Papa Francisc era un ”mesager al speranţei, umilinţei şi umanităţii”, salută luni, într-un comunicat, secretarul general al ONU Antonio Guterres, după moartea Suveranului Pontif, la vârsta de 88 de ani, în a doua zi de Paşte, alăturându-se liderilor întregii lumi, care deplâng moartea liderului spiritual al catolicilor.

”Papa Francisc era o voce transcendentă a păcii, demnităţii umane şi justiţiei sociale. El lasă în urma sa o moştenire a credinţei, serviciului şi compasiunii faţă de toţi, mai ales faţă de cei care sunt la margine sau prinşi în ororile războiului”, declară el.

Francisc era ”un om al credinţei pentru toţi credincioşii”, subliniază Guterres.

Secretarul general al Consiliului Europei (CoE) Alain Berset salută ”claritatea morală de nezdruncinat” a Paei Francisc pe care l-a întâlnit în mai multe rînduri.

”Ceea ce l-a frapat cel mai mult este claritatea sa morală de nezdruncinat, în promovarea dreptăţii şi reconcilierii, în apărarea multilateralismului şi respectarea dreptului umanitar”, salută el.

Preşedinta Parlamentului European (PE) Roberta Metsola i-a adus un omagiu lui Francisc subliniind că ”zâmbetul său contagios a cucerit inimile a milioane de oameni din întreaga lume”.

”Eurpa plânge dispariţia sa”, scrie ea pe X.

”Papa al poporului va rămâne în memorie prin dragostea sa faţă de viaţă, speranţa sa de pace, compasiunea faţă de egalitate şi justiţie socială”, adaugă ea.

Francisc ”a inspirat milioane de oameni, mult în afara Bisericii Catolice, prin umilinţa sa şi dragostea sa atât de pură faţă de cei mai nevoiaşi”, a salutat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

”Mă gândesc la toţi cei care simt această pierdere profundă”, scrie pe X şefa germană a CE, care-şi exprimă dorinţa ca moştenirea iezuitului argentinian să continue să ne ghideze pe toţi către o lume mai dreaptă, mai paşnică şi cu mai multă compasiune”.

Regele Charles al III-lea se declară profund ”întristat” după moartea Papei Francisc, care a servit lumea cu ”devoţiune toată viaţa sa”.

Charles spune însă că ”inima (sa) grea” este ”un pic liniştită” de faptul că Papa a putut, duminică, să ”împărtăşească un mesaj de Paşte cu Biserica şi lumea pe care le-a servit cu devoţiune toată viaţa sa”.

Regele, care este şeful Bisericii Anglicane, s-a declarat ”foarte emoţionat” de faptul că l-a putut vizita pe Francisc la Vatican la 9 aprilie.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a transmis luni din Mayotte, unde efectuerază o vizită de cinci zile, ”cele mai sincere condoleanţe catolicilor din întreaga lume”.

”Îmi imaginez marea durere împărtăşită în Franţa şi pe întreaga planetă”, a declarat el.

El îi mulţumeşte papei pentru vizitele sale în Franţa. ”Era încă cu noi, în Corsica, în decembrie, şi la Marsilia, acum câteva luni”.

El salută un Papă care a fost mereu ”alături de cei mai vulnerabili, cu multă umilinţă” pe timp de război. ”El a fost loial unei tradiţii care-i era dragă”.

Emmanuel Macron spune că reţine imaginea unui Papă care ”a luptat toată viaţa sa pentru mai multă dreptate. Împărtăşea o idee a umanităţii fraterne. O idee în care mulţi se regăsesc”.

Moartea Papei ”ne afectează profund, pentru că ne prăseşte un om mare”, a declarat lefa Guvernului italian Giorgia Meloni.

”Am avut privilegiul să profit de prietenia sa, de sfaturile sale şi se învăţăturile sale, care nu au lipsit nicodată, nici în momentele de probă şi de suferinţă”, declară ea citată într-un comunicat publicat de serviciile sale.

Premierul spaniol Pedro Sánchez se declară îndurerat de moartea Papei Francisc şi-i salută angajamentul ”în favoarea păcii, justiţiei sociale şi celor mai defavorizaţi”, într-un mesaj postat pe X după anunţarea decesului.

”El lasă o moşternire profundă. Să se odihnească în pace”, adaugă el.

Premierul irlandez Micheal Martin i-a adus un omagiu lui Francisc pe care-l cataloghează drept un ”campion al justiţiei în lumea modernă” şi un apărător al ”săracilor şi oprimaţilor”.

Papa Francisc ”s-a făcut portavocea săracilor, marginalizaţilor şi oprimaţilor”, sceie pe X premierul irlandez.

El era ”un campion al justiţiei lumii moderne”, adaugă Micheal Martin, subliiindu-i ”solidaritatea cu refugiaţii” şi apelurile la acţiune în favoarea luptei împotriva modificărilor climatice şi a păcii în lume.

Premierul ungar Viktor Orban a publicat un mesaj foarte scurt pe Facebook în care îi spune ”mulţumim pentru tot” şi ”la revedere” ”Sfântului Părinte”, a cărui viziune su privire la primirea migranţilor nu o împărtăşea.

Un apărător al civilizaţiei creştine împotriva islamului, el şi-a însoţit mesajul cu o fotografie de la una dintre întâlnirile sale cu Papa Francisc, care saluta înnoirea Bisericii în Ungaria şi îndemna la primirea migranţilor în Europa.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a salutat pe X pe Papa Francisc ”omul de stat respectat” care ”acorda importanţă dialogului între diverse grupuri religioase”.

Şeful statului turc, a căui populaţie este majoritar musulmană sunnită şi care l-a primit pe Francisc în noiembrie 2014, a citat ”iniţiativele în faţa tragediilor umane, mai ales problema palestiniană şi genocidul din (Fâşia) Gaza”.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas a salutat, citat de agenţia oficială palestiniană de presă Wafa, ”un prieten loial al poporului palestinian.

”Noi am pierdut azi (luni) un prieten loial al poporului palestinian”, a declarat Mahmoud Abbas, subliniind că Papa Francisc ”a recunoscut statul palestinian şi a autorizat ridicarea steagului palestinian la vatican”.

Iranul, o ţară musulmană care întreţine relaţii bune cu Vaticanul, a prezentat luni condoleanţe după moartea şefului Bisericii Catolice.

”Colegii mei tocmai mi-au dat vestea (…). Prezint condoleanţele mele tuturor creştinilor din lume”, a declarat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Esmail Baghai.

El a declarat că-l ”roagă pe Allah Atotputernicul pentru pacea” Papei Francisc.

Preşedintlee israelian Isaac Herzog a salutat ”un om al credinţei profunde şi compasiunii nesfârşite”.

”El acorda pe bună dreptate o mare importanţă consolidării legăturilor cu lumea evereiască şi promovării dialogului interreligios drept o cale către o mai bună înţelegere şi un respect reciproc”, a subliniat el într-un mesaj difuzat de către un purtător de cuvânt al preşedinţiei israeliene.

Francisc a purtat cu ”curaj şi empatie” cauza luptei împotriva modificărilor climatice, a salutat preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, care a adus un omagiu luptei Papei în favoarea ”dragostei, toleranţei şi solidarităţii”.

”Prin simplitatea sa, curajul său şi empatia sa, Francisc a adus la Vatican tema modificărilor climatice”, a declarat Lula, a cărui ţară găzduieşte Conferinţa ONU de luptă împotriva încălzirii globale COP30.

”Papa a criticat viguros modelele economice care au condus omenirea să producă atâta nedreptate”, a subliniat preşedintele brazilian de stânga.

Preşedinta mexicană Claudia Sheinbaum i-a adus un omagiu Papei, un umanist ”care i-a ales pe săraci, pacea şi egalitatea”.

”El lasă o mare moştenire de dragoste adevărată faţă de celălalt”, a scris ea pe X. ”Pentru catolici şi cei care nu sunt (catolici) este o mare pierdere. Să-l cunosc a fost o mare onoare şi un privilegiu. Odihneşte-te-n pace”, a adăugat ea.

Preşedintele venezuelean Nicolás Maduro a salutat memoria Papei Francisc, ”un şef spiritual transformator” în lupta împotriva inegalităţilor şi un ”prieten sincer”.

”Papa Francisc a fost un şef spiritual transformator, a cărui voce clară şi curajoasă a denunţat inegalităţile sistemului dominant şi a îndemnat la construirea unei lumi mai umane, mai drepte şi profund solidară”, a declarat el, citat într-un comunicat publicat de către Ministerul de Externe.

Venezuela şi-l va aminti mereu ca pe un ”prieten sincer”, adaugă Maduro.

Preşedintele cubanez Miguel Díaz-Canel i-a adus un omagiu lui Francisc, evocându-i ”apropierea călduroasă” faţă de cubanezi.

”Regretăm profund moartea de neuitatului Papă Francisc”, a declarat el. ”Semnele de afecţiune şi apropierea călduroasă pe care le-a transmis compatrioţilor noştri au fost întotdeauna reciproce”, adaugă el într-un mesaj publicat pe X, în care evocă cu emoţie vizitele papale pe insula comunistă din 2015 şi 2016.

Preşedintele argentinian Javier Milei şi-a exprimat ”durerea profundă” faţă de anunţarea morţii Papei şi i-a salutat ”bunătatea” şi ”înţelepciunea”, în pofida ”diferenţelor” dintre ei ”care azi par minore”.

”Ca preşedinte, ca argentinian şi, în mod fundamental, ca om al credinţei, îmi iau adio de la Sfântul Părinte şi mă aflu alături de toţi cei care înfruntă azi această veste trsită”, a declarat pe X Javier Milei.

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos l-a catalogat pe Papa Francisc drept un om al ”credinţei adânci şi umanităţii” care avea ”inima deschisă tuturor”.

”Papa Francisc a condus nu doar cu înţelepciune, ci cu o inimă deschisă tuturor, mai ales săracilor şi celor uitaţi”, a declarat pe Facebnook preşedintele filipinez, evocând ”o zi profund tristă”.

11:42

Mahmoud Abbas salue «un ami fidèle du peuple palestinien»

 

La pluie d’hommages pour le pape se poursuit. Le président de l’Autorité palestinienne Mahmoud Abbas a salué «un ami fidèle du peuple palestinien», a rapporté l’agence de presse officielle Wafa.

 

«Nous avons perdu aujourd’hui un ami fidèle du peuple palestinien», a déclaré Mahmoud Abbas, en notant que le pape François «avait reconnu l’État palestinien et autorisé le drapeau palestinien à être hissé au Vatican».

 

 

10:35

L’Iran présente ses «condoléances» après la mort du pape François

 

L’Iran, pays musulman qui entretient de bonnes relations avec le Vatican, a présenté lundi ses condoléances après la mort du pape François, chef de l’Église catholique, à l’âge de 88 ans.

 

«Mes collègues viennent de m’apprendre la nouvelle (…), je présente mes condoléances à tous les chrétiens du monde», a déclaré lors d’un point de presse le porte-parole de la diplomatie iranienne, Esmaïl Baghaï, ajoutant «prier Dieu Tout-Puissant pour la paix» du pape François.

 

 

10:34

Le président israélien salue un homme «de compassion sans fin»

 

Le président israélien, Isaac Herzog, a salué lundi, après la mort du pape François à 88 ans, «un homme de foi profonde et de compassion sans fin».

 

«Il accordait à juste titre une grande importance au renforcement des liens avec le monde juif et à la promotion du dialogue interreligieux comme une voie vers une meilleure compréhension et un respect mutuel», a souligné Isaac Herzog dans un message diffusé par un porte-parole de la présidence.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version