Țările NATO vor trebui să se concentreze pe combaterea noilor amenințări militare, în noul context al războiului modern, și pe găsirea de noi metode de finanțare pe termen lung, a declarat șeful armatei poloneze, generalul Wieslaw Kukula, în cadrul Defence24 Days – cea mai mare conferință pe teme de apărare și securitate din Europa Centrală și de Est, desfășurată la Varșovia în aceste zile. La aceeași conferință a vorbit și generalul locotenent Dragoș-Dumitru Iacob, locțiitor al șefului Statului Major al Apărării, care a evidențiat dificultatea atragerii de noi persoane în armată.

„Tehnologia va câștiga, în mod natural, tot mai multă popularitate în armată, dar nu este capabilă să înlocuiască pe deplin oamenii. Trebuie să ne concentrăm pe stimulente mai eficiente pentru ca (tinerii) să se alăture armatei”, a spus, generalul Dragoș-Dumitru Iacob, citat de publicația defense24.pl.

Aceeași idee a fost susținută de amiralul Gianfranco Annunziata, din cadrul Statului Major General al Apărării din Italia, care a apreciat că armata ar trebui să comunice mai eficient cu tânăra generație.

La conferință a participat și vicepreședintele comisiei de apărare din Camera Deputaților, Andrei Baciu.

„Realitatea de astăzi ne arată că, fără o forță militară solidă, chiar și cea mai pregătită societate devine vulnerabilă. România a făcut pași importanți în ultimii ani. A crescut alocările din PIB pentru apărare. Suntem la peste 2% și ne propunem să depășim 2,5%. E posibil ca la summitul NATO de la Haga din iunie să fie formalizate ținte mult superioare”, a spus Baciu.

Deputatul PNL a arătat că Polonia alocă foarte mulți bani pentru apărare și înzestrarea armatei.

„Polonia alocă aproape 5% din PIB pentru apărare, ceea ce demonstrează o determinare clară în fața provocărilor actuale. Acest lucru se vede în toate domeniile. Motto-ul președinției actuale a Poloniei la Consiliul Uniunii Europene pentru perioada ianuarie–iunie 2025 – «Securitate, Europa!» («Security, Europe!») – reflectă clar cu câtă importanță tratează propria securitate. Această abordare se regăsește în toate sectoarele societății. Sigur că sunt mai direct și mai mult expuși geografic unor riscuri decât este România, dar o concluzie este clară și pentru noi: securitatea unei națiuni, în vremurile actuale, nu se mai moștenește. Se construiește zi de zi. Lumea s-a schimbat, chiar dacă ne place sau nu să acceptăm lucrul ăsta”, a spus vicepreședintele comisie de apărare din Camera Deputaților.

Editor : M.L.

Share.
Exit mobile version