Superbacteriile ar putea provoca moartea a multe milioane de oameni în toată lumea și ar putea costa economia globală aproape 2 trilioane de dolari pe an până în 2050, potrivit unei noi cercetări realizate de Centrul pentru Dezvoltare Globală.

Studiul finanțat de guvernul britanic arată că, în lipsa unor acțiuni ferme, rata tot mai mare a rezistenței antimicrobiene (RAM) ar putea duce la pierderi anuale de 1,7 trilioane de dolari în următorul sfert de secol la nivel mondial.

Cercetătorii au descoperit că Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană ar fi cele mai afectate economii, ceea ce indică faptul că recentele tăieri ale cheltuielilor privind ajutorul extern anunțate în SUA și mai multe țări europene ar putea face situația încă și mai gravă.

Marea Britanie a anunțat săptămâna trecută că va întrerupe, printre altele, finanțarea pentru fondul Fleming care sprijină programele de combatere a RAM în țările cu venituri mici și medii, potrivit The Guardian.

Administrația Trump a confirmat de asemenea că va reduce cu 9 miliarde de dolari bugetul pentru ajutorul extern, în timp ce țări precum Franța, Italia și Spania au anunțat și ele reduceri de cheltuieli asemănătoare.

„Dacă programele RAM nu sunt protejate de tăierile de fonduri, ratele de rezistență [la antibiotice] în toată lumea vor crește cel mai probabil într-un ritm egal cu cel întâlnit în țările cel mai grav afectate”, a explicat Anthony McDonnell, autorul principal al studiului.

„Acest lucru va duce la și mai multe milioane de oameni care vor muri peste tot în lume, inclusiv în națiunile G7. Investițiile în tratamente pentru infecțiile bacteriene acum vor salva vieți și vor aduce câștiguri economice de miliarde de dolari pe termen lung.”

Superbacteriile vor face cu 60% mai multe victime până în 2050: milioane de decese la nivel mondial în fiecare an

În cel mai pesimist scenariu, pierderile înregistrate la nivelul PIB-ului în China ar putea ajunge la aproape 722 de miliarde de dolari pe an, în SUA la aproape 300 de miliarde de dolari, Uniunea Europeană – 187 de miliarde de dolari, Japonia – 65 de miliarde de dolari și Marea Britanie – aproape 60 de miliarde de dolari.

Numărul de decese provocate de RAM va crește cu 60% până în 2050, potrivit estimărilor Institutului pentru Indicatori și Evaluare în Sănătate (IMHE). Mai exact, 1,34 de milioane de oameni ar putea să își piardă viață în fiecare an din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice în SUA, în timp ce în Marea Britanie numărul de decese ar putea ajunge la 184.000 pe an.

Costurile pentru tratarea RAM vor crește și ele: în Marea Britanie, de la 900 de milioane de dolari la 3,7 miliarde; în SUA, de la 15,5 miliarde la aproape 57 de miliarde.

Forța de muncă va scădea și ea cu 0,8% în Marea Britanie, 0,6% în UE și 0,4% în SUA din cauza infecțiilor mult mai frecvente cu superbacterii.

Editor : Raul Nețoiu

Share.
Exit mobile version