Iranul a efectuat duminică manevre militare în apropierea instalaţiilor nucleare din vestul şi centrul ţării, a anunţat televiziunea de stat, citată de AFP. Aceste exerciţii denumite Eqtedar („putere”, în persană) au început săptămâna trecută şi urmează să continue până la jumătatea lunii martie, cu participarea armatei şi a Gardienilor Revoluţiei Islamice, armata ideologică a regimului islamic.

Marţi, Gardienii Revoluţiei au anunţat exerciţii în apropierea uzinei de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, din centrul ţării.

„Exerciţiile au loc în prezent la instalaţiile nucleare Fordo (centru) şi Khondab (vest), unde se află reactorul Arak”, a anunţat duminică televiziunea de stat.

Centrul de la Fordo, situat în munţi, în apropiere de oraşul Qom, este una dintre cele mai importante instalaţii ale ţării.

Aceste manevre implică unităţi de rachete şi radare, precum şi unităţi de război electronic, informaţii şi recunoaştere electronică pentru a „efectua misiuni ofensive şi defensive”, a precizat postul de televiziune.

Tensiunile legate de programul nuclear al Iranului au crescut în timpul primului mandat al lui Donald Trump la Casa Albă, când SUA s-au retras dintr-un acord istoric, încheiat în 2015, care oferea Teheranului reducerea sancţiunilor în schimbul limitării ambiţiilor sale nucleare. Iranul a aderat la acord până la retragerea Washingtonului în 2018, moment din care a început să îşi retragă angajamentele.

Iranul va purta discuţii privind programul său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit la Geneva la 13 ianuarie, după discuţiile anterioare din Elveţia de la sfârşitul lunii noiembrie. Şeful diplomaţiei iraniene, Abbas Araghchi, declarase că ţara sa va crea „mai multă încredere în natura paşnică” a programului său nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor.

Potrivit site-ului american de ştiri Axios, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, i-a prezentat recent preşedintelui Joe Biden opţiunile pentru o eventuală lovitură americană asupra instalaţiilor nucleare iraniene, în cazul în care Teheranul se îndreaptă spre dezvoltarea unei arme nucleare înainte de preluarea mandatului de către Donald Trump.

Iranienii îşi apără dreptul la energie nucleară în scopuri civile şi neagă că doresc să se doteze cu arme nucleare, lucru pe care Occidentul îi suspectează puternic.

Editor : I.B.

Share.
Exit mobile version