.           Depozitarea necorespunzătoare a preparatelor culinare finite – Nu au fost respectate temperaturile de păstrare pentru anumite produse alimentare, precum piureul de cartofi, cartofii la cuptor, tocăniţa de văcuţă, mămăliga, gulaşul, clătitele şi prăjiturile, punându-se astfel în pericol siguranţa alimentară.

               2.           Lipsa etichetelor cu elemente de identificare – Unele produse alimentare din unitate nu erau corect etichetate, fapt ce îngreuna verificarea trasabilităţii acestora. Printre produsele fără etichetare corespunzătoare s-au identificat şunca, ciolanul, carnea de vită, ceafa de porc şi păstrăvul.

               3.           Utilizarea instrumentarului neprofesional – Au fost identificate deficienţe la echipamentele din bucătărie, inclusiv utilizarea cuţitelor cu nituri, care nu respectă normele de igienă şi siguranţă.

               4.           Condiţii neigienice în blocul alimentar – S-au găsit coşuri de gunoi fără capac, ceea ce reprezenta un risc pentru menţinerea unui mediu igienic adecvat.

               5.           Lipsa afişării informaţiilor obligatorii – Nu erau afişate informaţiile referitoare la substanţele cu potenţial alergen, conform reglementărilor în vigoare (Regulamentul 1169/2011), precum şi valorile nutriţionale ale produselor.

S-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea tuturor neconformităţilor identificate şi s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 30.000 lei.

 

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version