Marine Le Pen și alți opt europarlamentari francezi au fost găsiți vinovați de deturnare de fonduri publice, într-un dosar cu un prejudiciu total de 2,9 milioane de euro, transmite Le Figaro. Mai mult, judecătorii parizieni au decis că Le Pen nu mai are voie să participe la alegeri, ceea ce înseamnă că politiciana nu va putea candida la prezidențialele din 2027. Este vorba despre scandalul asistenților parlamentari plătiți din bani europeni în timp ce lucrau de fapt pentru partidul Frontul Național din Franța.

ACTUALIZARE 14.17 Partidul Adunarea Națională a fost condamnat la plata a 2 milioane de euro, din care un milion sub formă de amendă, iar un milion de euro vor rămâne în conturile statului, după ce au fost confiscați de la formațiunea politică în timpul anchetei,

ACTUALIZARE 14.05 Marine Le Pen a fost condamnată la paru ani de închisoare, din care doar doi cu executare, ceea ce înseamnă că va purta brățară electronică. Ea mai primit și o amendă de 100.000 de euro. Vicepreședintele partidului Adunarea Națională, Louis Aliot, a fost condamnat la 18 luni de închisoare, din care șase luni cu executare, și trei ani în care nu poate candida la nicio funcție.

Condamnații au dreptul să conteste sentințele, dar judecătorii au stabilit că pedepsele vor fi puse în aplicare imediat, chiar dacă vor fi contestate.

ACTUALIZARE 13.10 Toți reprezentanții aleși, inclusiv Marine Le Pen, au fost condamnați la „ineligibilitate”, adică nu au voie să participe la alegeri în următorii cinci ani. Decizia blochează astfel candidatura lui Marine Le Pen pentru funcția de președinte al Franței, în alegerile proframate pentru 2027.

Toți aleșii implicați în afacerea de deturnare de fonduri de la Parlamentul European au fost condamnați la ineligibilitate, a anunțat instanța, potrivit Le Figaro.

Știrea inițială. În cazul fostei președinte a partidului Frontul Național, actuala formațiune Adunarea Națională, Marine Le Pen, tribunalul de la Paris a stabilit că prejudiciul este de 474.000 de euro.

Doisprezece asistenți judecați alături de cei nouă europarlamentari francezi au fost găsiți vinovați de manipulare de bunuri furate. Instanța a estimat prejudiciul total la 2,9 milioane de euro, prin faptul că „Parlamentul European a plătit pentru persoane care lucrau de fapt pentru partid”. Asistenții au mai fost găsiți „vinovați de tăinuire”.

Şedinţa de proniunțare verdictului a început către ora locală 10.20 (11.20, ora României), într-o sală plină de jurnalişti şi public. Lectura verdictului urmează să dureze cel puţin două ore.

„Va fi un pic lung”, a avertizat preşedinta şedinţei în deschidere, potrivit News.ro.

„Tribunalul nu vrea să prelungească suspansul, ci va face ca de obicei, dând un anumit număr de explicaţii cu privire la hotărârea luată”, a continuat ea.

„Am înţeles că miza depăşeşte această sală de audieri, însă tribunalul va proceda ca de obicei”, a adăugat judecătoarea.

Marine Le Pen era aşezată în faţa sa, în primul rând, purtând o haină albastră, iar lângă ea şedea vicepreşedintele formațiunii Adunarea Națională, Louis Aliot.

Justiţia o suspectează pe şefa extremei drepte de faptul că se află în centrul unui vast sistem de deturnare de fonduri publice. Acuzarea a cerut ca Marine Le Pen să fie condamnată la cinci ani de ineligibilitate cu execuţie provizorie, adică aplicată imediat, inclusiv în cazul unui apel, la cinci de închisoare, dintre care doi cu executare, şi la plata unei amenzi în sumă de 300.000 de euro. Dacă sentința judecătorească va include și o condamnare la ineligibilitate, Marine Le Pen nu va mai putea candida în alegerile viitoare. 

Marine Le Pen era dată pe primul loc pentru viitorul scrutin prezidenţial, cu 34%-37% din intenţiile de vot, potrivit unui sondaj publicat duminică. Însă aceasta nu garantează neapărat succesul final, pentru că ea mai eşuase în 2017, apoi în 2022 în turul al doilea în faţa actualului preşedinte Emmanuel Macron, care nu mai poate candida din nou.

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version