Ministerul Sănătății anunță despre starea de pregătire a sistemului de sănătate în legătură cu situația de urgență – Ziarul de Gardă

Ministerul Sănătății (MS) anunță că a evaluat stocurile de medicamente, consumabile și echipamente disponibile la nivel național și a dat indicații conducătorilor să asigure instituțiile medico-sanitare publice cu necesarul de medicamente, produse farmaceutice și parafarmaceutice, pentru o perioadă extinsă, de până la 90 de zile.

„În același timp, Ministerul Sănătății a asigurat măsuri de prevenire și control a COVID-19, în contextul numărului mare de refugiați. Respectiv, toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina au fost asigurate cu echipe de personal medical care realizează trierea și testarea cetățenilor străini cu semne clinice specifice COVID-19. Toate centrele pentru migranți au fost dotate cu mii de teste și echipamente de protecție, inclusiv dezinfectant”, anunță MS.

În cazul confirmării infecției, anunță autoritățile din sănătate, persoanele cu forme ușoare de COVID-19 vor fi plasate în izolatoarele centrelor pentru refugiați, iar cele cu forme grave care necesită spitalizare vor fi preluate de către echipele de asistență medicală urgentă și transportate în instituțiile medicale.

„Starea de sănătate a refugiaților va fi monitorizată permanent de către personalul medical dislocat în centrele provizorii de triere. În toate situațiile de urgențe medico-chirurgicale, inclusiv în cazurile de spitalizare, asistența medicală va fi oferită gratuit, conform protocoalelor și standardelor. Totodată menționăm că centrele pentru refugiați au fost și vor fi în continuare asigurate cu medicamente și consumabile de primă necesitate”, precizează MS.

Atacul din Ucraina continuă a doua zi cu explozii puternice în Kiev. Rușii au preluat controlul în sudul Ucrainei, Cernobîl și Insula Șerpilor. Prima zi de război s-a încheiat cu decesul a 137 de soldați ucraineni și reținerea mai multor cetățeni ruși care au organizat proteste anti-război în Federația Rusă. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut liderilor europeni să ajute urgent ţara sa care este acum atacată de Rusia. Preşedintele american Joe Biden a acuzat că armata rusă a declanşat un asalt neprovocat asupra Ucrainei și a promis noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Cele mai recente știri
Știri similare