Consiliul de Administraţie al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) a aprobat un împrumut de 140 de milioane de euro, destinat proiectului „Temelii Culturale”, care are ca scop salvarea unor monumente istorice şi construirea de clădiri cu destinaţie culturală în România. Costurile proiectului se ridică la 280 de milioane de euro, anunţă Ministerul Culturii.
Împrumutul de la BDCE acoperă 50% din acestea, diferenţa urmând a fi asigurată de la bugetul de stat. Implementarea se va face în perioada 2025-2033 de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, care dispune de o experienţă de peste 17 ani în gestionarea investiţiilor finanţate de BDCE.
Proiectul „Temelii Culturale” vizează 14 obiective de investiţii cu relevanţă naţională şi europeană, aflate în administrarea unor instituţii publice din subordinea Ministerului Culturii, printre care se află Ateneul Român, Operele Naţionale Române din Bucureşti şi Iaşi, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, Vila Reginei Maria de la Mamaia, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
Proiectul „Temelii culturale“ include:
• construirea sălii de spectacole a Operei Naţionale Române Iaşi (în continuarea investiţiei demarate prin Acordul-cadru de împrumut pentru Proiectul LD 2097 din 2021 privind reabilitarea patrimoniului construit şi a clădirilor cu destinaţie culturală), aflat în implementare;
• construirea unui corp nou de clădire pentru Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti;
• restaurarea şi modernizarea în totalitate a Operei Naţionale Române Bucureşti şi construirea unui depozit de decoruri (continuare a investiţiei realizată în perioada 2015-2016);
• restaurarea şi amenajarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu;
• restaurarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naţionale a României;
• consolidarea, restaurarea şi amenajarea sediului Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti;
• restaurarea parţială la interior şi refacerea unor instalaţii la Ateneul Român;
• restaurarea şi amenajarea Vilei Reginei Maria de la Mamaia, jud. Constanţa, şi amenajarea terenului aferent;
• restaurare şi punere în valoare a domeniului (casa-muzeu, capela şi anexele) de la Tescani, jud. Bacău – Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu” a Muzeului Naţional „George Enescu”;
• consolidarea şi restaurarea Casei Samurcaş din cadrul Muzeului Ţăranului Român;
• restaurarea şi punerea în valoare a Muzeului Sitului Arheologic Cucuteni – Complexul Naţional Muzeal „Moldova” din Iaşi;
• consolidarea, restaurarea şi amenajarea Vilei arhitectului Paul Gottereau – spaţiu cultural al Institutului Naţional al Patrimoniului din Bucureşti;
• restaurarea şi amenajarea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
• consolidarea, restaurarea şi amenajarea sediului Administraţiei Fondului Cultural Naţional din Bucureşti.
„Dincolo de conservarea patrimoniului cultural, programul de investiţii urmăreşte îmbunătăţirea accesului la cultură prin consolidarea infrastructurii şi creşterea rezistenţei la riscurile climatice şi seismice, ceea ce reprezintă o preocupare majoră pentru autorităţile române, în special în ceea ce priveşte clădirile destinate publicului larg. În plus, vulnerabilităţile economice vor fi diminuate prin stimularea creării de locuri de muncă şi prin creşterea veniturilor din turism”, transmite MC.
Asigurarea acestei finanţări pentru investiţii în patrimoniul construit constituie un succes semnificativ pentru Ministerul Culturii, care urmăreşte salvarea şi valorificarea monumentelor istorice la nivel naţional. Aceasta reprezintă, de asemenea, un efort coordonat cu cadrul legal adoptat în acest an, menit să îmbunătăţească substanţial fondurile disponibile prin Institutul Naţional al Patrimoniului.
Potrivit Ministerului Culturii, aprobarea împrumutului de către Consiliul de Administraţie al BDCE va fi urmat de parcurgerea paşilor legali pentru negocierea, semnarea şi intrarea în vigoare a Acordului-cadru care se va încheia între Guvernul României şi creditorul extern.
Proiectul „Temelii culturale” va fi implementat în perioada 2025-2033 de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, care dispune de o experienţă de peste 17 ani în gestionarea investiţiilor finanţate de BDCE prin cele trei Acorduri-cadru de împrumut anterioare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.