Ministrul austriac de externe: Ucraina nu ar trebui să intre în UE

Ucraina nu ar trebui să primească statutul de membru al UE, a spus ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg, săptămâna trecută, la un summit media european, conform publicației ucrainene Pravda, citată de Jerusalem Post.

Deși Schallenberg susține legături mai strânse între Europa și Ucraina, calitatea de membru deplin al UE nu este privită la fel, însă, pe de altă parte, el spune că alte căi ar trebui folosite. Aceasta ar include aderarea la zona economică a UE sau pur și simplu menținerea actualului status quo, relatează publicația austriacă Heute.

Și în ceea ce privește refuzul acordării statutului de candidat pentru aderarea la UE în iunie, Schallenberg a arătat către statele din Balcanii de Vest care sunt angajate momentan în discuțiile pentru accederea la UE.

Intrarea în Uniunea Europeană a fost cerută în mod repetat de Ucraina. Aceasta vine ca urmare a ani de zile de întreținere a relațiilor cu Occidentul, însă aceste cereri au devenit mai vocale ca urmare a invaziei ruse în Ucraina la sfârșitul lui februarie.

Înaintea invaziei și în timpul ei, președintele rus Vladimir Putin a făcut referire în mod repetat la temerile privind apropierea Ucrainei de Occident, multe dintre acestea fiind îndreptate către eforturile de aderare atât la UE cât și la NATO.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a trimis deja aplicația pentru aderare iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că își dorește ca statul la vest de Rusia să intre în UE.

„Într-adevăr în timp locul lor este printre noi. Ei sunt dintre noi și îi vrem înăuntru”, a spus von der Leyen la sfârșitul lunii februarie.

Editor : A.C.

Cele mai recente știri
Știri similare