Ministerul Afacerilor Externe vine, joi, cu precizări despre un incident din Serbia, în care un român a fost legitimat şi condus la sediul unei secţii de poliţie din Belgrad. Autorităţile au dispus măsura părăsirii Serbiei în termen de 24 de ore, cu privire la cetăţeanul român şi la alţi cetăţeni străini participanţi, precum şi măsura interdicţiei intrării în Serbia pentru o perioadă de un an, fiind invocate motive de securitate naţională. MAE arată că cetăţeanul român a părăsit în siguranţă Serbia în cursul zilei de 22 ianuarie şi a primit consiliere cu privire la modalităţile de contestare a măsurii, prevăzute de legislaţia sârbă. Ambasada a sesizat imediat Ministerul sârb al Afacerilor Externe, pe cale oficială, solicitând, în exercitarea funcţiilor privind acordarea asistenţei consulare, clarificări privind motivele care au condus la luarea măsurilor menţionate.

”Ca urmare a unui incident petrecut în Republica Serbia, în care au fost implicaţi cetăţeni din state terţe şi state membre UE, inclusiv România, participanţi la un seminar de formare pentru membri ai mediului non-guvernamental organizat la Belgrad, Ministerul Afacerilor Externă precizează următoarele: În noaptea 21 spre 22  ianuarie, Ambasada României la Belgrad a fost contactată de un cetăţean român, membru al unei organizaţii non guvernamentale române, activ în proiecte cu caracter social, participant la seminarul menţionat şi care a semnalat că, în acea noapte, a fost legitimat de către autorităţile locale de poliţie şi condus la sediul unei secţii de poliţie din Belgrad, alături de alţi participanţi la seminar”, arată MAE într-un comunicat oficial.

 

Ulterior a fost dispusă măsura părăsirii Serbiei în termen de 24 de ore, cu privire la cetăţeanul român şi la alţi cetăţeni străini participanţi, precum şi măsura interdicţiei intrării în Serbia pentru o perioadă de un an. 

 

”Cetăţeanul român a semnalat Ambasadei faptul că măsura a fost dispusă fără alte explicaţii, fiind invocate motive de securitate naţională, conform legislaţiei sârbe. Având în vedere caracterul extrem de dur al măsurii, Ambasada a sesizat imediat Ministerul sârb al Afacerilor Externe, pe cale oficială, solicitând, în exercitarea funcţiilor privind acordarea asistenţei consulare, clarificări privind motivele care au condus la luarea măsurilor menţionate. De asemenea, cetăţeanul român, care a părăsit în siguranţă Serbia în cursul zilei de 22 ianuarie a.c., a primit consiliere cu privire la modalităţile de contestare a măsurii, prevăzute de legislaţia sârbă”, precizează ministerul. 

 

Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada României la Belgrad, în consultare şi cu alte misiuni diplomatice ai căror cetăţeni au fost vizaţi de măsuri similare, menţin cazul în atenţie, mai anunţă MAE. 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version