Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la încheierea „cât mai rapid” a unui armistiţiu în Liban şi la acordarea de ajutor poporului libanez „pentru a-şi recupera controlul asupra propriului destin”, în cadrul conferinţei internaţionale de susţinere a Libanului organizate joi la Paris. Franța anunță deblocarea unui ajutor de 100 de milioane de euro.

Războiul trebuie să înceteze cât mai repede. Este nevoie de o încetare a focului în Liban”, a subliniat Macron în deschiderea conferinţei, conform Agerpres.

Comunitatea internaţională trebuie să „fie unită şi să susţină eforturile de a pune capăt agresiunilor care au loc şi să aplice un armistiţiu imediat”, a adăugat premierul libanez Najib Mikati.

Obiectivul reuniunii de la Paris este de a mobiliza comunitatea internaţională şi de a strânge circa 500 de milioane de euro pentru a le veni în ajutor celor care au fost nevoiţi să se refugieze din cauza conflictului dintre Israel şi Hezbollah.

Preşedintele francez a anunţat în cadrul conferinţei că Franţa va debloca 100 de milioane de euro şi va „contribui la echiparea armatei libaneze”, în perspectiva redesfăşurării acesteia în sudul Libanului, după ce se va ajunge la încetarea focului.

Cerem ca Hezbollah să înceteze provocările şi loviturile arbitrare” împotriva Israelului, a menţionat Macron. „Israelul ştie din experienţă că succesul său militar nu constă neapărat într-o victorie în Liban. (…) Se vorbeşte mult de război de civilizare. (…) Nu sunt sigur că poţi apăra o civilizaţie semănând la rândul tău barbarie”, a mai spus şeful statului francez.

Macron a subliniat importanța încetării focului: „Mai multe pagube, mai multe victime, mai multe lovituri, nici nu vor pune capăt terorismului și nici nu vor asigura securitatea tuturor”.

Şi Berlinul a anunţat deblocarea sumei de 96 de milioane de euro ca sprijin pentru Liban.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a îndemnat într-o intervenţie prin videolink pe „liderii libanezi să ia măsuri ferme pentru a asigura buna funcţionare a instituţiilor statului pentru a răspunde provocărilor politice şi de securitate urgente ale ţării”.

Conferinţa a reunit peste 70 de participanţi, între care şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, viceministrul saudit de externe Waleed Elkhereiji şi înaltul reprezentant al UE pentru politica externă Josep Borrell, precum şi reprezentanţii mai multor organizaţii internaţionale.

Paralizat de aproape doi ani de o criză politică şi haos economic, Libanul a devenit acum teatrul unui război între mişcarea islamistă Hezbollah, susţinută de Iran, şi Israel. Confruntările care au loc în special în sud, la graniţa cu Israelul, au determinat peste 800.000 de persoane să se refugieze, potrivit ONU.

În lipsa principalilor protagonişti – Israelul şi Iranul nu au fost invitaţi, iar secretarul de stat american Antony Blinken nu a făcut deplasarea la Paris – , progresele diplomatice obţinute de actuala conferinţă este de aşteptat să fie limitate.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version